Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Νέες αγωνιστικές αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών

Πάλι αυθαίρετες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ!

Με επιμονή και υπομονή συνεχίζουν τον αγώνα για τη σωτηρία της βαμβακοκαλλιέργειας και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα οργανώνουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από τον συμβολικό αποκλεισμό του Εθνικού δρόμου Καρδίτσας-Λαμίας, στον οποίο θα προχωρήσουν, αύριο, Σάββατο, αγρότες της Καρδίτσας και της Φθιώτιδας.

Οι αγρότες ξεσηκώνονται και αγωνίζονται για να ανατρέψουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, με βάση τις οποίες: Βγαίνουν εκτός επιδότησης περίπου 200.000 τόνοι βαμβακιού της περσινής σοδειάς, που έχουν παραδοθεί στα εκκοκιστήρια, αλλά θεωρούνται -- αυθαιρέτως και παρανόμως -- «μη επιλέξιμες» ποσότητες και θα πληρωθούν μόνο στην εμπορική τιμή, που είναι υποτετραπλάσια της συνολικής.

Στο μεταξύ, με νέα εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που κοινοποιήθηκε στα συνεταιριστικά και στα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια, ζητείται, προκλητικά, να αναγνωριστούν ως επιπλέον επιλέξιμες ποσότητες -- δηλαδή ως επιδοτούμενες -- ένα 5,6% επί των ήδη επιλέξιμων ποσοτήτων που παρέλαβε το κάθε εκκοκκιστήριο. Κι αυτό ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που είχε ο έλεγχος επί των ενστάσεων των παραγωγών και, γενικότερα, για τυχόν παρατυπίες και παρανομίες στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ή για «υπερβολικές παραγωγές».

Τούτο σημαίνει ότι το υπουργείο Γεωργίας ουδόλως ενδιαφέρεται για το αν το βαμβάκι παρήχθη νομίμως, ή όχι, αλλά μόνο για το πώς θα περιορίσει την επιδοτούμενη παραγωγή στο 1.146.000 τόνους, όπως έχει άλλωστε προκαθορίσει, προκειμένου να προσαρμόσει την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια στον κανονισμό της ΕΕ. Η σκοπιμότητα της νέας αυτής εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, που βγήκε ενάμιση περίπου μήνα μετά και την τυπική λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου, είναι να δηλωθεί στο «σωρό» από όλα τα εκκοκκιστήρια, άσχετα από τις ποσότητες βαμβακιού, επιλέξιμου ή μη, παρέλαβαν, ένα 5,6% επί των επιλέξιμων ποσοτήτων, ώστε να βγει η επιθυμητή για την κυβέρνηση «σούμα» που θα δηλωθεί το πρώτο 15ήμερο του Μάη στην ΕΕ. Μέχρι τώρα η συνολική ποσότητα που αναγνωρίζεται ως επιλέξιμη και έγινε αίτηση για επιδότηση στην ΕΕ είναι 1.085.000 τόνοι και με το 5,6% που όρισε προμελετημένα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, επιχειρείται να βγει το «πολυπόθητο» για την κυβέρνηση, αλλά καθ' όλα πλαστό νούμερο του 1.146.000 τόνων. Και είναι τέτοιο το μέγεθος της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, που ακόμα κι οι εκπρόσωποι των εκκοκκιστών έχουν «μουδιάσει»...

Εκτός αυτών, γίνονται φέτος και νέες στρεμματικές περικοπές της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας, με θύματα, κυρίως, τους μικρομεσαίους παραγωγούς και ειδικά εκείνους που κάνουν και μια άλλη δουλιά, για να συμπληρώνουν το πενιχρότατο αγροτικό εισόδημά τους. Παράλληλα, προκαθορίζεται, αυθαιρέτως, για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, η μέση πανελλαδική στρεμματική απόδοση στα 288 κιλά, όταν ο βαμβακοπαραγωγός μπορεί να παράγει πολύ περισσότερα κιλά και να βελτιώσει έτσι το εισόδημά του. Κι από πάνω επιβάλλονται, αυθαίρετα και παράνομα, και πρόστιμα, για υπέρβαση της «κυβερνητικής» στρεμματικής απόδοσης.

Οι βαμβακοπαραγωγοί συνεχίζουν τη μάχη και οφείλουν να τη συνεχίσουν, όχι μόνο για να μην «περάσουν» αυτές οι ολέθριες αποφάσεις, αλλά και για ν' αλλάξει ο καταστροφικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ