Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ
Ηταν κάποτε ένα αγώνισμα... το άλμα εις μήκος!

Η πρόσφατη αντίθεση του χρυσού Ολυμπιονίκη Μ. Τεντόγλου στους πειραματισμούς της World Athletics ήρθε να προστεθεί στο κύμα σφοδρών αντιδράσεων για τα νέα σχέδια που αλλάζουν τη μορφή του αγωνίσματος

Την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για το αγώνισμα του μήκους εξέφρασε ο Μ. Τεντόγλου μετά το χρυσό του στη Γλασκόβη

Eurokinissi

Την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για το αγώνισμα του μήκους εξέφρασε ο Μ. Τεντόγλου μετά το χρυσό του στη Γλασκόβη
Τάραξε για τα καλά τα νερά στον παγκόσμιο αθλητισμό, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το άλμα εις μήκος, η πρόσφατη δήλωση του χρυσού Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή του αγωνίσματος Μίλτου Τεντόγλου ότι προτίθεται να αλλάξει άθλημα και να πάει στο τριπλούν, αν περάσουν οι αλλαγές στο αγώνισμα στις οποίες προσανατολίζεται η Παγκόσμια Συνομοσπονδία (World Athletics). Η τοποθέτηση αυτή του Ελληνα άλτη ήρθε αμέσως μετά την κατάκτηση ενός ακόμα χρυσού μεταλλίου, στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Γλασκόβης (8 - 10 Μάρτη). Ο Τεντόγλου, από τους κορυφαίους άλτες όλων των εποχών πια, μιλώντας στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ μετά την επιτυχία του εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στους σχεδιασμούς της World Athletics για δομικές αλλαγές στο αγώνισμα, που θα αφορούν τον τρόπο μέτρησης των αλμάτων και οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των αθλητών.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μετρούν τα άλματα από το σημείο όπου πηδάμε. Ετσι το αγώνισμα χάνει τη δυσκολία του. Ολοι μπορούν να πηδήξουν απλά μήκος, αλλά η προσέγγιση και το πάτημα είναι το δύσκολο κομμάτι, και αυτό θέλουν να το αφαιρέσουν», ανέφερε, για να προσθέσει: «Αν περάσει αυτή η αλλαγή, θα σταματήσω το μήκος και θα κάνω τριπλούν».

Οπως λένε οι ειδικοί, οι αλλαγές ουσιαστικά καταργούν το τεχνικό μέρος των αλμάτων στο μήκος
Οπως λένε οι ειδικοί, οι αλλαγές ουσιαστικά καταργούν το τεχνικό μέρος των αλμάτων στο μήκος
Η τοποθέτηση του Τεντόγλου ήρθε να προστεθεί σε μια αλυσίδα γενικευμένης αντίδρασης από μια σειρά αθλητές του χώρου, από όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Τα λεγόμενά του προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση σε διεθνές επίπεδο, σε τέτοιο βαθμό που ο βετεράνος θρύλος του στίβου, Αμερικανός πολυ-Ολυμπιονίκης (9 χρυσά σε 100 μ., 200 μ., μήκος και σκυταλοδρομία) Καρλ Λιούις στάθηκε στο πλευρό του Ελληνα άλτη, γράφοντας στην πλατφόρμα Χ: «Γι' αυτό ακριβώς πρέπει να ενημερώνουν τους αθλητές. Δεν θα συμφωνούσαν ποτέ με αυτήν την αλλαγή στο φορμάτ. Είχα ακούσει πολλές απόψεις, αλλά ποτέ μέχρι τώρα από αθλητή. Τώρα πρέπει κάθε άλτης να μιλήσει και να τους κάνει να καταλάβουν ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα γίνουν αποδεκτές».

Πομάσκι: Δεν σέβονται τους αθλητές

Στο πλευρό του Τεντόγλου τάχθηκε και ο προπονητής του, Γιώργος Πομάσκι. Ο τεχνικός των επιτυχιών του ελληνικού στίβου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι Ενα» του Πειραιά μετά την επιτυχία του αθλητή του, καταφέρθηκε με τη σειρά του εναντίον των σχεδιασμών στο αγώνισμα και δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος: «Ο Μίλτος έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του. Κάποιες επιτροπές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας βγάζουν συμπεράσματα και λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να έχουν πατήσει κουλουάρ. Λένε τώρα να αφαιρέσουν τη βαλβίδα επειδή υπάρχουν άκυρες προσπάθειες. Δηλαδή στο επί κοντώ θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον πήχη; Στο ποδόσφαιρο αν δεν μπαίνει γκολ θα αφαιρέσουμε το τέρμα; Κάθε άθλημα έχει την ομορφιά του».

Η αύξηση της εμπορικότητας είναι το κύριο μέλημα της World Athletics

Eurokinissi

Η αύξηση της εμπορικότητας είναι το κύριο μέλημα της World Athletics
Ακόμα πιο καυστικός ήταν στα σχόλιά του για τον τρόπο λειτουργίας και κυρίως τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις αρμόδιες Επιτροπές της Ομοσπονδίας και λαμβάνουν καθοριστικές αποφάσεις για κάποιο άθλημα: «Είναι άνθρωποι που δεν έχουν φορέσει ποτέ αθλητική φανέλα, δεν έχουν ιδρώσει, γι' αυτό και δεν σέβονται τους αθλητές. Δεν θέλουν να ακούσουν τη γνώμη μας και όταν αποφασίζουν να κάνουν αλλαγές, τις κάνουν λανθασμένα. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την παγκόσμια αθλητική κοινότητα».

Το τέλος του μήκους όπως το ξέραμε

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν πριν λίγο καιρό, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Στίβου προτίθεται να αλλάξει ριζικά τη μορφή του αγωνίσματος του μήκους, όπως τουλάχιστον το ξέραμε τα τελευταία 150 χρόνια. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η κατάργηση της βαλβίδας, δηλαδή του σημείου από όπου πραγματοποιούν τα άλματα οι αθλητές και το πάτημά τους καθορίζει αν ένα άλμα είναι έγκυρο ή άκυρο. Με βάση τον προτεινόμενο νέο τρόπο λειτουργίας του αγωνίσματος, η μέτρηση δεν θα αρχίζει από το τελικό σημείο έγκυρου άλματος - δηλαδή πριν την πλαστελίνη στη βαλβίδα, που σηματοδοτεί το άκυρο - αλλά θα γίνεται από το σημείο όπου πάτησε ο κάθε αθλητής. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν πατήσει ένα παπούτσι μακριά, το άλμα θα μετριέται από εκεί.

Οπως όμως αναδεικνύουν οι άνθρωποι του αγωνίσματος (αθλητές και προπονητές), μέσω των συγκεκριμένων αλλαγών αυτόματα ακυρώνεται το στοιχείο της τεχνικής για έναν αθλητή. Δηλαδή το σημείο - κλειδί όπου εστιάζεται η δουλειά στα χρόνια προπόνησής του και πρακτικά εμπεριέχει τη μεγαλύτερη δυσκολία στο άθλημα, παίζοντας σημαντικό ρόλο στον ρυθμό μέχρι ένας αθλητής να φτάσει στη βαλβίδα και στο πάτημά του, που θα καθορίσει την εγκυρότητα ή την ακύρωση του άλματος. Σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών του χώρου, οι νέες αλλαγές έχουν ξεκάθαρο στόχο τη μετατροπή του αγωνίσματος από τεχνικό σε περισσότερο αθλητικό.

Τι πραγματικά επιδιώκει η World Athletics;

Οι παραπάνω αλλαγές, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται ήδη από τη φετινή χρονιά, ξεκινώντας από τους αγώνες μικρότερων κατηγοριών και διοργανώσεων, με στόχο σύντομα να φτάσουν και στις υψηλού επιπέδου κατηγορίες και διοργανώσεις. Αυτό δείχνει και το άγχος των υπεύθυνων του παγκόσμιου στίβου να προχωρήσει η εφαρμογή των σχεδιασμών αυτών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε μια εμφανή προσπάθεια να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Εξίσου ξεκάθαροι, από την άλλη, είναι οι πραγματικοί στόχοι των δομικών αυτών αλλαγών στο άθλημα που ετοιμάζει η World Athletics, και φυσικά κάθε άλλο παρά ξεκομμένοι είναι από τις λογικές που επικρατούν στο σημερινό οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Οπου το κυνήγι για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη καθορίζει τις αποφάσεις και τις αλλαγές που έρχονται, βάσει των επιδιώξεων των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον χώρο (τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγοί).

Σε αυτές ακριβώς τις λογικές, άλλωστε, ήταν ενταγμένοι πριν μερικά χρόνια οι σχεδιασμοί κατάργησης του ιστορικού αγωνίσματος της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως «αντιτηλεοπτικού» και το οποίο «δεν πουλάει». 'Η αντίστοιχα είναι οι λογικές του κέρδους που την τελευταία εικοσαετία έχουν επιβάλει την ένταξη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα αθλημάτων που χαίρουν μεγάλης εμπορικής απήχησης, όπως π.χ. κρίκετ, μπέιζμπολ, γκολφ και ποδηλασία ΒΜΧ, σε βάρος άλλων, παραδοσιακών αγωνισμάτων.

Στην προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα σχέδιά τους, υψηλόβαθμα στελέχη της World Athletics υποστήριξαν σε επίσημες τοποθετήσεις τους ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα πολλών συζητήσεων και μελετών τα τελευταία χρόνια για δομικές αλλαγές. Το ζητούμενο παρουσιάζεται ότι είναι η μείωση των πολλών άκυρων αλμάτων, τα οποία - σύμφωνα με τους παράγοντες της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας - αποστρέφουν το ενδιαφέρον του κοινού και δη του τηλεοπτικού για το αγώνισμα. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση της αθλητικότητας όσων θα παίρνουν μέρος στο αγώνισμα, στην πράξη δηλαδή να κερδίζει απλά το μεγαλύτερο άλμα, θα αναπτερώσει το ενδιαφέρον του κοινού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη δημοφιλία του αθλήματος και για τα κέρδη.

Μπορεί αυτές οι «συζητήσεις χρόνων» τις οποίες επικαλούνται οι εκπρόσωποι της World Athletics να έγιναν, είναι βέβαιο όμως - και φαίνεται και από τη σφοδρότητα των αντιδράσεων - ότι δεν εντάχθηκαν σ' αυτήν τη διαδικασία οι αθλητές και οι προπονητές, συνολικά ούτε ζητήθηκε ούτε ελήφθη υπόψη η γνώμη τους. Και αυτό φανερώνει τον πραγματικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθούνται, όπως και τις βλέψεις της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ