Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΕΕ ως διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση και η συμμετοχή της Ελλάδας μαζί της στους πολέμους

Ελα βρε, πλέον είσαι στον μεγαλύτερο κύκλο. Ρίξε το βελάκι. Ευκολάκι να το χτυπήσεις

9 Ιούνη 2024. Ευρωεκλογές. Τώρα ήρθε η ώρα να ενισχυθεί το κλίμα αμφισβήτησης των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ που φτωχοποιούν τους λαούς. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στους αγώνες. Οργανώνει την πάλη της εργατικής τάξης, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των μαθητών, των φοιτητών, των γυναικών, κάθε κλάδου που πλήττεται από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Με ενισχυμένο το ΚΚΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί ο λαός μας να πάρει ανάσες. Για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς πολέμους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ξεκίνησε το 1951, ως ένωση των βιομηχανιών του άνθρακα και του χάλυβα της Δυτικής Ευρώπης (Βέλγιο, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες και Λουξεμβούργο), μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, δημιουργώντας την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), με τη Συνθήκη του Παρισιού. Η ένωση αυτή ήταν προς όφελος των λαών των χωρών αυτών; Οχι βέβαια. Οι αστικές τάξεις των χωρών αυτών αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - κρατείστε το αυτό, μετά τον πόλεμο - ισχυριζόμενοι την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου, την ασφάλεια και την ευημερία, βρήκαν έτοιμο έδαφος κερδοφορίας και έβαλαν πλώρη για αύξηση του πλούτου τους. Μέλι υπήρχε πολύ (στον άνθρακα και στον χάλυβα τότε) και έπρεπε να βουτήξουν το δάκτυλό τους οπωσδήποτε. Μέσω των αστικών κυβερνήσεων προχώρησαν στην παραπάνω ένωση, αλυσοδένοντας τους εργάτες με τα δεσμά της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης και της φτώχειας. Μόνο ευημερία δεν είδαν οι λαοί.

Στο ίδιο μοτίβο και βλέποντας οι κεφαλαιοκράτες ότι το μέλι αυξάνεται και η πίτα μεγαλώνει, ότι «αυγατίζουν» τα κέρδη τους δηλαδή, αφού πλέον απλώνουν τα φτερά τους και πέραν των εθνικών τους συνόρων, με την εκμετάλλευση και άλλων εργατών, μέσω των αστικών κυβερνήσεων των ίδιων ως άνω χωρών, το 1957, υπέγραψαν τη Συνθήκη της Ρώμης, δημιουργώντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (Euratom). Πεδίο δόξης λαμπρό για κέρδη για τους ίδιους, για τους λίγους, σε βάρος των πολλών, των λαών.

Η αστική τάξη της Ελλάδας, οι επιχειρηματικοί/μονοπωλιακοί όμιλοι, βλέποντας μια πίτα που ολοένα μεγαλώνει, έβαλε πλώρη να πάρει κομμάτια της. Ετσι, το 1981 η Ελλάδα, με κυβέρνηση της ΝΔ, προσχωρεί στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ο ελληνικός λαός κέρδισε από την προσχώρηση αυτή; Οχι βέβαια. Το μόνο που είδε ο λαός μας διαχρονικά είναι μια βάρβαρη πολιτική σε βάρος του, που υπηρέτησαν πιστά οι κατ' επίφαση σωτήρες του, οι αστικές κυβερνήσεις που διαχρονικά κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, με τα κόμματα στήριξής τους).

Το 1992 όλες οι παραπάνω κοινότητες (ΕΚΑΧ, ΕΟΚ και Euratom) συγχωνεύονται και με τη Συνθήκη του Μάαστριχ (έναρξη εφαρμογής από 1 Νοέμβρη 1993) αντικαθίστανται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), που παραμένει μέχρι και σήμερα. Η Ελλάδα επικύρωσε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ με υπερψήφισή της από τα αστικά κόμματα [ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ(ασπισμό) (τότε) και Πολιτική Ανοιξη (ΠΟΛΑΝ) του Αντώνη Σαμαρά]. Το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε σθεναρά κατά της Συνθήκης και την καταψήφισε ήταν το ΚΚΕ. Δικαιώθηκε; Ναι, είναι η απάντηση. Δικαιώθηκε για τη διαχρονική στάση του. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων αναδεικνύουν τα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που θέλει τη συρρίκνωση και εν τέλει τον αφανισμό των βιοπαλαιστών μικρομεσαίων και την επικράτηση μονοπωλιακών ομίλων. Και δεν είναι μόνο αυτοί οι παραγωγικοί κλάδοι που απεργούν, διεκδικούν και αγωνίζονται. Απεργιακές κινητοποιήσεις ξέσπασαν σε πολλές χώρες της ΕΕ, από νοσηλευτές, σιδηροδρομικούς, εργαζομένους στα αεροδρόμια, οδηγούς λεωφορείων, δασκάλους, εργαζομένους στην «Amazon», εργαζομένους στις συγκοινωνίες, στα βενζινάδικα, στις εταιρείες διαχείρισης σταθμών ανεφοδιασμού και υγρών καυσίμων. Γιατί όλα αυτά; Ακρίβεια. Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μειώσεις μισθών. Οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται γιατί ευημερούν και δεν έχουν τι άλλο να κάνουν στη ζωή τους; Ρητορικό το ερώτημα.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές οικονομικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον, με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από τη μία και Κίνα - Ρωσία από την άλλη, να εντείνουν τις αντιπαραθέσεις τους, η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία της ΕΕ δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής, άβουλη και αμίλητη. Οι άδικοι πόλεμοι που ξεσπούν στη γειτονιά και πέριξ της Ευρώπης, με την ευλογία και βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σε περιοχές για τον έλεγχο και διαχείριση πλουτοπαραγωγικών πηγών, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των αστικών τάξεων της ΕΕ. Ωθησαν τις αστικές κυβερνήσεις των χωρών - μελών της να λάβουν αποφάσεις, ώστε ο οργανισμός να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και να εντάξει τάχιστα στην ατζέντα του αποφάσεις δημιουργίας στρατιωτικών δυνάμεων και να ταχθούν υπέρ και δίπλα στη συμμαχία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για από κοινού εξυπηρέτηση συμφερόντων τους, όταν τα συμφέροντα του ενός δεν έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του άλλου, με την ΕΕ να διακηρύσσει και την αυτοτελή στρατιωτική της δράση.

Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ τέθηκαν οι βάσεις για μια «Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας» (ΚΕΠΠΑ) και μια «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΠΑΑ), πολιτικές που ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009, ώστε να βελτιωθεί η θέση της ΕΕ και να προχωρήσει σε δράση ευρωπαϊκών μονοπωλίων κατά των λαών. Η ΕΕ ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτικοποίησή της ως στρατιωτικο-οικονομικο-πολιτική διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία, με τη δημιουργία και ευρωστρατού και να παίξει σημαίνοντα ρόλο σε πολεμικές επιχειρήσεις (ιμπεριαλιστικούς πολέμους), όπου Γης, με όπλα, δίπλα δίπλα με τις «φίλιες» δυνάμεις της, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ΕΕ συμμετείχε μαζί με το ΝΑΤΟ σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία (για τον διαμελισμό της), στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη, ενώ εμπλέκεται ακόμη και σε επιχειρήσεις στην Μπουρκίνα Φάσο, στην περιοχή του Σαχέλ, στην Αφρική για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, στο μέτωπο των ανταγωνιστών ιμπεριαλιστών (Κίνα, Ρωσία, Τουρκία).

Ωστόσο, ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις μεταξύ των κρατών για τη δημιουργία του ευρωστρατού, διαφορετικοί προσανατολισμοί και σε σχέση με τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ καθυστέρησαν την υλοποίησή του. Το 2020-2021, όμως, με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, άνοιξε η κουβέντα για τον καθορισμό των σχέσεων της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, οπότε εντάθηκε και η συζήτηση περί «Στρατηγικής Αυτονομίας» και εφαρμογή της «Παγκόσμιας Στρατηγικής». Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το 2015 πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, της αρμόδιας επιτροπής (του ανώτατου στρατιωτικού οργάνου) δηλαδή, για την εφαρμογή της ΚΕΠΠΑ και της ΚΠΑΑ που διευθύνει όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες της ΕΕ, ιδίως τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των στρατιωτικών αποστολών και επιχειρήσεων δυνάμει της ΚΠΑΑ, καθώς και την ανάπτυξη των στρατιωτικών ικανοτήτων, ήταν Ελληνας στρατηγός.

Για να μπορέσει όμως η ΕΕ να εκπληρώσει τους παραπάνω στόχους της, έπρεπε τα κράτη - μέλη της να αυξήσουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους για πολεμικές δαπάνες. Να υπενθυμίσω ότι πρόσφατα, τον αυξημένο έναντι του 2023 προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2024 για πολεμικές δαπάνες υπερψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οι γνωστοί δηλαδή συγκυβερνητικοί αντιπολιτευόμενοι. Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα. Να μην ξεχνιόμαστε.

Η ΕΕ βέβαια πήγε και ένα βήμα παραπέρα και φάνηκε «γαλαντόμα» προς την Ελλάδα. Πώς να μην φανεί άλλωστε αφού οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) σπρώχνουν τον λαό μας ολοένα και βαθύτερα σε ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, υιοθετώντας και ψηφίζοντας με χέρια και με πόδια όλα τα αντιδραστικά, αντιλαϊκά νομοσχέδια που καταστρώνει η ΕΕ. Γιατί φάνηκε «γαλαντόμα;». Το είπε περιχαρής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, την 20.12.2023: «Ενα μακροχρόνιο αίτημα διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για την εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείμματος γίνεται για πρώτη φορά αποδεκτό». Αυτά είναι. Ετσι, για να μην κρυβόμαστε. «Διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων» είπε. Δηλαδή; ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Αυτές ήταν οι διαδοχικές κυβερνήσεις.

Ετσι λοιπόν συνεχίζεται το πάρτι δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τη χώρα μας. Εξοπλισμός όμως για ποιους; Για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού; Για την προάσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας; Οχι βέβαια. Εξοπλισμός για να μπορέσει από τη μία η ΕΕ να καταστεί αυτοτελής στρατιωτική δύναμη και από την άλλη να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εθνικών αστικών τάξεών της, παρά τις όποιες ενδοαστικές αντιπαραθέσεις τους. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στη γειτονιά μας, που αναγκάζουν τις αστικές κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να παίρνουν μέτρα επί μέτρων. Ο ένας πόλεμος στην Ουκρανία, που κρατεί περί τα δύο χρόνια, με τα αντίπαλα στρατόπεδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και τη βοήθεια της ΕΕ από τη μία και Ρωσία - Κίνα από την άλλη. Ο άλλος πόλεμος που γενικεύεται στη Μέση Ανατολή, μετά την επί τετραμήνου επίθεση του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, που αγωνίζεται εδώ και 70 χρόνια για να αποκτήσει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος. Αναγκάζονται οι κυβερνήσεις γιατί λυπούνται τους λαούς που εμπλέκουν οι ιμπεριαλιστές σε αυτούς τους πολέμους; Οχι βέβαια. Καμιά λύπηση. Αναγκάζονται γιατί, όπως προειπώθηκε, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι γίνονται για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών κ.λπ. και για να μπορέσουν επιχειρηματικοί/μονοπωλιακοί όμιλοι να διευρύνουν τις αγορές, να πωλούν την πραμάτεια τους. Οπλα, Ενέργεια, κατασκευές κ.λπ. Σε αυτά τα συμφέροντα ομνύει και η κυβέρνηση της ΝΔ, με την απροκάλυπτη υποστήριξη και των λοιπών αστικών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.). Για αυτά τα συμφέροντα εμπλέκει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και τον λαό μας.

Κυνικά και μέσα σε μια έκρηξη ειλικρίνειας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ανέφερε, με αφορμή τον εν εξελίξει πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την απόφαση της κυβέρνησης (και με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ): «Η φρεγάτα είναι εκεί για να υπερασπίσει και τα ελληνικά συμφέροντα, δεν είναι μία φρεγάτα που μετέχει σε μια ξένη αποστολή, είναι μία φρεγάτα που μετέχει στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας μας», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων των θαλάσσιων μεταφορών. Ακόμη παραπέρα, πρόσφατα, περιχαρής ο ίδιος υπουργός ανέφερε: «Στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ" στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή». Δηλαδή, δεν φτάνει που ο ελληνικός λαός μέσα από την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην Ενέργεια, στα καύσιμα, στη μεταφορά, στην Υγεία, στην Παιδεία, στη στασιμότητα στους μισθούς, στη φοροληστεία, στη φοροεπιδρομή, σε ένα διαρκώς μειούμενο βιοτικό επίπεδο, καλείται να βάλει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα δισεκατομμύρια ευρώ για τις πολεμικές δαπάνες, τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι σαν να του λέει: «Ελα βρε, ο κύκλος σου μεγαλώνει». Ποιος κύκλος; Ο στόχος με τα βελάκια. Αυτός ο στόχος, ξέρετε, που στο κέντρο του έχει έναν μικρό άσπρο κύκλο και γύρω γύρω μεγαλύτερους κόκκινους και μαύρους κύκλους, για να μπορέσει ο σκοπευτής με τα βελάκια να πετυχαίνει καλύτερα. Ε ναι, λοιπόν. Ετσι καθίσταται ο ελληνικός λαός. Εύκολος στόχος αντιποίνων. Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους βάζει την Ελλάδα στον μεγαλύτερο κύκλο και ευκολότερο για τον σκοπευτή.

Αμ το άλλο. Πού το πάτε το άλλο; Ουκρανία. Να μη χάσουν τα αστικά κόμματα της χώρας. Ακόμη και εκεί στις κατευθύνσεις της ΕΕ η αστική τάξη της Ελλάδας βλέπει τον δικό της αναβαθμισμένο ρόλο για μπίζνες. Και η χώρα; Στρατιωτική αποψίλωση. Οπλισμός μεταφέρθηκε από τα νησιά μας και όχι μόνο, για να ενισχύσει τη στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία. Εφτανε όμως αυτό; Οχι. Για την αρχή καλά ήταν. Η ΕΕ, με την περιχαρή υποστήριξη των αστικών κομμάτων της χώρας, βλέποντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί και δεν μπορεί να αποχωριστεί από την «καλή πλευρά της ιστορίας» (ιδέτε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ) προχώρησε παραπέρα. Οπως ανέφερε ο Μπορέλ, τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν ήδη στείλει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ και δεσμεύουν τουλάχιστον άλλα 21 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2024. Μέχρι τον Μάρτη θα έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση Ζελένσκι άλλα 200.000 βλήματα πυροβολικού και μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω από 1 εκατομμύριο. Πάρε πάρε λοιπόν. Χρήματα υπάρχουν.


Του
Ανέστη ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ*
*Ο Ανέστης Τσουκαράκης είναι Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) εν αποστρατεία, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ) και επίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ