Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αμεσα να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν τα αναγκαία Τμήματα Ενταξης

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αμεσα να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν τα αναγκαία Τμήματα Ενταξης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

«Το Τμήμα Ενταξης (ΤΕ) αποτελεί μια σημαντική ειδική εκπαιδευτική υποστηρικτική δομή εντός του γενικού σχολείου, από το οποίο υποστηρίζονται μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με ή χωρίς γνωμάτευση. Στο ποσοστό τους, σύμφωνα με επιστημονικά πορίσματα και μελέτες, οι μαθητές αυτοί αφορούν το 10% περίπου του συνολικού μαθητικού πληθυσμού, δηλαδή για τη χώρα μας υπολογίζονται περίπου στους 140.000 οι μαθητές που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες.

Διαχρονικά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, τόσο η ίδρυση όσο και η λειτουργία των Τμημάτων Ενταξης υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών, αφήνοντας τους μαθητές στην κυριολεξία αβοήθητους. Επίσης, διαχρονικά το στοιχειώδες δίκτυο Τμημάτων Ενταξης που υπάρχει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καταποντίζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κατά το σχολικό έτος 2018 - 2019 λειτούργησαν συνολικά 3.603 Τμήματα Ενταξης, από τα οποία 2.922 στην Πρωτοβάθμια και 681 στη Δευτεροβάθμια», σημειώνεται.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, συνολικά ο αριθμός των μαθητών που εντάσσονται στα Τμήματα Ενταξης δεν ξεπερνά τις 40.000, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και ενώ χιλιάδες μαθητές διαθέτουν γνωμάτευση για φοίτηση σε Τμήμα Ενταξης.

Επισημαίνεται ακόμα ότι την τελευταία φορά ιδρύθηκαν και λειτούργησαν από το σχολικό έτος 2023 - 2024 πανελλαδικά μόλις 49 νέα Τμήματα Ενταξης στην Πρωτοβάθμια και 40 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν ή με τις 750 αιτήσεις που υποβλήθηκαν τότε από σχολεία και δήμους. Επίσης, ότι ακόμα κι αυτά λειτούργησαν τελικά δυόμισι χρόνια μετά την έκδοση πρόσκλησης για την ίδρυσή τους, ενώ εδώ και τρία χρόνια δεν έχει εκδοθεί νέα πρόσκληση.

Στην Ερώτηση παρατίθενται τρανταχτά παραδείγματα από δήμους του Πειραιά (Κορυδαλλού, Περάματος κ.ά.) αλλά και νησιωτικούς δήμους (Αγκιστρίου, Υδρας) που είτε δεν διαθέτουν κανένα Τμήμα Ενταξης στη Δευτεροβάθμια, είτε τα Τμήματα που διαθέτουν είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν την Ερώτηση, Νίκος Αμπατιέλος, Διαμάντω Μανωλάκου, Βιβή Δάγκα, Γιάννης Δελής, Νίκος Εξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κομνηνάκα, Αφροδίτη Κτενά, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης, Μανώλης Συντυχάκης και Χρήστος Τσοκάνης, ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

- Να βγει σχετική πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων δημιουργίας Τμημάτων Ενταξης, καθώς η τελευταία αφορούσε τη σχολική χρονιά 2020 - 2021 (25/4/2021), δηλαδή 3 χρόνια πριν, με αποτέλεσμα μαθητές να ολοκληρώνουν ολόκληρη βαθμίδα Εκπαίδευσης χωρίς να έχουν την ειδική εκπαιδευτική βοήθεια που απαιτείται.

- Να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν τόσα Τμήματα Ενταξης όσα απαιτούνται, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

- Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε τα Τμήματα Ενταξης να λειτουργήσουν με σωστούς και αναβαθμισμένους όρους, στηρίζοντας τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ουσιαστικά και ολοκληρωμένα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ