Πέμπτη 14 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ
Πυκνώνουν οι καραβιές των προσφύγων - Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης

Ακόμα μια καραβιά προσφύγων κατέφθασε χτες στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου. Συγκεκριμένα, 91 άτομα εντοπίστηκαν το πρωί, από τους οποίους 28 μεταφέρθηκαν με σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και από εκεί σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στον Καλαθά Χανίων. Οι υπόλοιποι 63 αλλοδαποί παραμένουν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του δήμου Γαύδου και πρόκειται να μεταφερθούν στα Χανιά με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Οι ξεριζωμένοι που έφτασαν τα τελευταία 24ωρα στα νότια παράλια της Κρήτης ξεπερνάνε τους 300.

Κλιμάκιο της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ επισκέφθηκε την Τρίτη το μεσημέρι τον χώρο στον οποίο φιλοξενούνταν μετανάστες, πίσω από το Τελωνείο, στο λιμάνι της Σούδας. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες αναγκάστηκαν να διαβιώσουν οι 124 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 23 ανήλικα ασυνόδευτα αγόρια, μια μητέρα με τα τρία παιδιά της, ένας καρδιοπαθής και ένας κωφάλαλος.

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης: Αμεση λύση για τη στέγαση των ξεριζωμένων

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης με Επερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά να βρεθεί άμεσα λύση για την προσωρινή στέγαση και φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών στην Κρήτη σε ανθρώπινες συνθήκες και για την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται.

Στην Επερώτηση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο λαός της Κρήτης, τα σωματεία εργαζομένων και οι μαζικοί φορείς δείχνουν αδιάκοπα την αλληλεγγύη τους για τους μετανάστες - πρόσφυγες που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων και το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή σταματάει βίαια στις ακτές του νησιού μας.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο από αυτούς που έχουν την ευθύνη: Το υπουργείο Μετανάστευσης, την Περιφέρεια και τους δήμους, προκειμένου να εξασφαλιστούν ο γρήγορος απεγκλωβισμός και οι κατάλληλοι χώροι προσωρινής διαμονής και ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Το θέμα των συνθηκών κράτησης το έχουμε θέσει πολλές φορές ως "Λαϊκή Συσπείρωση" μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και στη Βουλή με Ερωτήσεις του ΚΚΕ.

Οι καραβιές θα συνεχίσουν να έρχονται και φέτος και τα επόμενα χρόνια, μετά τα διαδραματιζόμενα και στη Μέση Ανατολή. Η Περιφέρεια δεν μπορεί να δείχνει αδιαφορία για το συνεχιζόμενο μαρτύριο των ξεριζωμένων, από πολέμους και φτώχεια. Αυτή η στάση είναι απάνθρωπη».

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο περιφερειάρχης σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ώστε:

  • Με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη συνεργασία Περιφέρειας και δήμων της Κρήτης να βρεθούν αξιοπρεπείς χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με την παροχή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Για την παροχή της υγειονομικής περίθαλψης που χρειάζονται (ιατρική παρακολούθηση από ιατρικό προσωπικό, επαναλαμβανόμενα τεστ Covid-19, μέτρα φροντίδας ιδιαίτερα για τα παιδιά, κ.τ.λ.), με τη στελέχωση των δομών της ΠΦΥ και των νοσοκομείων της Κρήτης, όπως άλλωστε είναι αίτημα του λαού της Κρήτης.
  • Να τηρηθούν όλα τα δικαιώματα των προσφύγων με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, καθώς και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και μεταναστών, ενάντια στην κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, στις Συνθήκες του Δουβλίνου και σε όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ.
  • Να γίνουν πράξη - χωρίς άλλη καθυστέρηση - όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα - μεταναστόπουλα με κρατική ευθύνη και χωρίς την εμπλοκή των διαφόρων ΜΚΟ κ.λπ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα τώρα για τους ξεριζωμένους - θύματα των ιμπεριαλιστών (2024-07-11 00:00:00.0)
Σε απαράδεκτες συνθήκες η προσωρινή φιλοξενία χιλιάδων ξεριζωμένων (2024-03-30 00:00:00.0)
Νέα κλειστή δομή «φιλοξενίας» στη Σάμο (2016-10-12 00:00:00.0)
Ανοίγει προαναχωρησιακό κέντρο στη Χίο (2016-09-10 00:00:00.0)
Χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη (2016-08-12 00:00:00.0)
Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο Κέντρο Μεταναστών (2015-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ