Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Αναθέρμανση των σχέσεων» με την επίσκεψη Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος ξανά στο Κάιρο μετά από 12 χρόνια | Εμπόριο, Αμυνα και πόλεμος στη Μέση Ανατολή στην ατζέντα των συνομιλιών

Την πρόθεσή τους να αναθερμάνουν τις «δύσκολες» σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας εξέφρασαν χθες οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, στο πλαίσιο της παρουσίας του δεύτερου στο Κάιρο, στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Αίγυπτο έπειτα από 12 χρόνια.

Οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και στον πόλεμο στη Γάζα, αναδεικνύοντας τα σημεία σύγκλισης των απόψεών τους. Στις από κοινού δηλώσεις τους δεν έκαναν αναφορά σε θέματα που άπτονται της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «αδερφό» του τον Σίσι και τον προσκάλεσε να επισκεφτεί την Αγκυρα, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών. «Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αξίζει. Βλέπουμε επίσης ότι την ίδια βούληση έχει και η αιγυπτιακή πλευρά», ανέφερε.

Συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις σε Λιβύη, Σουδάν και Σομαλία. «Υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα αυτών των χωρών», δήλωσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Μετά τη συνάντηση υπέγραψαν κοινή δήλωση για την επανάληψη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια εναλλάξ σε Τουρκία και Αίγυπτο.

Οι δύο Πρόεδροι έθεσαν στόχο να φτάσει ο ετήσιος όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών τους στα 15 δισ. δολάρια, από 10 δισ. που είναι σήμερα. Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο Σίσι επεσήμανε ότι «η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στη Βόρεια Αφρική. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία ενισχύονται μέρα με τη μέρα».

«Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας με σοβαρές δυνατότητες και η Αίγυπτος πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις εκεί. Μπορούμε να υλοποιήσουμε από κοινού έργα ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο», είπε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου «συνεχίζει την πολιτική της κατοχής, της καταστροφής και των σφαγών, ανερυθρίαστα, παρά τις αντιδράσεις».

«Οι προσπάθειες εκδίωξης του λαού της Γάζας από τα εδάφη του είναι άκυρες για μας. Εκτιμούμε τη σθεναρή στάση της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα. Ο ισλαμικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν πρέπει να επιτρέψουν τέτοια τρέλα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Γάζας μεσοπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

Αντίστοιχα, ο Σίσι εκφράστηκε υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. «Με τον κ. Ερντογάν επιθυμούμε ιδιαίτερα την κατάπαυση του πυρός και την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους το συντομότερο δυνατόν. Η Αίγυπτος και η Τουρκία μπορούν να πετύχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη Γάζα ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Συμφωνώ με τον Τούρκο Πρόεδρο για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και εκτόνωσης της έντασης στη Δυτική Οχθη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ