Πέμπτη 28 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εντείνει τον αντικομμουνισμό και την καταστολή η κυβέρνηση Μαδούρο

Με απαράδεκτες διαδικασίες αποκλείστηκε ο υποψήφιος που στήριζε το ΚΚ Βενεζουέλας

Συνεχίζοντας την εντεινόμενη καταστολή απέναντι στο ΚΚ Βενεζουέλας και τις λαϊκές δυνάμεις που αποκαλύπτουν και αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Προέδρου N. Μαδούρο μέσω του ελεγχόμενου από αυτήν Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, προχώρησε την Τετάρτη στον αποκλεισμό από τις προεδρικές εκλογές στις 28 Ιούλη, του υποψηφίου που θα στήριζε το ΚΚ Βενεζουέλας, του δημοσιογράφου και συνδικαλιστή Μανουέλ Ισίδρο Μολίνα.

Με ευθύνη της κυβέρνησης η υποψηφιότητα Μολίνα μπλοκαρίστηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα που προβλέπεται για την εγγραφή των υποψηφιοτήτων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγγραφεί.

Νωρίτερα ο Ν. Μαδούρο είχε προχωρήσει στη γνωστή προβοκάτσια ότι τον στηρίζει το ΚΚ Βενεζουέλας, όπως θέλει να εμφανίζει το ψευδεπίγραφο μόρφωμα που διαμόρφωσε με δικούς του μισθοφόρους, μετά από απόφαση του ελεγχόμενου Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΓ του ΚΚ Βενεζουέλας ενημέρωσε ότι όχι μόνο δεν στηρίζει τον Μαδούρο, αλλά κατήγγειλε τη «φάρσα» αυτή, όπως είχε καταγγείλει και την επέμβαση στα εσωτερικά του τον Αύγουστο του 2023, με την απαράδεκτη δικαστική απόφαση που του αφαιρούσε το όνομα του Κόμματος και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Το δικαστήριο τότε είχε αναγνωρίσει ως «ΚΚ Βενεζουέλας» το μόρφωμα που έστησε η κυβέρνηση με ελάχιστα διαγραμμένα μέλη του ΚΚ και κυρίως με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος PSUV.

Ο Μ. Ι. Μολίνα, επικεφαλής του Λαϊκού Εναλλακτικού Κινήματος, είχε αποφασιστεί στις 17 Μάρτη στην Πανεθνική Συνδιάσκεψη, το καταστατικό όργανο του Κόμματος, να προταθεί ως υποψήφιος. Στην απόφαση της συνδιάσκεψης σημειωνόταν ακόμα: «Προτείναμε επίσης να εργαστούμε για την ανασυγκρότηση των αυθεντικών δημοκρατικών, πατριωτικών, αντιιμπεριαλιστικών και επαναστατικών δυνάμεων, για να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που έχει επιβάλει η άρχουσα ελίτ για να προσκολληθεί στην εξουσία».

Την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο Οσκαρ Φιγκέρα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, και ο Μ. Ι. Μολίνα κατήγγειλαν τη νέα αυτή αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης Μαδούρο.

Ο Φιγκέρα τόνισε: «Με ή χωρίς εγγεγραμμένο υποψήφιο, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην Εναλλακτική Λαϊκή Συνέλευση, στην Εθνική Συνάντηση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Λαού και στους διάφορους χώρους που χτίζονται για την ανασύνταξη των λαϊκών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν τους δύο πόλους που ευθύνονται για την καταστροφή του λαού μας: Την αστική κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο και αυτόν των δεξιών δυνάμεων που ομαδοποιούνται στην αντιπολίτευση, με πολιτικό πρόγραμμα που βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με αυτό που αναπτύσσει ο Πρόεδρος Μαδούρο».

Και κατέληξε ότι παρά την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές, «το κόμμα είναι εδώ, με τα μαχητικά μέλη του, την αξιοπρέπειά τους ψηλά, υπερασπιζόμενο τα ιστορικά συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού μας».

Ο Μ. Ι. Μολίνα κατήγγειλε επίσης: «Είμαστε θύμα βίαιης, αντιδημοκρατικής και περιοριστικής διαχείρισης του συνταγματικού δικαιώματος στην πολιτική συμμετοχή από μια αδίστακτη κυβέρνηση που δεν είχε περιορισμό στον αποκλεισμό διαφόρων δυνάμεων και υποψηφίων από αυτήν την εκλογική διαδικασία». Αναφέρθηκε ακόμα στα «προκατασκευασμένα κόμματα μιας νύχτας» και τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών στη Βενεζουέλα και κατήγγειλε ότι «περίπου 300 οργανώσεις με πολιτικούς σκοπούς έχουν γίνει αντικείμενο επέμβασης από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο».

Διάφορα «παιχνίδια» με την αστική αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Μαδούρο αποκλείει την πραγματική εργατική αντιπολίτευση και συνεχίζει τις διώξεις αγωνιστών συνδικαλιστών όπως στη σιδηρουργία SIDOR, κάνει διάφορα «παιχνίδια» με συγκεκριμένες δυνάμεις της αστικής αντιπολίτευσης.

Από τις εκλογές αποκλείστηκαν η υποψήφια Μαρία Κορίνα Ματσάδο και η αντικαταστάτριά της, Κορίνα Γιόρις. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ενρίκε Μάρκες και ο Μανουέλ Ροσάλες, κυβερνήτης της βορειοδυτικής πετρελαιοπαραγωγού πολιτείας Σούλια, που δεν έχουν την επίσημη υποστήριξη της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Ενωτικής Πλατφόρμας, κατάφεραν να εγγραφούν ως υποψήφιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ