Πέμπτη 7 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο πλευρό των φοιτητικών αγώνων, ενάντια στην καταστολή

Την αντίθεσή τους στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων, τη συμπαράσταση στους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων και την καταδίκη κάθε προσπάθειας ποινικοποίησής τους εξέφρασαν πανεπιστημιακοί, νομικοί και φοιτητές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε στον ΔΣΑ ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής ΑΠΘ.

Τον λόγο πήραν οι Γ. Βλάχος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, ο Γ. Βούτας αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο Ακρ. Καϊδατζής Αναπ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική ΑΠΘ, ο Συνταγματολόγος και Καθηγητής στο Πάντειο Ξενοφών Κοντιάδης, ο Ελ. Αγγελής, π. πρόεδρος Πληροφορικής ΑΠΘ, και φοιτητές. «Συντασσόμαστε με τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και την καταστολή των αγώνων τους. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, τα δικαιώματα των εργαζομένων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα δικαιώματα και τους όρους εκπαίδευσης των επιστημόνων στον τομέα της έρευνας, την πραγματική ακαδημαϊκή ελευθερία», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Αντ. Αντανασιώτης, εκλεγμένος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων».

Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων, «η συζήτηση για το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τους συνταγματολόγους και γενικά τους νομικούς, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που εκφράζει την ανησυχία και την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο», προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο παραβιάζει το γράμμα του Συντάγματος, όπως διατυπώνεται σαφέστατα, αλλά και το πνεύμα του, καθώς καταργεί το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. «Η κυβέρνηση θέλει να ελαφρυνθεί το αστικό κράτος από τις δαπάνες για την Παιδεία, προκειμένου να τις διαθέτει στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ετσι, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διστάζει να κάνει κουρελόχαρτο ακόμη και το Σύνταγμα που η ίδια έχει ψηφίσει, προκειμένου να υπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Φυσικά, ακόμη και το Σύνταγμα να επέτρεπε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, η αντίθεσή μας θα ήταν το ίδιο κατηγορηματική και ισχυρή», όπως σημείωσε.

Από το βήμα της εκδήλωσης καταδίκασε την άγρια καταστολή του φοιτητικού κινήματος, με τις εισβολές των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, τις κακοποιήσεις, προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών, όπως πρόσφατα στη Νομική Θεσσαλονίκης και τη Νομική Κομοτηνής. «Κάτι που θα έπρεπε να είχε ήδη κάνει και ο ΔΣΑ, όπως επανειλημμένα προτείναμε, αντί για υπεκφυγές και μισόλογα. Στον ίδιο στόχο αποσκοπεί και η ενίσχυση του ποινικού οπλοστασίου του κράτους απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, με τους νέους βαθιά αντιδραστικούς Ποινικούς Κώδικες», όπως ανέφερε. Σημείωσε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που σήμερα εμφανίζονται κατά του νομοσχεδίου, δεν διαφωνούν επί της ουσίας με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ούτε με τα δίδακτρα στις δημόσιες σχολές ακολουθώντας τον «τυφλοσούρτη» του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης. «Γι' αυτό περιορίζονται μόνο στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, προβάλλοντας ως λύση τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την αναθεώρηση του άρθρου 16». «Εμείς λέμε καθαρά όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16, όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια, όχι σε οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής δράσης μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα», ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ