Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τον εμπαιγμό προς τους αγρότες

Eurokinissi

Συνεχίζει η κυβέρνηση τον εμπαιγμό προς τους αγρότες καλώντας τους να αρκεστούν στα ψίχουλα που τους μοιράζει, επικαλούμενη τη μη διατάραξη της δημοσιονομικής σταθερότητας, αυτή η ίδια που μοιράζει αφειδώς πόρους, προνόμια και φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές, παραχωρησιούχους και άλλους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά «δυσκολεύεται» όποτε είναι για τα λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, την Κυριακή, στο εβδομαδιαίο μήνυμά του, μετά τις απειλές και τις συκοφαντίες των προηγούμενων ημερών κατά της μαχόμενης αγροτιάς, έσπευσε να αλλάξει το επικοινωνιακό τροπάρι ισχυριζόμενος ότι δεν βλέπει «αγροτικό μέτωπο», αλλά μέτωπο, τάχα, της κυβέρνησης «με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής».

Με το ίδιο θράσος, προκειμένου να αποσείσουν τις ευθύνες τους από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και την ΚΑΠ της ΕΕ, αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα στην αγροτιά να ψαλιδίσει τις απαιτήσεις της, επικαλέστηκε την αύξηση του κόστους παραγωγής «από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα». Δηλαδή, την ενεργειακή κρίση από την «πράσινη μετάβαση» που επέβαλαν οι κυβερνήσεις - και η δική του - για να θησαυρίσουν τα αρπακτικά των ΑΠΕ και της «πράσινης» Ενέργειας σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, και τους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς που τροφοδοτούνται από την εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς του κεφαλαίου για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Ανταγωνισμούς που πληρώνουν πάντα και παντού οι λαοί.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως ό,τι μέτρο εισάγουν η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες «θα γίνει με φόντο τη νέα φιλοπεριβαλλοντική ΚΑΠ». Αλλο ένα κείμενο που ξεκληρίζει τους αγρότες πετσοκόβοντας επιδοτήσεις και αποζημιώσεις και συμπιέζει παραπέρα τις τιμές, ευνοώντας τις μεγάλες αγροτικές βιομηχανίες.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιχείρησε να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες ότι το κατάπτυστο ευρωενωσιακό τερατούργημα τάχα φτιασιδώνεται, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «ζητά να επανεξεταστούν στοιχεία της ΚΑΠ και να εξετάσουμε πού μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις με στόχο μια ομαλότερη προσαρμογή στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της πράσινης γεωργίας», αφού, όπως τόνισε, «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν διαφωνεί με την πράσινη μετάβαση», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα, με αφορμή τη γραφική παρουσία Κασσελάκη σε μπλόκα ...καβάλα σε τρακτέρ, έστησε άλλη μια κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος στήριξε πιο πολύ τους αντιλαϊκούς περιορισμούς της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έκατσε να ρωτήσει ή, τουλάχιστον, δεν μίλησε, δεν συνομίλησε με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις άλλες χώρες, για το ποια ήταν η στάση - γιατί είναι γνωστή η στάση του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού και στο Ευρωκοινοβούλιο - σχετικά με την ΚΑΠ, αλλά και τις υπόλοιπες προτάσεις που έχουν κάνει. Και τι επιπτώσεις έχουν αυτές για το εισόδημα των αγροτών, αλλά και ευρύτερες επιπτώσεις για τους αγρότες, όπως είναι τα καλλιεργήσιμα στρέμματα, ζητήματα αγρανάπαυσης. Ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκει σε μια συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη, που πολλές από τις προτάσεις της είχαν σημαντικό κόστος σε βάρος του πρωτογενούς τομέα», είπε.

Ως αντιστάθμισμα, τάχα, ο Μαρινάκης παρέπεμψε ξανά στα μέτρα - ψίχουλα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης την Παρασκευή στη Βουλή, και τα οποία δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς.

Ωστόσο, σαφής για τις κυβερνητικές προθέσεις, είπε ότι η κυβέρνηση θα στηρίζει, δήθεν, «τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, με λελογισμένα μέτρα που δεν υπερβαίνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», επιμένοντας ότι «οι πόροι (...) που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι γι' αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα».

Αλλωστε, και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Κελέτσης, μιλώντας χτες το πρωί στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των αγροτών, κατηγορώντας τους για μαξιμαλισμό.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Θαυμαστές της ΚΑΠ που ξεκληρίζει τους αγρότες

Σεβόμενος την παρακαταθήκη στη δημαγωγία του Αλ. Τσίπρα, ο Στ. Κασσελάκης ανέβηκε και αυτός σε τρακτέρ για να μοιράσει ξανά ανέξοδες υποσχέσεις και λόγια συμπάθειας στον αγροτικό κόσμο που ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του «θέρισε».

Πρότεινε μεταξύ άλλων κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων. Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων. Αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο αλλά και για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις και έγγειο κεφάλαιο. Αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία, ρύθμιση οφειλών και, για κερασάκι στην τούρτα, «επανασχεδίαση της ΚΑΠ».

Ούτε λέξη βεβαίως για τα όσα στην αντίθετη κατεύθυνση έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε στη φορολογία, είτε στον ΦΠΑ, είτε στις αποζημιώσεις κ.α., υλοποιώντας κατά γράμμα τη στρατηγική της ΕΕ που οδηγεί σε ξεκλήρισμα τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Την πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» και την ΚΑΠ της ΕΕ, που ξεκληρίζουν τους αγρότες, προσπάθησε να βγάλει λάδι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, επισκεπτόμενος το αγροτικό μπλόκο της Κουλούρας, στην Ημαθία.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών μίλησαν για το αυξημένο κόστος παραγωγής, την υψηλή τιμή του πετρελαίου, την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τις απώλειες στην παραγωγή που δεν αποζημιώνονται, τις χαμηλές τιμές, κ.λπ.

Ο Ν. Ανδρουλάκης βολικά χρέωσε τα προβλήματα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, κάνοντας λόγο για «αστοχία» της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής. Είπε ότι οι αλλαγές στη νέα ΚΑΠ επηρεάζουν τους Ευρωπαίους αγρότες που έχουν μεγάλους κλήρους κι όχι τους Ελληνες. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, αναρωτήθηκε αν η κατάσταση του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει τις ζημιές ή τα χρέη των αγροτών στις τράπεζες έχουν να κάνουν με την πολιτική της ΕΕ.

Και επανέλαβε το αφήγημα περί ποιοτικής ανάπτυξης με εξωστρέφεια και καλές θέσεις εργασίας για να μείνουν οι αγρότες στον τόπο τους. Οπως είπε, «στόχος μας είναι μια οικονομία με συνέργειες για να έχουμε ποιοτικά προϊόντα, αύξηση των εξαγωγών και αγρότες με αξιοπρέπεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ