Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μισθολογική αύξηση - κοροϊδία που την «τρώει» ο πληθωρισμός

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% ανακοίνωσε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Sumar στην Ισπανία, όπως είχε προαναγγείλει από το 2018, με στόχο ο κατώτατος μισθός να φτάσει μέσα στα επόμενα χρόνια στο 60% του μέσου μισθού, δηλαδή στο επίσημο όριο της φτώχειας. Αυτές είναι και οι συστάσεις της ΕΕ, που βλέπει αθέμιτο ανταγωνισμό από τους «υπερβολικά φτηνούς» εργαζόμενους για τους ισπανικούς ομίλους, σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις της Βόρειας - Κεντρικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με επισημάνσεις στον ισπανικό Τύπο, «ο κατώτατος μισθός της Ισπανίας εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με ομότιμους της Βόρειας Ευρώπης. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει το κατώτατο όριο έως ότου φτάσει στο 60% του μέσου μισθού, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΕ».

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση που γίνεται μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, καθώς τον Φλεβάρη η κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Sumar είχε ανακοινώσει ότι μέσα στο 2023 ο κατώτατος μισθός θα αυξανόταν κατά 8% (3% τότε και 5% τώρα).

Είχε προηγηθεί το 2022 αύξηση του πληθωρισμού στην Ισπανία κατά μέσο όρο 8,4%, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις κατά 3% εκείνη τη χρονιά, γεγονός που οδήγησε στην απότομη απώλεια αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους.

Στην πράξη η τελευταία αύξηση δεν ξεπερνά το 1,5% - 2%, λόγω αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά, καθώς το 2023 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 3,1% ενώ ο πληθωρισμός έφτασε στο 3,6%.

Ετσι, μετά και την τελευταία αύξηση ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία διαμορφώνεται σε 1.134 ευρώ μεικτά (σε 14 μισθούς), από 1.080 ευρώ στα οποία έχει καθοριστεί στις αρχές του περασμένου έτους.

Η αύξηση αυτή προέκυψε μετά από συμφωνία κυβέρνησης και συνδικάτων. Απουσίασαν από τη συμφωνία οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες όμως τον Μάη του 2023, στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία του Πέδρο Σάντσεθ, είχαν συνυπογράψει την εργασιακή μεταρρύθμιση που προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% τα επόμενα τρία χρόνια και, φυσικά, προνόμια για τους εργοδότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ