Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΝΟ
«Μπλόκο» στο ξεπούλημα

Σύσκεψη μαζικών φορέων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου

Την πλήρη στήριξή τους στον αγώνα που διεξάγουν οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ και οι παραγωγοί για το σταμάτημα της διαδικασίας του ξεπουλήματος της επιχείρησης, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν χθες σε σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Εκπρόσωποι του ΕΚΘ, συνεταιριστικών οργανώσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, της ΟΣΕΓΟ, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ.ά. απαίτησαν να διακοπεί άμεσα η διαδικασία πώλησης της ΑΓΝΟ, υπογραμμίζοντας ότι η μεθόδευση που ακολουθεί η ΑΤΕ οδηγεί τη γαλακτοβιομηχανία σε ακόμη πιο δύσκολη θέση και σε απαξίωσή της.

«Εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ και παραγωγοί θα αντισταθούμε στην πώληση της ΑΓΝΟ γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι καμία συμφωνία, κανένας όρος, καμία δέσμευση δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, τις κατακτήσεις των εργαζομένων και τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων», τόνισε ο Φ. Γεωργουδάκης, Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΝΟ.

Δήλωσε ακόμη ότι την Τετάρτη οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ θα συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 1η Μάη ενώ θα ακολουθήσουν οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα. Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να συζητήσουν με την ΑΤΕ, με φορείς κλπ. προκειμένου έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσει αυτή η διαδικασία του διαγωνισμού. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε σε επιλογές που πάρθηκαν ερήμην μας και ουσιαστικά οδηγούν στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους και κάνουν έρμαια στα χέρια των μεγάλων εταιριών τους παραγωγούς», σημείωσε.

Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτρόφων, Γ. Λασκαρίνιας ανέφερε, ότι όπου παρεμβαίνει για παράδειγμα η ΑΓΝΟ ή η ΔΩΔΩΝΗ κρατιέται η «ισορροπία» στην αγορά του γάλακτος. Οπου όμως δεν υπάρχει συνεταιριστική οργάνωση να παρέμβει, όπως συμβαίνει στη λεκάνη του Νευροκοπίου, το γάλα το παίρνουν οι βιομηχανίες σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης δήλωσε ότι το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ μπορεί να το σταματήσει η συσπείρωση των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων. «Και εκεί θα φανούν και ποιοι πολιτικοί φορείς κατ' αρχήν αλλά και ποιοι άλλοι φορείς της κοινωνίας θα στηρίξουν αυτόν τον αγώνα. Η συσπείρωση για μας είναι βασικός στόχος όχι μόνο σήμερα για την ΑΓΝΟ αλλά και αύριο για την "Ομοσπονδία" και για την Ενωση Λαγκαδά. Πρέπει να γίνει ένας λαϊκός ξεσηκωμός κατοίκων και φορέων της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε ο Αγγελος Τζέκης. Οσον αφορά τη στάση των εκπροσώπων των δύο κομμάτων, είπε ότι αυτοί αρκούνται ή στο να διατυπώνουν προσωπικές απόψεις ή να αναπτύσσουν, όπως φάνηκε και από αυτή τη σύσκεψη, γενικόλογες θέσεις για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται ότι θα στηρίξουν τις θέσεις των εργαζομένων και των παραγωγών.

«Το ΚΚΕ όλη αυτή τη δεκαετία είχε προβλέψει πού οδηγούνταν η ΑΓΝΟ και έκανε το παν εντός και εκτός Βουλής για να μπορέσει να σταματήσει αυτό που σήμερα είναι το ζητούμενο», συνέχισε. «Τα πράγματα εξελίχθηκαν, δυστυχώς, σε πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτή που περιλάμβανε η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την ΑΓΝΟ. Η ΑΤΕ που εμείς την έχουμε χαρακτηρίσει πολύ έγκαιρα ως το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης, ήταν ο Δούρειος Ιππος για να "χτυπήσει" τις συνεταιριστικές εταιρίες και ειδικά την ΑΓΝΟ», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ και υποψήφιος νομάρχης, Γ. Ρόκκος, τόνισε ότι η κυβέρνηση δε στήριξε την ΑΓΝΟ παρ' όλες τις παλιότερες δεσμεύσεις του τότε και νυν υφυπουργού Γεωργίας.

Τέλος ο Θ. Κυριακίδης, γενικός γραμματέας του ΕΚΘ και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του Κέντρου που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν με κάθε μέσο τον αγώνα των εργαζομένων της ΑΓΝΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ