Πέμπτη 14 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εγκληματική η γύμνια του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας

Σχεδόν δύο μήνες είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα και δεν ξεκινούσε η θεραπεία του αφού δεν είχε κάνει εξέταση pet scan για πιθανές μεταστάσεις, λόγω μεγάλης αναμονής, στο Ηράκλειο, ο καρκινοπαθής που τελικά έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του την περασμένη Κυριακή. Μάλιστα, όταν κατάφερε πια να κάνει την εξέταση, τον περίμενε νέος γύρος ταλαιπωρίας, αναζητώντας με αγωνία το σκεύασμα etoposide που ήταν σε έλλειψη, με την οικογένειά του να κινεί γη και ουρανό, απευθύνοντας εκκλήσεις ακόμα και σε τοπικούς βουλευτές, σε στελέχη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Με αυτήν την τραγική κατάσταση, με το πιο αποκρουστικό πρόσωπο του εμπορευματοποιημένου και με τραγικές ελλείψεις συστήματος Υγείας ήρθε αντιμέτωπος ο 72χρονος, πριν καταλήξει και κάτω από αφόρητους πόνους να κάνει το απονενοημένο διάβημα.

Το φάρμακο που ήταν απαραίτητο για να ξεκινήσουν οι χημειοθεραπείες, αλλά δεν έβρισκε ο συγκεκριμένος ασθενής, είναι σκεύασμα που δεν κοστίζει ούτε 12 ευρώ στην ελληνική αγορά, όμως, όπως λέει και η κυβέρνηση, γι' αυτό ακριβώς ήταν σε έλλειψη, αφού οι κολοσσοί του φαρμάκου προτιμούν να το διαθέτουν σε άλλες «αγορές» όπου διασφαλίζουν μεγαλύτερα κέρδη.

Και όσο καθυστερούσε να βρεθεί το φάρμακο, τόσο μεγάλωνε ο όγκος του ασθενούς που, σύμφωνα με την οικογένειά του, ξεκίνησε από 6 εκατοστά περίπου για να φτάσει τα 9,5 προκαλώντας τους φριχτούς πόνους. Μάλιστα, το φάρμακο βρέθηκε και έφτασε στο Ηράκλειο, την ίδια μέρα που κηδευόταν ο άτυχος καρκινοπαθής, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

Πώς απαντά η κυβέρνηση; Ρίχνοντας προκλητικά το μπαλάκι της ευθύνης στο ίδιο το θύμα της πολιτικής της, στον 72χρονο, με τον υπουργό Υγείας να επικαλείται ότι ο ασθενής δεν προσήλθε σε προγραμματισμένη θεραπεία πριν από μερικές μέρες, όταν ήδη πια ο ίδιος είχε φτάσει σε αδιέξοδο.

Η δεύτερη πρόκληση ήρθε χτες από τον υπουργό Υγείας, που σημείωσε σε συνέντευξή του: «Αν ο άνθρωπος αυτός είχε επικοινωνήσει μαζί μας θα το είχαμε βρει αμέσως το φάρμακο...». Ο ίδιος ο Αδ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι με το συγκεκριμένο σκεύασμα «υπάρχει πρόβλημα γιατί είναι φθηνό», ενώ για την εξέταση που καθυστέρησε να γίνει ότι «είναι πολύ ακριβή και τα μηχανήματα είναι λίγα». Με λίγα λόγια; Η ευθύνη στον ασθενή να βρει το «σπάνιο - φθηνό φάρμακο», να κάνει την «ακριβή εξέταση», ενώ η «ευθύνη» της κυβέρνησης είναι αυτή του ...τροχονόμου του «κόστους» που φέρνει τέτοιες τραγικές απώλειες.

Οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί άλλωστε αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα των ελλείψεων στα ράφια τους, κάτι που αναδεικνύει με αφορμή τον θάνατο του καρκινοπαθούς η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών Κρήτης. Και προσθέτει ότι «μετά και από το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων που τέθηκε σε ισχύ τον προηγούμενο μήνα, το οποίο επιβαρύνει με νέες αυξήσεις τους ασθενείς, με την άρση των εξαγωγών σε πολλά φάρμακα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας αλλά και όσο η έρευνα και η παραγωγή των φαρμάκων αποτελούν ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού θα αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα, απρόσιτο για πολλούς».

«Παρά τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας να απαλύνει τις εντυπώσεις και να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο με την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις στα φάρμακα, οι μαχόμενοι φαρμακοποιοί και υγειονομικοί ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με την αγανάκτηση και την απελπισία των ασθενών», τονίζει η ΔΗΠΑΚ, επαναφέροντας τις διεκδικήσεις της για «πλήρη και απόλυτα δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής των ασθενών στις πληρωμές των φαρμάκων. Να χρηματοδοτηθεί η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολογία του κεφαλαίου μεταξύ του οποίου και των φαρμακοβιομηχάνων. Φτάνει πια με την πολιτική που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ