Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Οξυνση συγκρούσεων σε όλα τα μέτωπα

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πριν τα χαράματα της Παρασκευής 29/3 στο Χαλέπι της Βόρειας Συρίας μαζικά αεροπορικά πλήγματα, που ήταν από τα πιο αιματηρά των τελευταίων χρόνων.

Οπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, αλλά έχει καλή πληροφόρηση για το τι γίνεται στη Συρία, ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 Σύροι στρατιώτες και άμαχοι και 8 μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ. Στόχος των ισραηλινών επιθέσεων ήταν αποθήκες όπλων της φιλοϊρανικής λιβανέζικης οργάνωσης, ώστε να μειωθούν οι δυνατότητες εξοπλισμών σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA η επίθεση του Ισραήλ στο Χαλέπι σημειώθηκε στις 1.45 π.μ.

Αυτήν τη βδομάδα, οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου ανέβασαν επικίνδυνα το θερμόμετρο των επιθέσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολάχ, με τις πιο αιματηρές ισραηλινές επιθέσεις να εντείνονται μεσοβδόμαδα σε βάθος 110 χλμ. εντός του λιβανικού εδάφους με θύματα πάνω από 10 αμάχους σε πόλεις όπως η Νακούρα, όπου έχει την έδρα της η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Αλί Αμπντέλ Χάσαν Νάιμ, αναπληρωτή διοικητή της μονάδας ρουκετών και πυραύλων της Χεζμπολάχ, σε αεροπορική επιδρομή στην πόλη Μπαζουρίγιε του Νότιου Λιβάνου. Σύμφωνα με Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο Νάιμ φέρεται πως ήταν «υπεύθυνος για τη διεξαγωγή και τον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών αμάχων».

Την Πέμπτη, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον εκτίμησε ότι η επιστροφή στην ηρεμία στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου θα πρέπει να είναι «ύψιστη προτεραιότητα».

Ο Μπένι Γκαντς, που συμμετέχει στο Ισραηλινό Συμβούλιο Πολέμου, επισκέφθηκε την περιοχή τις προηγούμενες μέρες εκφράζοντας την ετοιμότητα του στρατού μπροστά σε πιθανώς μεγαλύτερη σύγκρουση ή και πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Το ίδιο διάστημα στην Ερυθρά Θάλασσα έκαναν (την Πέμπτη) την εμφάνισή τους δύο ρωσικά πολεμικά πλοία, μερικές μέρες αφότου οι Υεμενίτες Χούθι, που εξαπολύουν από τον Νοέμβριο μπαράζ επιθέσεων σε εμπορικά και πολεμικά πλοία δυτικών συμφερόντων, ανακοίνωσαν πως δεν θα θέτουν στο στόχαστρο πλοία της Ρωσίας και της Κίνας σε Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο του Αντεν. Παράλληλα, η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε στις 28/3 πως κατέστρεψε τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι που ετοιμάζονταν να πλήξουν αμερικανικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ