Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ψάχνουν «νέα οπτική γωνία» για αποστρατιωτικοποίηση και κυριαρχικά δικαιώματα

Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χ. Φιντάν

INTIME NEWS

Αποκαλυπτική για τη βάση στην οποία εντείνονται τα παζάρια στα Ελληνοτουρκικά ήταν πολύωρη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Χακάν Φιντάν, στο τηλεοπτικό κανάλι «A Haber», που αναφερόμενος στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά είπε ότι «υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η αποστρατιωτικοποίηση και ο εναέριος χώρος» και πρόσθεσε πως στις επαφές «με τον ομόλογό μου αναζητούμε τρόπους πώς μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία».

Αναδεικνύοντας δε το εύρος αλλά και το βάθος που αποκτούν τα παζάρια, αφού ξεχώρισε την αναγκαιότητα της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» και της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων, επιβεβαίωσε ότι οι μπίζνες λειτουργούν ως οδηγός για συνδιαχείριση και «γκριζάρισμα» σε επόμενο χρόνο σημειώνοντας: «Υπάρχουν προβλήματα που ως ώριμα κράτη μπορούμε να βάλουμε σε παρένθεση», περιγράφοντας ως εξής το ζητούμενο σήμερα: «Ενώ υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, ποια είναι αυτά τα οποία εμείς, ως ώριμα κράτη, μπορούμε να βάλουμε σε παρένθεση και να προχωρήσουμε μπροστά; Ετσι, το θέσαμε αυτό ως μεθοδολογία και τώρα, με το όραμα και την υποστήριξη που παρέχουν και οι δύο ηγέτες, εμείς, ως υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτή τη θετική ατζέντα». Υποστήριξε δε ότι «πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής» η «συμφωνία και από τις δύο πλευρές σχετικά με τη μείωση της στρατιωτικής έντασης».

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στο Κυπριακό, χαρακτήρισε «αγκυλωμένο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται, λέγοντας ότι «είναι ένα μεγάλο θέμα από μόνο του» και αναρωτήθηκε «πώς μπορούμε να προωθήσουμε τα θέματα μεταξύ μας, ιδιαίτερα το Αιγαίο και στη συνέχεια την κατάσταση των ομοεθνών μας, χωρίς να προβληματιστούμε πάρα πολύ πάνω σε αυτό το θέμα; Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να το λύσουμε διευρύνοντας τα όρια της διπλωματίας».

Μην παραλείποντας και την προμήθεια της Ελλάδας με αμερικανικά αεροσκάφη F-35, τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν επίσης στον κατάλογο των χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ θα διέθεταν μια ομάδα προϊόντων μετά την παραγωγή τους, ειδικά από τη στιγμή που ήταν μέλος του ΝΑΤΟ. Εδώ, η παράδοση κάποιων F-35 προβλέπεται μετά το 2030. Τι θα συμβεί μέχρι τότε; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες; Φυσικά, είναι απαραίτητο να το παρακολουθήσουμε αυτό».

Σφυρίζει κλέφτικα η κυβέρνηση...

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Φιντάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε χτες πως «το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη φάση διαλόγου με σημαντικά - θεωρώ - οφέλη, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών». Πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση η χώρα μας δεν αλλάζει τις απόψεις, ούτε μπαίνει σε διαδικασία συζήτησης, όπως πολλές φορές έχουμε πει, σε σχέση με αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε ότι αποτελούν "κόκκινες γραμμές"». Σε κάθε περίπτωση, έστελνε σήμα ότι στην Αθήνα «θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον διάλογο αποδεχόμενοι (...) ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο χωρών».

Στο μεταξύ, καθώς υλοποιούν κατά γράμμα τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό περί «προσέγγισης» και διευθετήσεων, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Κ. Φραγκογιάννη στην Κωνσταντινούπολη, συνοδεία επιχειρηματικής αποστολής, για την 6η Συνεδρίαση της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας και τη Διεξαγωγή Επιχειρηματικού Φόρουμ.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι προγραμματισμένες συναντήσεις και επαφές έγιναν σε «θερμό κλίμα», ενώ «έντονο», όπως διαχέουν, υπήρξε και το ενδιαφέρον των «επιχειρηματικών κοινοτήτων» Ελλάδας και Τουρκίας να αναπτύξουν περαιτέρω τις συνεργασίες τους, σε συνέχεια των συναντήσεων που είχαν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ την Παρασκευή στις εγκαταστάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK), σε συνεργασία με την Enterprise Greece. Ηδη 61 εταιρείες από την Ελλάδα δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή το διμερές εμπόριο υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ και έχουν βάλει στόχο τα 10 δισ. στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν περίπου 100 Ελληνες επιχειρηματίες που ταξίδεψαν από την Ελλάδα και άλλοι που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, καθώς και περίπου 200 Τούρκοι επιχειρηματίες, από ποικίλους κλάδους της οικονομίας - τροφίμων και ποτών, κατασκευών, ναυτιλιακού εξοπλισμού, Ενέργειας και ΑΠΕ, υψηλής τεχνολογίας, τουρισμού.

Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Φραγκογιάννης είχε άτυπη συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών και συνομιλητή του για τα θέματα της λεγόμενης «Θετικής Ατζέντας» (προωθεί τις διμερείς μπίζνες στρώνοντας έδαφος για διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο), Μπουράκ Ακτσαπάρ, με τον οποίο συζήτησαν τα επόμενα βήματα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Απρίλιο στην Τουρκία. Σημειωτέον, ερωτηθείς ο Φραγκογιάννης από την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», αν η «Θετική Ατζέντα» «διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων μας», απάντησε ότι «η Θετική Ατζέντα έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς μας σχέσεις», έχοντας ως «το σημαντικότερο επίτευγμά της» τη «διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ακόμη και σε περιόδους έντασης».

Σε αυτή τη βάση, οι δύο υφυπουργοί συνομίλησαν με τους επικεφαλής του υπό σύσταση Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας, Γιώργο Προκοπίου και Adnan Polat αντίστοιχα, ενώ από το ΥΠΕΞ σημειώνουν ότι η σύσταση Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας αποτελεί ξεχωριστή θεματική της «Θετικής Ατζέντας» και «αναμένεται να παίξει ενεργό ρόλο στη θεσμοθέτηση της συστηματικής και στοχευμένης ανά κλάδο διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας».

Εξάλλου, την Παρασκευή ο Φραγκογιάννης συμπροέδρευσε, με τον υφυπουργό Εμπορίου της Τουρκίας Mustafa Tuzcu, στις εργασίες της 6ης Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας και συνυπέγραψαν Πρωτόκολλο, το οποίο, επισήμως, προσδιορίζει το πλαίσιο της «διμερούς συνεργασίας» σε σειρά θεμάτων που αφορούν την Ενέργεια, το περιβάλλον, τη διαχείριση υδάτων, τις χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές, τη βιομηχανία, την έρευνα και τεχνολογία, τη γεωργία, την τελωνειακή συνεργασία, τον τουρισμό και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Παραπέρα, οι δύο υφυπουργοί είχαν και εκτενή διμερή συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν ειδικότερα θέματα μεταφορών, τελωνείου, εμπορίου, εκφράζοντας «κοινή βούληση να υλοποιήσουν στοχευμένο σχέδιο δράσης».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, ο Φραγκογιάννης επισκέφθηκε και τα γραφεία της Ενωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας, όπου του έγινε παρουσίαση των βιομηχανικών ζωνών της Τουρκίας, ενώ απηύθυνε ομιλία και σε μέλη της Δεξαμενής Σκέψης Global Relations Forum (GRF), σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με τον Τουρκικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων TUSIAD.

...με τον ΝΑΤΟικό οδικό χάρτη ανά χείρας

Στην ατζέντα των Ελληνοτουρκικών επόμενος σταθμός μπαίνει, στις 11/3, η δεύτερη φάση του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου», με την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, να συναντά τον Ακτσαπάρ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ως θέματα προς συζήτηση τη συνεργασία σε Μεταναστευτικό, Πολιτική Προστασία, αλλά όχι ακόμα τις θαλάσσιες ζώνες, κρίνοντας ότι «δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες».

Για την ώρα δεν προγραμματίζεται κάποια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν, ο οποίος φαίνεται ότι δεν θα έρθει στην Αθήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία στις 31/3.

Στο ενδιάμεσο συνάντηση θα γίνει, βέβαια, και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο, με την ατζέντα να απλώνεται σε 29 σημεία, όπως λέγεται αρμοδίως, και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον πρέσβη Θεοχ. Λαλάκο). Αρμόδιες πηγές λένε ότι η συνάντηση θα γίνει πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα, τον Απρίλη ή Μάη, για νέα συνάντηση με τον Ερντογάν.

«Η συνάντηση των δύο ηγετών πιθανόν να σηματοδοτήσει την είσοδο στα βαριά θέματα, στην ουσιαστική συζήτηση για το μείζον υποκείμενο θέμα», ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, λένε οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «ορόσημο» σε όλη αυτήν την πορεία διμερών επαφών την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στην Ουάσιγκτον στις 9 - 11/7 στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ