Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέα αγωνιστικά ραντεβού σήμερα ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο

Φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι συνεχίζουν να απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ

Με νέα συλλαλητήρια σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων, μαθητών, σωματείων και συλλογικών φορέων ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Στους σχεδιασμούς για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης την οποία δρομολογεί το νομοσχέδιο, αντιτάσσουν τις πραγματικές ανάγκες για πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές.

Στην Αθήνα, το ραντεβού έχει δοθεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Στη Θεσσαλονίκη, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι, στην Καμάρα, με κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων Χημικού, Φιλολογίας, ΦΠ, Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Νομικής, Γεωπονίας, Πληροφορικής. Σε συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο καλούν και οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης.

Στην Πάτρα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Γεωργίου καλούν Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πάτρας. Στη Ζάκυνθο, κινητοποίηση διοργανώνεται στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Αγίου Μάρκου με κάλεσμα της ΕΛΜΕ και θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας την Αντιπεριφέρεια του νησιού.

«Ο αγώνας που δίνουμε είναι δίκαιος, διεκδικούμε το αυτονόητο! Ενα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία, για να εργαστούμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε», έχουν δηλώσει οι φοιτητικοί σύλλογοι και μέσα από τον πανελλαδικό συντονισμό τους, που έγινε την περασμένη βδομάδα. Οπως τονίζουν, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε «είναι ακόμα χειρότερο και από τις προβλέψεις! Πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, άνισος τρόπος εισαγωγής στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίδακτρα και στα προπτυχιακά! Την ίδια ώρα προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της Συμφωνίας της Λισαβόνας που θα γίνει σύντομα!».

«Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού! Οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, αγροτών, εργαζομένων μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην Παιδεία, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με πρώτο σταθμό τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη», τονίζουν.

Κάλεσμα στους μαθητές της Αθήνας και όλης της χώρας να βρεθούν και πάλι στο πλευρό των φοιτητικών συλλόγων απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, για να μην κατατεθεί «το νομοσχέδιο της αδικίας». «Δίκαιο είναι να γίνουν πράξη τα αιτήματά μας», τονίζει: «Αύξηση χρηματοδότησης για να μην μας πέφτουν τα ταβάνια στα κεφάλια και να μην πλημμυρίζουν τα προαύλια, πρόσληψη καθηγητών, κατάργηση ΕΒΕ και Τράπεζας Θεμάτων, δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία, σχολείο δημιουργικό και όχι εξεταστικό κέντρο μέσα στο άγχος και την παπαγαλία».

Με στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει από τις 11 π.μ. συμμετέχουν στα συλλαλητήρια οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το «παρών» δίνουν και οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, με την Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων τους να έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και να σημειώνει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της: «Ολο το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλους τους τρόπους για να κάμψει τις αντιδράσεις των φοιτητών, των πανεπιστημιακών δασκάλων, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των μαθητών, των γονιών τους, των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλου του λαού! Με συκοφαντίες, ψέματα, εκβιασμούς, απειλές, καταφεύγοντας στον αυταρχισμό και την καταστολή, στέλνοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τους εισαγγελείς στους φοιτητές και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται. Δεν τα κατάφερε! Ολες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό!

Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια παίρνουμε δύναμη από τους χιλιάδες φοιτητές και μαθητές που είναι στον δρόμο, από τους αγρότες που έχουν στήσει μπλόκα με τρακτέρ σε όλη τη χώρα, από όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και δεν το βάζουν κάτω», καλώντας και στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν μία σειρά ακόμα φορείς, η ΟΓΕ, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ