Κυριακή 14 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί

Η ΠΚΣ ήταν και είναι μέσα στους φοιτητές στηρίξε και στηρίζει τον συντιονισμένο αγώνα τους, δεν τους θυμάται λίγο πρίν τις εκλογές.
Η ΠΚΣ ήταν και είναι μέσα στους φοιτητές στηρίξε και στηρίζει τον συντιονισμένο αγώνα τους, δεν τους θυμάται λίγο πρίν τις εκλογές.
Με τις προκηρύξεις στο χέρι, με εκδηλώσεις στις σχολές, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται τα μεγάλα και μικρά προβλήματα και αναζητούνται λύσεις, τα μέλη και οι φίλοι της ΠΚΣ δίνουν αυτές τις μέρες μια μάχη στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η μάχη των εκλογών στις 17 Μάη αποτελεί γι' αυτούς συνέχεια της καθημερινής παρουσίας μέσα κι έξω από τα αμφιθέατρα, στους δρόμους για τη διεκδίκηση λύσεων, όχι μόνο για τα προβλήματα της παιδείας, αλλά και για ενεργό δράση στα μεγάλα ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από την πάλη του λαού.

Η μάχη αυτή για τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας πρέπει να κερδηθεί. Για φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα που θα συναντούν στους δρόμους του αγώνα το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα και θα αντιπαλεύουν τις αντιδραστικές επιλογές, διεκδικώντας λύσεις σε όφελος του λαού και του τόπου.

Η ενίσχυση της φωνής των φοιτητών και των σπουδαστών, μέσα από την ενίσχυση της ΠΚΣ, αποτελεί αναγκαιότητα για έναν επιπρόσθετο λόγο. Η επίθεση που εξαπολύθηκε στο δικαίωμα στη μόρφωση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναμένεται, όπως προδιαγράφουν οι προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας στη Βουλή και οι άνωθεν εντολές που παίρνει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να συνεχιστεί και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ηδη δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την πανεπιστημιακή έρευνα.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο διακρίνεται η προσπάθεια υποβάθμισης των προπτυχιακών σπουδών και η ενίσχυση των μεταπτυχιακών, οι οποίες θα απευθύνονται στους λίγους. Παράλληλα επιχειρείται τα μεταπτυχιακά να λειτουργούν στη βάση της ανταποδοτικότητας, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Σε ό,τι δε αφορά τον τομέα της πανεπιστημιακής έρευνας, αυτή απομακρύνεται από τους φοιτητές και την κοινωνία. Στα σκαριά βρίσκεται και το περιβόητο νομοσχέδιο για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων.

Παράλληλα έχουν προδιαγράψει την περιβόητη αποσύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα στη δουλιά, καταδικάζοντας τους φοιτητές και σπουδαστές, αυριανούς πτυχιούχους, στο κυνήγι της κατάρτισης και της δουλιάς χωρίς δικαιώματα. Η προώθηση της οδηγίας 89/48, που ψευδεπίγραφα παρουσιάζεται ως αναβάθμιση των πτυχίων, ισοπεδώνει τα πτυχία προς τα κάτω, φτάνοντάς τα στο επίπεδο των ΙΕΚ και δημιουργώντας ουσιαστικά ανέργους χωρίς δικαιώματα.

Τα παραπάνω μέτρα, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική και τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση προωθεί, προβάλλοντας την πρόσφατη δήθεν «λαϊκή εντολή» στο όνομα της ένταξης της ΟΝΕ, κάνουν αναγκαιότητα την ύπαρξη φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος που δε θα συμβιβάζονται, δε θα αποτελούν προέκταση του δικομματισμού μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης. Κάνουν αναγκαιότητα την αποφασιστική ενίσχυση της ΠΚΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διεκδικούμε τις σπουδές που έχουμε ανάγκη» (2017-07-28 00:00:00.0)
Αποδεικνύεται η απάτη της «ανωτατοποίησης» (2002-01-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-03-24 00:00:00.0)
Οι σπουδαστές θ' απαντήσουμε στην κοροϊδία (2001-02-09 00:00:00.0)
Υπόθεση όλου του λαού οι εξελίξεις στα Πανεπιστήμια (2001-01-23 00:00:00.0)
Αμεση αντίσταση στις κυβερνητικές επιλογές (2000-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ