Πέμπτη 28 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Η Ρωσία επιμένει στις κατηγορίες κατά της Ουάσιγκτον

Το Κοινοβούλιο ζητά τη διερεύνηση χρηματοδότησης και οργάνωσης τρομοκρατικών ενεργειών από τις ΗΠΑ και άλλες «δυτικές» χώρες

Συνεργεία εργάζονται στα συντρίμμια του συναυλιακού χώρου στη Μόσχα

Russian Emergency Ministry Pre

Συνεργεία εργάζονται στα συντρίμμια του συναυλιακού χώρου στη Μόσχα
Η Ρωσία συντηρεί και οξύνει τις κατηγορίες κατά των ΗΠΑ και της Ουκρανίας για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, η οποία αναμένεται να αξιοποιηθεί για να επιταχύνει εξελίξεις και να κλιμακώσει την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι νεκροί από την επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται ότι είναι τουλάχιστον 140, καθώς το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες πως ένας ακόμα τραυματίας υπέκυψε. Οι Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν χτες ότι έλαβαν 143 αναφορές για ανθρώπους που αγνοούνται μετά την επίθεση.

«Το γεγονός ότι μέσα στις πρώτες 24 ώρες (μετά την επίθεση), ακόμη και πριν από την κατάσβεση της φωτιάς, οι Αμερικανοί άρχισαν να φωνάζουν ότι δεν ήταν η Ουκρανία (πίσω από την επίθεση), νομίζω είναι ένα ενοχοποιητικό στοιχείο», είπε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.

Η ίδια επισήμανε ότι οι ΗΠΑ, από την πρώτη στιγμή, «μέσα σε λίγες ώρες», ανακοίνωσαν ότι «πρόκειται σίγουρα για έργο του ISIS». «Νομίζω ότι έχουν εγκλωβιστεί στη γωνία, γιατί μόλις άρχισαν να φωνάζουν ότι είναι ο ISIS, οι διεθνολόγοι και οι πολιτικοί επιστήμονες υπενθύμισαν σε όλους τι είναι πραγματικά ο ISIS. Εσείς, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, βρίσκεστε πίσω από όλες αυτές τις δομές τύπου ISIS, οι ίδιοι τις δημιουργήσατε», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Είναι «εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς» ότι το «Ισλαμικό Κράτος» θα είχε την ικανότητα να εξαπολύσει την επίθεση, είπε ακόμη.

Στο μεταξύ, Ρώσοι κρατικοί ερευνητές θα μελετήσουν αίτημα του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της «οργάνωσης, χρηματοδότησης και διεξαγωγής τρομοκρατικών ενεργειών» εναντίον της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και άλλες «δυτικές» χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, Αλ. Μπορτνίκοφ, εκτίμησε ότι η Ουκρανία, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «βρίσκονται πίσω» από το μακελειό στη Μόσχα. Ο Μπορτνίκοφ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία γνωρίζει πως η Ουκρανία εκπαιδεύει ισλαμιστές μαχητές στη Μέση Ανατολή.

«Σαφώς η Ουκρανία», απάντησε και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, όταν ρωτήθηκε ποιος οργάνωσε την επίθεση της Παρασκευής.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έδειξε εξαρχής προς το Κίεβο, ενώ στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι η επίθεση διαπράχθηκε από ισλαμιστές αλλά είπε ότι θέλει να μάθει «ποιος έδωσε την εντολή».

Στο μεταξύ, η FSB και το αντιεξτρεμιστικό κέντρο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών συνέλαβαν 5 μέλη της - απαγορευμένης στη Ρωσία - οργάνωσης Alla-Ayat επειδή προσπάθησαν να στρατολογήσουν ντόπιους στην περιοχή του Ροστόφ, μετέδωσε χτες το ρωσικό πρακτορείο TASS. «Η εγκληματική δραστηριότητα του εξτρεμιστικού πυρήνα συντονιζόταν από το εξωτερικό» και «σε αυτόν κατευθύνονταν οικονομικές ροές», ανέφερε πηγή.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall επιχείρησαν αρχικά να διαφύγουν στη χώρα του. Το όχημα των υπόπτων κινήθηκε στα νοτιοδυτικά της Μόσχας, προς την περιοχή του Μπριάνσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Η Λευκορωσία έστησε πολύ γρήγορα σταθμούς ελέγχου στα σύνορα «γι' αυτό δεν μπόρεσαν να μπουν. Το είδαν αυτό και πήγαν στην περιοχή των ρωσο-ουκρανικών συνόρων», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο BelTA.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε προετοιμάσει ένα «παράθυρο» ώστε οι δράστες να περάσουν τα σύνορα.

Προειδοποιήσεις από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αναβάλουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Ρωσία μετά την αιματηρή επίθεση στη Μόσχα, για την οποία κατηγορήθηκαν Τατζίκοι μετανάστες.

Οι εξελίξεις έχουν εντείνει το αντιμεταναστευτικό κλίμα στη Ρωσία, ειδικά απέναντι σε εργαζόμενους μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Ασίας, που είναι κατά πλειονότητα μουσουλμανικές.

Ενας άνδρας από το Κιργιστάν προφυλακίστηκε χτες από ρωσικό δικαστήριο, κατηγορούμενος ότι παρείχε κατάλυμα στους τέσσερις υπόπτους ως δράστες, που έχουν καταγωγή από το Τατζικιστάν. Οι τέσσερις αυτοί άνδρες και τρεις ακόμα, επίσης με καταγωγή από το Τατζικιστάν που κατηγορούνται ως συνεργοί, έχουν επίσης προφυλακιστεί.

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν εξέδωσαν αντίστοιχη σύσταση για τους πολίτες του που βρίσκονται στη Ρωσία ή σχεδιάζουν να πάνε εκεί.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν εργάζονται στη Ρωσία και κάποιοι έχουν ήδη πει ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στο να εργαστούν εκεί.

Το Radio Free Europe/Radio Liberty μετέδωσε ότι σε πολλούς επιβάτες που προσπαθούσαν να πετάξουν για Μόσχα τη Δευτέρα από την πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, δεν επιτράπηκε η επιβίβαση, κάτι που «συνδέεται με την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ