Πέμπτη 14 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κραυγή αγωνίας για το «τσουνάμι» πλειστηριασμών χτυπημένων κατοικιών

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης στηρίζει τον αγώνα τους να σώσουν τα σπίτια τους

Οι κάτοικοι αναγκάζονται να βγάλουν δεύτερη χρονιά στα κοντέινερ και απειλούνται να χάσουν τα χτυπημένα σπίτια τους
Οι κάτοικοι αναγκάζονται να βγάλουν δεύτερη χρονιά στα κοντέινερ και απειλούνται να χάσουν τα χτυπημένα σπίτια τους
Δεν έχουν τέλος οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις σπιτιών στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι. Με τους σεισμόπληκτους κατοίκους να κινδυνεύουν να χάσουν τη μοναδική κατοικία που έχουν. Κάθε μήνα η περιοχή μετράει δεκάδες πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών που είναι χτυπημένα από τον σεισμό (κόκκινα - πράσινα) και έχουν πέσει στα νύχια των «κορακιών», που διαχειρίζονται τα στεγαστικά που είχαν πάρει οι ιδιοκτήτες τους που βρέθηκαν στον δρόμο.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», συνεχώς γνωστοποιούνται νέες περιπτώσεις σεισμόπληκτων ακινήτων που μάλιστα αποτελούν πρώτη κατοικία.

«Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες εξ αυτών, με τη μία να αφορά πολύτεκνη οικογένεια με πέντε παιδιά, άνεργο πατέρα και μέλος της οικογένειας με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας και σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Ηδη έχει βγει σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο της οικογένειας, ενώ αυτή τη στιγμή απειλείται η πρώτη και η μοναδική κύρια κατοικία στην οποία διαμένουν τα μέλη της οικογένειας.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας που επιδόθηκε σε χαμηλόμισθο συνταξιούχο ηλικίας 75 ετών, με σύζυγο καρκινοπαθή. Το πλειστηριαζόμενο ακίνητο αφορά την πρώτη και μοναδική κύρια κατοικία επιφάνειας περίπου 100 τετραγωνικών».

Ο Σύλλογος σημειώνει πως «ήδη από τις 8 Μάρτη του περασμένου έτους είχε επισημάνει όσα τώρα "ήρθαν", "όταν είχαν επιδοθεί τα πρώτα κατασχετήρια, στις 10/07/2023 και στις 20 Νοεμβρίου 2023, καταθέτοντας τον ενιαίο συγκεντρωτικό πίνακα των 55 κατασχετηρίων που αφορούσαν τον δήμο Μινώα Πεδιάδας και τον όμορο σεισμόπληκτο δήμο Αρχανών - Αστερουσίων. Η έντονη ανησυχία αποτυπώθηκε και στο υπόμνημα που επιδόθηκε στη ΓΓ Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στις 27/3/2023, εκφράζοντας τους φόβους ότι σύντομα τα κατασχετήρια θα γίνουν πλειστηριασμοί. Την ίδια απέλπιδα κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης διατυπώσαμε και στη δημόσια ανοιχτή επιστολή μας προς τον κ. πρωθυπουργό στις 18/4/2023. Στο ίδιο μήκος κύματος βρισκόταν και η επιστολή μας που στάλθηκε στις 6/3/2024 και ζητούσαμε την αναστολή πλειστηριασμών σεισμόπληκτων, υπενθυμίζοντας πως δόθηκε μόνο ένα και μοναδικό εξάμηνο αναστολής πλειστηριασμών».

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης: Να παγώσουν τώρα οι πλειστηριασμοί

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης σημειώνει: «Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", ως εκλεγμένοι κομμουνιστές στην Τοπική Διοίκηση, δηλώνουμε ότι δεν λογαριάζουμε τους νόμους του εχθρικού για τον λαό αστικού κράτους που αρπάζουν τα σπίτια του λαού, τους νόμους που διώκουν όποιον αγωνίζεται για να σώσει το βιος του. Ο μόνος δρόμος για να σωθούν τα σπίτια των σεισμόπληκτων, συνολικά του λαού, είναι ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα. Ο λαός της περιοχής, συνολικά ο λαός της Κρήτης, να αντιταχθεί σε αυτή την αθλιότητα των πλειστηριασμών. Κάθε σπίτι λαϊκής οικογένειας που βγαίνει σε πλειστηριασμό να γίνεται σπίτι όλης της γειτονιάς, των σωματείων, των μαζικών φορέων της περιοχής.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει το αίσχος των πλειστηριασμών σε βάρος των σεισμόπληκτων λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων, των συνταξιούχων.
  • Να ακυρωθεί κάθε πράξη που αφαιρεί την ιδιοκτησία από τις λαϊκές οικογένειες. Να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση των σεισμόπληκτων στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων από τα δυσβάσταχτα δάνεια.
  • Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για όσες κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ