Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
«Ανθρακες» ξανά η πολυδιαφημισμένη αύξηση, έχει ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια
  • Στα 830 ευρώ μεικτά η «προσαρμογή», με βάση τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου
  • Ουσιαστικές αυξήσεις απαιτούν τα συνδικάτα

Εξαερώνεται πριν ακόμη δοθεί, από τη μεγάλη και διαρκή ακρίβεια που πλήττει την εργατική οικογένεια, η πολυδιαφημισμένη «αύξηση» στον κατώτατο μισθό που αποφάσισε την Παρασκευή η κυβέρνηση. Η προσαρμογή του κατώτατου μισθού από την 1η Απρίλη, στα 830 ευρώ μεικτά (λίγο πάνω από τα 700 ευρώ καθαρά) από 780 που ήταν πριν, βρίσκεται όχι μόνο πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά υπολείπεται σε αγοραστική δύναμη από την αξία που είχε ο κατώτατος μισθός το 2012, οπότε ανερχόταν στα 751 ευρώ.

Τον αντεργατικό χαρακτήρα και την κοροϊδία που συνεπάγεται η απόφαση της κυβέρνησης ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι «η απόφαση είναι σωστά μελετημένη, ανακουφίζει τους εργαζόμενους», για να προσθέσει απροκάλυπτα πως αυτή γίνεται «δίχως να θίγει τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων»! Ετσι, με αυτό το άθλιο επιχείρημα που επαναλαμβάνεται κάθε μέρα, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και οι ανάγκες τους, η απαίτησή τους να ζουν με αξιοπρέπεια από τον μισθό τους στήνονται στον τοίχο της «ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» και των «αντοχών της οικονομίας».

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού γίνεται κάθε χρόνο μέσα από τη διαδικασία που έχει επιβληθεί με τον γνωστό μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), που απαγορεύει τη συλλογική διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα. Ετσι ο κατώτατος μισθός, όπως και γενικά η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, έχει περάσει στην αποκλειστική δικαιοδοσία της εκάστοτε κυβέρνησης, η οποία και αποφασίζει πάντα με βάση τους σιδερένιους κανόνες της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Εργαλείο γενικής συμπίεσης των μισθών

Συμπερασματικά, η νέα προσαρμογή του κατώτατου μισθού και η προκλητική κυβερνητική προπαγάνδα που τη συνοδεύει, καταρρέουν μπροστά στην πραγματικότητα που βιώνουν οι μισθωτοί και είναι αδυσώπητη.

Οσον αφορά τα επίπεδα των μισθών, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», στα τέλη του 2023 τουλάχιστον 3 στους 10 εργαζόμενους είχαν μεικτό μισθό κάτω από 800 ευρώ, δηλαδή λιγότερο ή γύρω από τον κατώτατο μισθό, που ανέρχεται στα 780 ευρώ μεικτά, ενώ το 13% των εργαζομένων είχαν μισθούς κάτω από 500 ευρώ! Χαρακτηριστικό της γενικής συμπίεσης του εργατικού εισοδήματος, για την οποία βασικό εργαλείο είναι ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, είναι επίσης το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους πάνω από τους μισούς μισθωτούς, το 53,67% του συνόλου, είχαν μηνιαίο μισθό κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω από 850 ευρώ καθαρά!

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν το 2022 αύξηση 75% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), φτάνοντας τα 25,1 δισ. ευρώ!

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι λόγω πληθωρισμού, και με βάση τη EUROSTAT οι Ελληνες έκλεισαν το 2022 με αγοραστική δύναμη 18,2% χαμηλότερη από το 2000, ενώ με βάση την ΕΛΣΤΑΤ το 2023 οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές ενός εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν κατά 30% μικρότερες σε σχέση με το 2009!

ΠΑΜΕ: Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα για αυξήσεις

«Στην κοροϊδία της κυβέρνησης και των εργοδοτών απαντάμε με οργάνωση και αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ για τον κατώτατο μισθό που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σημειώνοντας ότι «τα ψέματα της κυβέρνησης καταρρέουν μπροστά στην ίδια την πραγματικότητα που ζούμε οι εργαζόμενοι», τονίζει: «Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη ζωή του 67% των εργαζομένων που ήδη αμείβονται με ονομαστικό μεικτό μισθό ίσο και πάνω από τον νέο κατώτατο μισθό (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ). Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα δουν καμία αύξηση στον μισθό και σε κάποιο επίδομά τους.

Οι μισθοί μειώνονται. Ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός όλων των εργαζομένων ήταν τα 1.038,23 ευρώ τον Φλεβάρη του 2023, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός όλων των εργαζομένων ήταν τα 1.417,84 ευρώ, μειωμένος δηλαδή κατά 26,77%».

Οπως εξηγεί το ΠΑΜΕ, τα παραπάνω συμβαίνουν επειδή με τους αντιλαϊκούς νόμους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν σχεδόν καταργηθεί οι κλαδικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επειδή μένουν παγωμένες οι τριετίες για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων (βλ. δίπλα), επειδή οι μισές προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης, αλλά και επειδή με τον άθλιο νόμο της ΝΔ (Χατζηδάκη) οι εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 10 ώρες τη βδομάδα απλήρωτες υπερωρίες.

«Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το 33% των χαμηλόμισθων εργαζομένων να αναγκάζονται να επιβιώνουν με μισθούς των 400 και 500 ευρώ. Ετσι, 122.375 συνάδελφοί μας έκαναν και δεύτερη δουλειά το 2023 για να τα βγάλουν πέρα, όταν το 2013 ήταν 36.235, αύξηση δηλαδή 338%!».

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «οι εργαζόμενοι με την οργάνωση και τον αγώνα δείχνουν τη δύναμή τους!», φέρνοντας μάλιστα παραδείγματα εργαζομένων που κατάφεραν σε κλάδους και επιχειρήσεις να επιβάλουν και να υπογράψουν ΣΣΕ με αυξήσεις.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε γενικό απεργιακό ξεσηκωμό και προβάλλει τις διεκδικήσεις των συνδικάτων για:

  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
  • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 - 2023.
  • Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κ.ο.κ.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Καμιά ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ