Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Απαιτούν αγωνιστικό προσανατολισμό

Εκθετα τα στελέχη της ΠΑΣΚΕΒΕ στη Συνομοσπονδία των ΕΒΕ

«Ο κάθε επαγγελματίας, βιοτέχνης, έμπορος πρέπει να αντισταθεί στην πορεία που επιμένουν τα στελέχη της γνωστής πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ να ακολουθήσει το συνδικαλιστικό κίνημα». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΔΗΚΕΒΕ) Δημήτρης Φέτσης, σχολιάζοντας τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία με κάθε τρόπο, αναβάλλοντας την εφαρμογή καταδικαστικών γι' αυτή δικαστικών αποφάσεων και προσπερνώντας κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος, επιδιώκει τη διατήρηση της πλειοψηφίας της. Μιας πλειοψηφίας που συγκροτήθηκε παράνομα μέσα από το τελευταίο συνέδριο, με διαδικασίες που προκαλούν κάθε ευσυνείδητο συνδικαλιστή, ανεξάρτητα από πολιτική ή ιδεολογική τοποθέτηση. Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, ακόμα και μετά από επαναλαμβανόμενες δικαστικές αποφάσεις που την κρίνουν άκυρη για τον τρόπο με τον οποίο εκλέχτηκε, επιμένουν να ακολουθούν τακτικές αντιδημοκρατικές και αντισυνδικαλιστικές, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Δ. Φέτσης τόνισε: «Ενα βασικό συμπέρασμα από τη μεθόδευση η οποία έγινε από στελέχη της γνωστής πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι επιμένουν σε αντιδημοκρατικές λύσεις και μεθοδεύσεις αντισυνδικαλιστικές, που ασφαλώς βρίσκονται σε αντίθεση με την απρόσκοπτη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος. Το ότι δηλαδή επιμένουν να προχωρήσουν σε ένα συνέδριο παρωδία με παλιούς αντιπροσώπους που βρίσκονται στη λήξη της θητείας τους και με αυτούς τους αντιπροσώπους προσπαθούν να υφαρπάξουν ακόμα μία τριετία θητείας είναι ενέργειες που πρέπει να προβληματίσουν κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο, πέρα από παραταξιακή ένταξη και ανεξάρτητα από πεποιθήσεις. Πρέπει να αντιδράσει ο κάθε συνάδελφος για την πορεία που επιμένουν τα παραπάνω στελέχη να ακολουθήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, μια πορεία η οποία απέδειξε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που η συγκεκριμένη πλειοψηφία βρίσκεται στη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, ότι βρίσκεται σε απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών. Απάντηση σ' αυτές τις μεθοδεύσεις έχουν τη δυνατότητα να δώσουν οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, με την ένταξή τους στα σωματεία, να δώσουν ένα αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα και να ενισχύσουν το αγωνιστικό ριζοσπαστικό ρεύμα. Η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση χτυπά διαρκώς και ανελέητα τις μικρές επιχειρήσεις. Στα μεγάλα αυτά και σοβαρά προβλήματα χρειάζεται ένα συνδικαλιστικό κίνημα με συνέπεια και αποφασιστικότητα να αντισταθεί. Να βρεθεί απέναντι σ' αυτή την πολιτική, σε μια πορεία αμφισβήτησης, στην οποία θα ανταμώνουν σε μια ευρύτερη συμπαράταξη επαγγελματοβιοτέχνες, εργαζόμενοι, αγρότες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η ΔΗΚΕΒΕ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Καλούμε τους συναδέλφους στις εκλογές των σωματείων και των ομοσπονδιών που θα ακολουθήσουν, χωρίς δισταγμό να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΔΗΚΕΒΕ. Είναι η καλύτερη απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και στη στάση της συναίνεσης της πλειοψηφίας».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) Χ. Χαλβατζόγλου δήλωσε: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη ΓΣΕΒΕΕ με την κρίση και του Εφετείου ότι το ΔΣ εκλέχτηκε έπειτα από παράνομες ενέργειες, δημιουργείται μείζον ζήτημα. Είναι δυνατό μια έκπτωτη διοίκηση με μια πλειοψηφία που παρανόμησε να διεξάγει και να εγγυηθεί αδιάβλητες εκλογές; Ασφαλώς όχι. Και αυτό το λέμε γιατί εδώ και δύο χρόνια που διοικεί αυτή η πλειοψηφία έχει ευτελίσει θεσμούς και αξίες που υπήρχαν χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Συγκεκριμένα: Εκπροσώπηση παρατάξεων στη συγκρότηση του προεδρείου. Σεβασμό αποφάσεων γενικών συνελεύσεων που είναι και το ανώτερο όργανο. Σεβασμό ομόφωνων αποφάσεων του ΔΣ για τις κινητοποιήσεις της 28ης Νοέμβρη και 13ης Μάρτη, που στο παρά πέντε όχι μόνο τις ματαίωσαν, αλλά αντίθετα υπονόμευσαν και όσες ομοσπονδίες και σωματεία προχώρησαν στις κινητοποιήσεις. Αξιοκρατικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα. Κατά την άποψή μου πιο προκλητική, πιο συμβιβασμένη μ' αυτή την πολιτική πλειοψηφία δεν έχει περάσει, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να αλλάξουν το ρόλο, τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα όλου γενικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Από διεκδικητικό σε διαχειριστή προγραμμάτων, να βάζει πλάτη όπου αυτή η πολιτική βρίσκει εμπόδια, όπως ματαιώνοντας κινητοποιήσεις. Μέχρι και το μακρύ χέρι της εξουσίας παίζει, αν χρειαστεί. Ολα αυτά τα χρόνια η όλη τακτική και το πλαίσιο λειτουργίας τους είχε ένα σκοπό: να αλλάξουν και να φθείρουν συνειδήσεις, να σπείρουν αυταπάτες κύρια σε συνδικαλιστικά στελέχη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ