Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Προάγγελος βαθύτερης και πολύμορφης εμπλοκής παντού

«Πτυχή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ» η ατζέντα του «ατομικού δικαιωματισμού»

Με αφορμή την έναρξη, την Παρασκευή, του 5ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ (εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ) ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνις, παραχώρησε προ ημερών εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο ηλεκτρονικό «BHMA».

Στη συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης περιγράφει με ...ανατριχιαστικό τρόπο τον ρόλο της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει καίριο ρόλο στην υπεράσπιση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ευρύτερα, που ενισχύονται από τη μεταξύ μας Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία επικαιροποιήθηκε το 2021. Η αμερικανική βάση της Σούδας (Naval Support Activity Souda Bay) στην Κρήτη βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποτελεί βασική συνιστώσα των επιχειρήσεων της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ και είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογική άμυνα της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην αγορά των F-35, ο Τζ. Τσούνις επιβεβαίωσε ότι κριτήριο αποτελούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές ανάγκες, σημειώνοντας: «Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα ...να βελτιώσει την ικανότητά της να συμβάλλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διαφύλαξη της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ και να διατηρήσει τη διαλειτουργικότητα με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Σχετικά με την αποστολή ελληνικού πλοίου στην αμερικανική επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην εμπόλεμη Ερυθρά Θάλασσα, ο πρέσβης των ΗΠΑ εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης. Επανέλαβε τα κυβερνητικά άλλοθι για την παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ επιβεβαίωσε πως πυξίδα για την κυβέρνηση και την εμπλοκή της αποτελούν τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών αφού οι επιθέσεις των Χούθι αποτελούν «απειλή για τους ανθρώπους, την εμπορική ναυτιλία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Αναφερόμενος στον ρόλο ενεργειακού «κόμβου» που αναλαμβάνει η Ελλάδα για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας και των συμφερόντων ενεργειακών κολοσσών, αλλά και στη μελλοντική πολύμορφη εμπλοκή μεγάλων ομίλων στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε ότι «η Ελλάδα ...μετατρέπεται σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο για την περιοχή, βοηθώντας τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από τη ρωσική Ενέργεια και παρέχοντας εναλλακτικές οδούς για τη διακίνηση των εμπορευμάτων. Στα πρόσφατα ταξίδια μου στη Μολδαβία, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, συναντήθηκα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες και διερεύνησα τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με τους γείτονές της για να βελτιωθεί η περιφερειακή συνδεσιμότητα, ιδίως ενόψει της μελλοντικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».

Στο μεταξύ, στην ίδια συνέντευξη, όπου με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περιγράφεται ο ρόλος της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια - σχέδια με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό, τη χώρα και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής - ο Τζ. Τσούνις σημείωσε επίσης «τη δέσμευσή μας στις αρχές της διαφορετικότητας, της ισότητας, της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας (Diversity, Equity, Inclusion, Accessibility - DEIA) σε όλες τις πτυχές της εξωτερικής μας πολιτικής». Ξεδιπλώνοντας όλη την ατζέντα του «ατομικού δικαιωματισμού» και μάλιστα ως «πτυχή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ» (!) αναφέρθηκε στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (χωρίς βέβαια να πει πόσα εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά έχουν σακατευτεί ανά τον κόσμο από τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους όπως το Ισραήλ...).

Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στη λεγόμενη ΛΟΑΤΚΙ+ «κοινότητα», σημειώνοντας με αφορμή τη διοργάνωση τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη του «φεστιβάλ EuroPride 2024», μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη - και για ολόκληρη την Ελλάδα - να αναδείξει τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη ως πολύτιμες αξίες. Αλλά θα πρόσθετα ότι ισχύει και εδώ ό,τι και για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση: Η φιλοξενία εκδηλώσεων όπως το EuroPride δεν είναι απλώς μια ορθή πρακτική. Είναι επίσης μια καλή πολιτική τακτική. Αυτές οι εκδηλώσεις προσελκύουν περισσότερες οικονομικές επενδύσεις και τουρισμό». Επιβεβαιώνοντας αν μη τι άλλο πως το τσουβάλιασμα ανθρώπων με διαφορετική ταξική θέση, πολιτικές απόψεις και εκφράσεις σεξουαλικότητας ως ενιαία «ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα» αποτελεί επίσημη στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ