Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κάλεσαν σε ξεσηκωμό για «να μη γίνει νόμος η αδικία»

Δυναμικό μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη | Συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές ακόμα πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα

MotionTeam

Δυναμικό και μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα άλλα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη.

Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί, διδάσκοντες των πανεπιστημίων, εκπρόσωποι Συλλόγων και Ενώσεων Γονέων, εργατικά σωματεία, με μια φωνή, δυνατά και αποφασιστικά, με μαχητική συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία στους δρόμους της πόλης, κάλεσαν σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για «να μη γίνει νόμος η αδικία» και βροντοφώναξαν «Δώστε λεφτά για την Παιδεία - δικαίωμα για όλους και όχι ευκαιρία».

Στη συγκέντρωση, ο Διονύσης Τσαρούχας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φαρμακευτικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι ήδη πέτυχαν την πρώτη νίκη και συνεχίζουν, ακόμα πιο μαζικά. «Οι μόνοι που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο είναι ο ΣΕΒ, οι επιχειρηματίες, η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που πήραν την απάντησή τους. Δεν αποδεχόμαστε, την ίδια στιγμή που εμείς και οι οικογένειές μας στενάζουμε για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, να φέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να κάνουν νόμιμη την αδικία. Λέμε "όχι" στη διάλυση των πτυχίων και των σπουδών μας. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, όπως μας αξίζει τον 21ο αιώνα», υπογράμμισε.

Η Βασιλεία Θεοχαρίδου, μαθήτρια από το 3ο ΓΕΛ Ευόσμου, τόνισε: «Δεν ανεχόμαστε για τους πολλούς την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ατελείωτες εξετάσεις, για να έχουμε δικαίωμα στις σπουδές που ονειρευόμαστε και για όσους έχουν λεφτά Ελάχιστη Βάση Πληρωμής και πρόσβαση στα ΑΕΙ στις σπουδές και στο μέλλον χωρίς εξετάσεις».


MotionTeam

Στη μαχητική πορεία που ακολούθησε δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι άνοιγαν τον δρόμο με τα μεγάλα πανό να προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους. Εκεί μαζί τους πήραν τη θέση τους και οι μαθητές, πίσω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής τους αλλά και τα πανό των σχολείων τους, Γυμνασίων και Λυκείων, προβάλλοντας και τα ιδιαίτερα αιτήματά τους.

Μαζί και οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν και στη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει οι ΕΛΜΕ. Εκεί, μαχητικά βρέθηκαν και η Ομοσπονδία, οι Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων.

Μαζικά, σε ένα μεγάλο μπλοκ, έδωσαν το «παρών» οι διδάσκοντες του ΑΠΘ και των άλλων πανεπιστημίων που παίρνουν ξεκάθαρα θέση και λένε «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ναι στην αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης». Στον αγώνα δυναμικά και οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων.

Η μαχητική πορεία στάθηκε για λίγο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ώστε η φωνή της νεολαίας και του λαού να ακουστεί καθαρά στους κυβερνητικούς εκπροσώπους.

Κλιμάκωση με νέο συλλαλητήριο

Η πορεία ολοκληρώθηκε στα πανεπιστήμια, όπου πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη συντονισμού με τη συμμετοχή 26 φοιτητικών συλλόγων, που αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων και νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, στις 12 μ., στην Καμάρα.


MotionTeam

Επίσης, αποφασίστηκε νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα για νέες μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις. Ακόμη: Κοινή συνέντευξη Τύπου των φοιτητικών συλλόγων μαζί με εκπροσώπους του Συλλόγου ΔΕΠ και των Συλλόγων Εργαζομένων στα ΑΕΙ την Τετάρτη 31/1. Απογευματινό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων τη μέρα που θα τεθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πανελλαδική κινητοποίηση αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Η σύσκεψη συντονισμού απευθύνει κάλεσμα στον λαό και τα σωματεία να συμμετάσχουν και να στηρίξουν τον αγώνα τους, «γιατί η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού!».

Σε άλλες πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν από φοιτητικούς συλλόγους του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Στην Ξάνθη, ύστερα από τη μαζικότερη Γενική Συνέλευση των τελευταίων ετών στον Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου, εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχοντας στο πλευρό τους και μαθητές. Ο Σύλλογος Φοιτητών αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά και σε κινητοποίηση, σήμερα, Παρασκευή, στη φοιτητική λέσχη στη 1 μ.μ., ενάντια στους σχεδιασμούς της διοίκησης του ΔΠΘ και του εργολάβου για την επιβολή κάρτας σίτισης.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Στην Κομοτηνή, σε συγκέντρωση κάλεσαν στην κεντρική πλατεία οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ελληνικής Φιλολογίας και Κοινωνικής Εργασίας, όπως και η Επιτροπή Αγώνα φοιτητών της Νομικής, ενώ για άλλη μια φορά στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν μέλη της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στην Παλιά Νομική και τη φοιτητική λέσχη. Εκεί οι φοιτητές πραγματοποίησαν παρέμβαση, καλώντας τους συναδέλφους τους το επόμενο διάστημα σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τόσο ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσο και ενάντια στην οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια επιβολής αντιτίμου στη λέσχη αλλά και στα σχέδια συγχώνευσης των Τμημάτων Ιστορίας - Εθνολογίας, Παρευξείνιων Σπουδών και Ελληνικής Φιλολογίας. Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι φοιτητές στην Αλεξανδρούπολη και το απόγευμα στην Καβάλα.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε Κοζάνη και Φλώρινα. Στην Κοζάνη, οι φοιτητές πραγματοποίησαν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη του Ιδρύματος, όπου κατέθεσαν τα αιτήματα τα οποία αποφάσισαν μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις. Ο πρύτανης δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστήμιων όπως και το αίτημα για τη δέσμευση έκτακτου κονδυλίου για την εξασφάλιση των δωρεάν μεταφορών για τους φοιτητές θα συζητηθούν στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Στη συνέχεια, οι φοιτητές προχώρησαν σε συγκέντρωση στο δημαρχείο Κοζάνης, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν τα αιτήματά τους, αποσπώντας δέσμευση από τον δήμαρχο πως θα εξεταστεί από τον δήμο Κοζάνης το αίτημα για κονδύλι για μηνιαία κάρτα μεταφοράς των φοιτητών. Ακόμα, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι το ψήφισμα των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα κατατεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια οι φοιτητές προχώρησαν σε μαζική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης, ενημερώνοντας για τα αιτήματά τους. Αντίστοιχη μαζική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από φοιτητικούς συλλόγους στη Φλώρινα.

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
Μαχητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Βέροια με πρωταγωνιστές τους μαθητές του Μουσικού και άλλων σχολείων της πόλης, στο Κιλκίς, όπου όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης έμειναν κλειστά. Την κινητοποίηση κάλεσε η Ενωση Γονέων και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί με απόφαση της ΕΛΜΕ και μαθητές με αποφάσεις των μαθητικών συμβουλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ