Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Το Γερεβάν «δεν είναι σύμμαχος της Ρωσίας» στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, τόνισε σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνησή του δεν είναι «σύμμαχος» της Ρωσίας στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, σε μια ακόμη δήλωση που αμφισβητεί τη «στρατηγική» σχέση Αρμενίας - Ρωσίας. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τα σχέδια στρατιωτικής συνεργασίας της κυβέρνησής του δεν στρέφονται εναντίον καμιάς χώρας.

Ο Πασινιάν έχει πει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες πως το Γερεβάν δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία «ως προς την άμυνα και την ασφάλεια», και στρέφεται προς τη «Δύση» και άλλες δυνάμεις.

Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», ο Πασινιάν σημείωσε ότι «στην κρίση της Ουκρανίας δεν είμαστε σύμμαχος της Ρωσίας», όμως, συμπλήρωσε, «η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία ή άλλους εταίρους για την ασφάλεια δεν στρέφεται εναντίον του άλλου εταίρου μας στον τομέα της ασφάλειας».

Η Αρμενία, είπε ακόμη, δεν έχει πρόθεση να ζητήσει να ενταχθεί στο NATO, όπως η Ουκρανία, κάτι που η Ρωσία θεωρεί «κόκκινη γραμμή». Η κυβέρνησή του, επέμεινε, «δεν έχει συζητήσει ούτε συζητά το ζήτημα».

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η Αρμενία εξετάζει το εάν θα παραμείνει μέλος στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στρατιωτική συμμαχία με επικεφαλής τη Ρωσία.

Για την προοπτική της σύναψης συμφωνίας ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν, ο Πασινιάν είπε ότι «η βασική αρχιτεκτονική» συμφωνήθηκε πέρυσι και «στα τέλη της περασμένης χρονιάς, μας φαινόταν πως βρισκόμασταν πολύ κοντά, επιτέλους, στο οριστικό κείμενο».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ, που επανεξελέγη στο αξίωμα την περασμένη βδομάδα, ήγειρε ενστάσεις για την ενδεχόμενη συμφωνία, διαμηνύοντας ότι δεν θα αποσύρει τον στρατό του από τα σύνορα και ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται στις διαπραγματεύσεις χάρτες της σοβιετικής εποχής, διότι είχαν γίνει εδαφικές παραχωρήσεις στην Αρμενία επί ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ