Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Αλλεπάλληλες επαφές για τη συνέχεια του μακελειού και την «επόμενη μέρα»

ΗΠΑ και Ισραήλ εντείνουν αλλεπάλληλες και συνεχείς επαφές σε διάφορα επίπεδα, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να συνεχίζει την πολύμορφη στήριξη του κράτους - δολοφόνου, παρά τους διάφορους «αστερίσκους» που σχετίζονται τόσο με τις εντεινόμενες λαϊκές αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και με την προώθηση των συνολικότερων αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή, σε αντιπαράθεση με ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς από δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.ά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις Μπάιντεν και Νετανιάχου συζητούν και σχεδιάζουν τους όρους για τη συνέχιση του μακελειού στη Γάζα και τις διάφορες «εναλλακτικές» για τη χερσαία επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, υπό τον μανδύα μιας «πιο στοχευμένης» επιχείρησης, όπως και για την «επόμενη μέρα» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ είχε στην Ουάσιγκτον αυτήν τη βδομάδα διαδοχικές επαφές μεταξύ άλλων με τον Αμερικανό ομόλογό του Λ. Οστιν, τον υπουργό Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζ. Σάλιβαν. Συζήτησαν τις εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων, την επικείμενη επίθεση στη Ράφα, διάφορα σενάρια για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή, εκ των οποίων κάποια δίνουν ρόλο στη Γάζα στην Παλαιστινιακή Αρχή και σε μία «ανανεωμένη» παλαιστινιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών, όπως αυτή που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον διορισθέντα πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουσταφά.

Το προσεχές διάστημα καταφθάνει στην Ουάσιγκτον και δεύτερη ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, της οποίας η επίσκεψη είχε αναβληθεί τη Δευτέρα από την ισραηλινή πλευρά, μετά την «αποχή» των ΗΠΑ σε ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία μετά τα αλλεπάλληλα προηγούμενα αμερικανικά βέτο επέτρεψε την έκδοση ψηφίσματος για άμεση εκεχειρία στη Γάζα.

Στόχος των επαφών αυτής της αντιπροσωπείας είναι η κατάρτιση ενός «εναλλακτικού» σχέδιο για την προετοιμαζόμενη επίθεση στη Ράφα.

Οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν» το «δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς» και σε αυτήν τη νότια πόλη της Γάζας, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,5 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι, ωστόσο καλούν υποκριτικά σε μέτρα για την «προστασία των αμάχων» πριν την έναρξη της επιχείρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μ. Μίλερ δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ότι «το είδος της αποστολής που θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε είναι μια περιορισμένη εκστρατεία, πολύ πιο στοχευμένη, που παρ' όλα αυτά θα επιτύγχανε τους ίδιους στόχους», ισχυριζόμενος ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο «χωρίς να προκαλέσει μαζικά κακό στον άμαχο πληθυσμό».

Την Πέμπτη, στο μεταξύ, στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ, συναντώντας αντιπροσωπεία Δημοκρατικών γερουσιαστών και βουλευτών από τις ΗΠΑ και το αμερικανο-εβραϊκό λόμπι AIPAC, έπλεξε το εγκώμιο του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τον «σπουδαίο φίλο του Ισραήλ». Πρόσθεσε δε ότι η συμμαχία ΗΠΑ - Ισραήλ είναι «ισχυρότερη από ποτέ» και ότι το Ισραήλ «δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ»...

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο που εξασφαλίζει νέα στρατιωτική «βοήθεια» στο Ισραήλ άνω των 3 δισ. δολαρίων και διακοπή της χρηματοδότησης στην οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Παζάρια με ηγεσίες αραβικών χωρών πάνω στις πλάτες του παλαιστινιακού λαού

Τα σκληρά παζάρια αραβικών χωρών του Κόλπου με ΗΠΑ και Ισραήλ στις πλάτες του πολύπαθου παλαιστινιακού λαού επανήλθαν την Παρασκευή στο προσκήνιο, όταν το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε την δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν (χωρίς κάμερες) ότι «η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες είναι προετοιμασμένες να αναγνωρίσουν το Ισραήλ».

Ο Μπάιντεν φέρεται στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη να επανέλαβε τις εκκλήσεις προς το Ισραήλ για «ένα σχέδιο μετά τον πόλεμο για τη Γάζα», κάνοντας αναφορά στην υποτιθέμενη «λύση δύο κρατών» και «μονοπάτι» για ένα παλαιστινιακό κράτος - προτεκτοράτο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και τις δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως εργάζεται «με τους Σαουδάραβες και άλλες αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Κατάρ», προσθέτοντας πως «είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν το Ισραήλ πλήρως για πρώτη φορά», με προϋπόθεση ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα που θα είναι όχημα για «λύση δύο κρατών». «Δεν χρειάζεται να συμβεί σήμερα αλλά να υπάρχει πρόοδος και νομίζω πως μπορούμε να το κάνουμε...», ανέφερε.

Πάντως, η στάση των κυβερνήσεων σε ορισμένες αραβικές χώρες της περιοχής και δη στην Ιορδανία προκαλεί λαϊκές αντιδράσεις. Από την αρχή της βδομάδας, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμμάν, απαιτώντας από τον βασιλιά Αμπντάλα Β' να αναστείλει την ισχύ των ειρηνευτικών συμφωνιών με το Ισραήλ και να ασκήσει πιέσεις για τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Σε σχέση με τα σενάρια της «επόμενης μέρας», ρεπορτάζ του «Politico» αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι στα πρώτα στάδια συνομιλιών με στόχο το στάτους κβο στη Γάζα μετά τον πόλεμο, μελετώντας τις δυνατότητες να συμβάλουν οι ΗΠΑ στη χρηματοδότηση «μιας πολυεθνικής δύναμης ή μιας παλαιστινιακής ειρηνευτικής ομάδας». Το «Politico» σημειώνει ότι σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν συζητείται το ενδεχόμενο συμμετοχής Αμερικανών στρατιωτών.


Δ.Ο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνή παζάρια και διαβουλεύσεις, ενώ εντείνεται το μακελειό στη Γάζα (2024-04-30 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για «στοχευμένες» ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα (2024-03-15 00:00:00.0)
Παζάρι για την «επόμενη μέρα» με κοινό παρονομαστή τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης (2024-01-23 00:00:00.0)
Στόχος του Ισραήλ η διαιώνιση της κατοχής σε όλη την Παλαιστίνη (2024-01-19 00:00:00.0)
Πλήρης στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στα κατοχικά εγκλήματα του Ισραήλ (2023-10-19 00:00:00.0)
«Αταλάντευτη στήριξη» στην «ασφάλεια του Ισραήλ» (2021-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ