Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η µεγάλη πλειοψηφία στην Εκπαίδευση λέει όχι στο ταξικό και άδικο νομοσχέδιο

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με μια 8σέλιδη ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ απευθύνονται πλατιά στον κόσμο για το ταξικό και άδικο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενημερώνοντας για τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει, αφού όλο αυτό το πλέγμα «πανεπιστημίων ΑΕ» είναι «ακριβό για τους φοιτητές, φθηνό για το κράτος και κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναλυτική αναφορά στα άρθρα και τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Γίνεται αναφορά στις εργοδοτικές ενώσεις που ζητούσαν πάντα να ανοίξει η αγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και στην ουσιαστική συναίνεση που προσφέρουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γίνεται αναδρομή και στους νόμους της τελευταίας και πλέον δεκαπενταετίας για την Ανώτατη Εκπαίδευση που «όλοι μαζί έστρωσαν το έδαφος για το σημερινό νομοσχέδιο - έκτρωμα» και καλεί να πούμε: «Ως εδώ! Στον δρόμο που μας έφερε... ως εδώ».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι οι φοιτητές/τριες είναι ήδη νικητές, καθώς απονομιμοποίησαν τον δήθεν προοδευτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και με τον αγώνα τους κάνουν πρώτο θέμα στην κοινωνία τις σπουδές και τις ανάγκες τους, αγωνίζονται για το δίκαιο και εφικτό, η πολιτεία να κατοχυρώνει το δικαίωμα στην πανεπιστημιακή μόρφωση, για αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν, σύγχρονο πανεπιστήμιο.

«Σήμερα - καταλήγει η ανακοίνωση - είναι πιο ορατό από ποτέ: Η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων προϋποθέτει σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων - κομμάτων του συστήματος, ρήξη με την οικονομία και την κοινωνία της εκμετάλλευσης.

Τα κέρδη τους... Κάθε δικαίωμα βαφτίζεται "αναχρονισμός" στο σύστημα που "βλέπει" μόνο κέρδη: Οι μορφωτικές ανάγκες υπολογίζονται ως κόστος ή πεδίο για έσοδα. Το δικαίωμα στην εργασία με εφόδιο το πτυχίο αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο για τους εργοδότες. Η επιστήμη και τα επιτεύγματά της μπαίνουν στα καλούπια και στα "μέτρα" των λίγων. Η έρευνα "τυποποιείται" και εγκλωβίζεται στα θέλω του κάθε επίδοξου χρηματοδότη.

`Η... οι ζωές μας! Οι κόποι και θυσίες των οικογενειών, ελπίζοντας να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους... Τα όνειρα των μαθητών και φοιτητών να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις γνώσεις, τα ταλέντα, τις σπουδές τους, προσφέροντας με την εργασία τους στην κοινωνία... Η έγνοια των πανεπιστημιακών δασκάλων για το μέλλον της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που δεν δέχονται να καθορίζει η αγορά την επιστημονική προσφορά και εργασία τους... Μπορούν να βρουν διέξοδο στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει ζωές, δουλειές, σπουδές και προοπτικές στο "ιερό δισκοπότηρο" της κερδοφορίας των λίγων. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι απαραίτητοι. Με το ΚΚΕ, ανοίγουμε τον δρόμο για την κοινωνία και το πανεπιστήμιο των αναγκών των πολλών, που θα αξιοποιεί τις τεράστιες σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης, της ανθρωπότητας, για την ευημερία της κοινωνικής πλειοψηφίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος η δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής απασχολήσιμων με προσόντα για διαλογή από τους εργοδότες (2024-06-26 00:00:00.0)
Ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην υποδούλωση των πανεπιστημίων στα συμφέροντα των λίγων (2024-01-05 00:00:00.0)
Ανοιγμα της αγοράς Ανώτατης Εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Κύπρο (2023-12-07 00:00:00.0)
Οχι άλλη κοροϊδία - Οι φοιτητές παλεύουν για πτυχία με αξία (2023-03-29 00:00:00.0)
Υπόθεση όλου του λαού οι εξελίξεις στα Πανεπιστήμια (2001-01-23 00:00:00.0)
Μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί (2000-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ