Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απελπιστικά μόνη της η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος επιτίθενται με λύσσα πλέον απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Και τι δεν λένε! Οτι «η πλειοψηφία των φοιτητών απέχει», «βίαιες μειοψηφίες δρουν στο όνομα των φοιτητών», «κινδυνεύει να χαθεί η εξεταστική», «κλίμα φόβου στα πανεπιστήμια», «βία στις καταλήψεις και τις συνελεύσεις», «οι διοικήσεις δεν καλούν την αστυνομία» ...έως και ότι το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων «δεν είναι σοβαρό και επί της ουσίας δεν αφορά κανέναν»!

Το παραλήρημά τους δείχνει τον πανικό και την ήττα τους. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που αραδιάζουν ψέματα προσπαθώντας να πείσουν έναν κόσμο που δεν έχει άμεση επαφή και γνώση τού τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια. Πάντα έτσι κάνουν όταν ζορίζονται.

Και τώρα ζορίζονται πραγματικά. Γιατί είναι εκατοντάδες οι Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών σε όλη τη χώρα που απορρίπτουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι μαζικά και πανεκπαιδευτικά τα συλλαλητήρια απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα! Είναι πρωτόγνωρα μαζικές οι Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών, σε πραγματικά πανηγυρικό κλίμα, που με χειροκροτήματα, συνθήματα, ενθουσιασμό διατρανώνουν την αντίθεσή τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μοναδική μειοψηφία εκεί είναι η ΔΑΠ.

Είναι δεκάδες επίσης οι αποφάσεις συλλόγων των πανεπιστημιακών, ερευνητών και εργαζομένων στα ιδρύματα που ενώνουν τη φωνή τους με τους φοιτητές, που τεκμηριώνουν με επιχειρήματα τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ για τα δημόσια πανεπιστήμια, τις σπουδές και τα πτυχία. Αυτή η ζωντανή πραγματικότητα των σχολών δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί ούτε να αναποδογυριστεί από τα ψέματα των κυβερνητικών κονδυλοφόρων, που απευθύνονται σε έναν κόσμο που δεν έχει περάσει ούτε απέξω από τα πανεπιστήμια...

Η κυβέρνηση έχει μείνει τραγικά μόνη σε αυτήν την ιστορία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη να δηλώνει ότι το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι τέλη Φλεβάρη και να αφήνει αιχμές περί καταστολής, λέγοντας πως «δίνουμε ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο στα πανεπιστήμια για να διασφαλιστεί η διενέργεια της εξεταστικής σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα» και πως «είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι αρχές, όπως συνέβη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις πρυτανικές αρχές, θα επιβάλουμε τον νόμο».

Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται μέσω του γγ Ανώτατης Εκπαίδευσης ότι «η "κινητοποίηση" οργανώνεται από τους λίγους και στηρίζεται δυστυχώς στην ανοχή των πολλών και στη σιωπή τους». Χθες, δε, έστειλε εγκύκλιο στα ΑΕΙ θυμίζοντας ότι μπορούν να διενεργούν ηλεκτρονικά την εξεταστική αν το κρίνουν σκόπιμο, και κάλεσε έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων τη Δευτέρα για το θέμα.

Η κυβέρνηση στέκεται μαζί με τους συνοδοιπόρους της, μόνη της απέναντι στους φοιτητές, στους διδάσκοντες, στους εργαζόμενους, που με τις μαζικές, συλλογικές τους διαδικασίες έχουν στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να μη γίνει το άδικο νόμος. Εχουν δίκιο. Συνεχίζουν. Θα νικήσουν.


Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ