Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣ «ΒΡΟΥΤΣΗ - ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ
Εργαλείο συμπίεσης όλων των μισθών και επίθεσης στις ΣΣΕ

Με απόλυτη συνέπεια ετοιμάζεται και φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ να εφαρμόσει τον αντεργατικό - μνημονιακό νόμο «Βρούτση - Αχτσιόγλου» για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού, για την προσαρμογή του δηλαδή με βάση τις διαταγές των επιχειρηματικών ομίλων.

Υπενθυμίζεται πως το 2012 με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σε ένα βράδυ καταργήθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ ο κατώτερος μισθός ρίχτηκε στα Τάρταρα (-22% και -32% για τους νέους εργαζόμενους).

Στη συνέχεια, το 2013 ψηφίστηκε ο μνημονιακός ν. 4172 (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης) και ο οποίος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Πρόκειται για τον νόμο που αφαιρεί και επίσημα από τα συνδικάτα το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης για τη Γενική ΣΣΕ και αναθέτει στο κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους τον καθορισμό του κατώτερου μισθού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω αντεργατικά νομοθετήματα που παραμένουν μέχρι σήμερα σε ισχύ, το πλαίσιο μέσα στο οποίο αποφασίζεται κάθε φορά το ύψος του κατώτερου μισθού, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη «την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας...».

Στην ουσία πρόκειται για μέτρο η εφαρμογή του οποίου έχει κρατήσει ουσιαστικά σχεδόν παγωμένο τον κατώτατο μισθό εδώ και 13 χρόνια, και στόχο έχει να εξουδετερώνει τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις, για κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ. Είναι δηλαδή ένα ακόμα εργαλείο συμπίεσης όλων των μισθών των εργαζομένων με βάση τις επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων και όχι «ελάχιστης προστασίας», όπως προπαγανδίζουν οι ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισαν και τον εφάρμοσαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ