Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Εκπτωτη και παράνομη η διοίκηση

Από απάτη σε απάτη καταφεύγουν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕΒΕ. Απέκρυψαν από τη διοίκηση δικαστική απόφαση και μεθόδευσαν το διορισμό τους ως...«προσωρινή διοίκηση»

Και έκπτωτοι και παράνομοι είναι πλέον οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο χώρο των ΕΒΕ, αλλά παρά το γεγονός ότι οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις τους, να χειραγωγήσουν το κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, αποκαλύφθηκαν και δικαστικά, οι ίδιοι μέσα από πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και απάτες αρνούνται να αφήσουν τη βάση των ΕΒΕ να δώσει απάντηση στο ζήτημα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Το Εφετείο της Αθήνας με απόφαση που εκδόθηκε από την προηγούμενη βδομάδα, επικύρωσε πρωτόδικη απόφαση, η οποία ακύρωσε τα αποτελέσματα του προηγούμενου συνεδρίου της Συνομοσπονδίας. Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕΒΕ όμως, ακολουθώντας την τακτική «απάτη στην απάτη», απέκρυψαν την ύπαρξη της απόφασης αυτής και με πρωτοφανείς παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, επιχειρούν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στη διοίκηση ως... «προσωρινή διοίκηση»! Οι μεθοδεύσεις αυτές, που προφανώς στοχεύουν στο νέο «μαγείρεμα» των συσχετισμών για το επόμενο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, έρχονται την παραμονή της υπογραφής της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προφανώς σε μια προσπάθεια των κυβερνητικών συνδικαλιστών να συνδράμουν στην επικείμενη για σήμερα υπογραφή της αντεργατικής Σύμβασης.

Στο Εφετείο είχαν προσφύγει τα ίδια τα στελέχη της ΠΑΣΚΕΒΕ με την αξίωση να ανατραπεί η πρωτόδικη απόφαση, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ως μη νόμιμη η σύνθεση του προηγούμενου συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ και άρα η διοίκηση που προέκυψε από αυτό. Να θυμίσουμε ότι πριν από το τελευταίο συνέδριο της Συνομοσπονδίας η ΠΑΣΚΕΒΕ, με αντικαταστατικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες «κανόνισε» την ένταξη δύο Ομοσπονδιών (των πρακτόρων ΠΡΟ-ΠΟ και των Εστιατόρων) στη Συνομοσπονδία, στις οποίες είχε την πλειοψηφία, με στόχο να αλλοιώσουν τους υπάρχοντες συσχετισμούς και να εξασφαλίσουν διαδικασίες υπέρ του κυβερνητικού συνδικαλισμού και στο χώρο των ΕΒΕ.

Καταγγέλλοντας εκείνες τις διαδικασίες πέντε Ομοσπονδίες (Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και Πειραιά, ΕΒΕ Καρδίτσας, Μυτιλήνης και Κοζάνης) προσέφυγαν μετά τις εκλογές στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Το δικαστήριο έκρινε το αποτέλεσμα των εκλογών και τη νέα διοίκηση άκυρη. Η ΠΑΣΚΕΒΕ, επιδεικνύοντας πλήρη έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας, προσπέρασε την απόφαση και άσκησε έφεση σε μια προσπάθεια να αγκιστρωθεί στη διοίκηση με κάθε τρόπο. Το Εφετείο, με βάση το σκεπτικό που αναπτύσσεται στην απόφαση, έκρινε ότι είναι «απολύτως ορισμένη και νόμιμη, σύμφωνα με τα εκτιθέμενα στη μείζονα πρόταση της παρούσας σκέψης και ουσιαστικά βάσιμη η ακυρωτική αγωγή και εφόσον το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δέχτηκε αυτή την εκκαλούμενη απόφασή του, ορθώς το νόμο ερμήνευσε και εφάρμοσε και καλώς εκτίμησε τις αποδείξεις και πρέπει να απορριφθούν οι εφέσεις και να καταδικαστούν τα εκκαλούντα στα δικαστικά έξοδα της εφεσίβλητης».

Οι εκλεκτοί της κυβέρνησης στη ΓΣΕΒΕΕ και προσωπικά ο πρόεδρός της Γ. Μότσος, απέκρυψαν, όπως σημειώνεται και παραπάνω, την απόφαση του Εφετείου, από τα αρμόδια όργανα προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς κομματικές σκοπιμότητες. Οπως ισχυρίστηκε χτες ο ίδιος και η νομική υπηρεσία της ΓΣΕΒΕΕ, η απόφαση του Εφετείου του γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρωί από τη νομική υπηρεσία. Ωστόσο, όχι δεν έθεσε το θέμα στα όργανα της Συνομοσπονδίας, αλλά αντίθετα έσπευσε να ζητήσει, εν κρυπτώ, από τους προέδρους δύο Ομοσπονδιών που - «εντελώς συμπτωματικά» - είναι στελέχη της ΠΑΣΚΕΒΕ, να υποβάλουν στο δικαστήριο αίτημα για διορισμό των σημερινών μελών του ΔΣ ως διοίκηση για δύο μήνες και μετά να προκηρυχτούν εκλογές, αίτημα το οποίο, σύμφωνα πάντα με το νομικό σύμβουλο της ΓΣΕΒΕΕ, έγινε αποδεκτό προχτές Τετάρτη.

Οπως κατήγγειλε μιλώντας στο «Ρ» ο Π. Τάτσης από τη ΔΗΚΕΒΕ, «η διοίκηση που συγκροτήθηκε με εκείνες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο προηγούμενο συνέδριο, δεν έχει την εμπιστοσύνη του ψηφοδελτίου που υποστηρίχτηκε από τη ΔΗΚΕΒΕ σαν μια παράνομα συγκροτημένη διοίκηση. Γι' αυτό το λόγο ζητάμε να ακυρωθεί η τελευταία απόφαση που διορίζει το σημερινό ΔΣ ως προσωρινό με δίμηνη διάρκεια, κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου, και καταγγέλλουμε τους μηχανισμούς συσκότισης που επικράτησαν με νοοτροπίες παρελθόντων χρόνων. Ζητάμε διαφάνεια στις διαδικασίες διορισμού προσωρινής διοίκησης, που να μπορεί να εγγυηθεί αδιάβλητες εκλογές. Αυτή η διοίκηση που εκλέχτηκε όπως εκλέχτηκε, μέσα από τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες του τελευταίου συνεδρίου δε θεωρούμε ότι είναι σε θέση να εγγυηθεί κάτι τέτοιο».

Η σύνδεση των παραπάνω μεθοδεύσεων με μια σειρά από δεδομένα είναι αυτονόητη και σε κάθε περίπτωση καταδεικνύουν πως έχουν να κάνουν με την προσπάθεια της κυβερνητικής παράταξης να διατηρήσει την πλειοψηφία με κάθε μέσο, σε μια απροκάλυπτη επιχείρηση για τη χειραγώγηση των ΕΒΕ και την υπονόμευση της αγωνιστικής τους στάσης απέναντι στα προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ