Τρίτη 23 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ - ΕΕ
Παζάρι για την «επόμενη μέρα» με κοινό παρονομαστή τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης

Από τη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου τον περασμένο Οκτώβρη στο Ισραήλ

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου τον περασμένο Οκτώβρη στο Ισραήλ
Εν μέσω του συνεχιζόμενου μακελειού από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, εντείνονται τα παζάρια του Ισραήλ με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα και σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, με κοινό παρονομαστή τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, με «μανδύες» ή χωρίς.

Με τον αέρα της πολύμορφης στήριξης που παρέχουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Ισραήλ και στη σφαγή στη Γάζα, στο όνομα του «δικαιώματος αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, μετά τη συνομιλία που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε απροκάλυπτα το Σάββατο με ανάρτησή του ότι «δεν θα συμβιβάσω τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά της Ιορδανίας - και αυτό είναι αντίθετο με ένα παλαιστινιακό κράτος».

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ΕΕ, συνυπολογίζοντας τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τα συμφέροντά τους σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, όλο και περισσότερο μιλούν γενικόλογα για μια «λύση δύο κρατών», χωρίς καμία αναφορά στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την αναγνώριση πραγματικά ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

Το προτεκτοράτο που προβάλλουν ως «λύση» οι ΗΠΑ

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα εξακολουθούν να μιλούν για ένα κράτος - προτεκτοράτο (κι αυτό στο θολό και αόριστο μέλλον...) ήρθαν να επιβεβαιώσουν και οι σχετικές «διαρροές» μετά τη συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου την περασμένη Παρασκευή, αλλά και δηλώσεις του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου.

Οπως μεταδίδει το CNN, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τηλεφώνημα, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο Νετανιάχου δεν αντιτίθεται σε όλες τις «λύσεις δύο κρατών», ενώ ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν πολλοί τύποι λύσεων δύο κρατών».

Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν μια σειρά χώρες - μέλη του ΟΗΕ που δεν έχουν δικό τους στρατό, μια σειρά χώρες που έχουν περιορισμούς, οπότε νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους αυτό μπορεί να λειτουργήσει»...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν εκτενώς τα πιθανά στοιχεία ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και η συζήτηση ήταν «σοβαρή» και «λεπτομερής».

Η κυβερνητική πηγή του αμερικανικού δικτύου επιβεβαιώνει ότι «αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συμμετείχαν πρόσφατα σε συζητήσεις για ένα μελλοντικό αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος, μια ιδέα που ο Πρόεδρος βρίσκει "ενδιαφέρουσα"».

Η πρόταση αυτή συμπεριλαμβανόταν και στο περιβόητο αμερικανικό σχέδιο της «συμφωνίας του αιώνα» για το Παλαιστινιακό, που είχε παρουσιάσει ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, για ένα παλαιστινιακό «κράτος» σουρωτήρι από τους εβραϊκούς εποικισμούς, ένα προτεκτοράτο χωρίς πραγματική κυριαρχία - όπως επαναλαμβάνει τώρα και ο Νετανιάχου.

Υπέρ ενός «αποστρατιωτικοποιημένου» παλαιστινιακού «κράτους» είχε ταχθεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αναφέροντας μάλιστα ότι «μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις από δυνάμεις, είτε από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, είτε από αραβικές ή αμερικανικές δυνάμεις»...

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Μ. Ρεγκέβ, ανώτερος σύμβουλος του Νετανιάχου, μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN το Σάββατο, ανέφερε πως το Ισραήλ σκοπεύει να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να έχουν μία κυβέρνηση, «αλλά δίχως τη δυνατότητα να απειλήσουν το Ισραήλ». Πρόκειται, είπε, για μια φόρμουλα που μας βοηθά να κινηθούμε μπροστά και να βρούμε λύσεις καλές για Ισραηλινούς και για Παλαιστίνιους».

Στην πραγματικότητα, μιλούν για διαιώνιση ενός «μοντέλου» σαν αυτό της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης...

Στο ίδιο μήκος κύματος τα σχέδια της ΕΕ

Σε αντίστοιχο πλαίσιο με τις ΗΠΑ κινείται και η ΕΕ, με αξιωματούχους των Βρυξελλών και των κρατών - μελών να μιλούν και αυτοί για «λύση δύο κρατών», χωρίς να αναφέρονται καν στους όρους για ένα πραγματικά ανεξάρτητο και βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος.

Στο πλαίσιο της χτεσινής Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ είχε ξεχωριστές, διαδοχικές συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

«Από τώρα και στο εξής δεν θα μιλάω για ειρηνευτική διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία για λύση δύο κρατών» δήλωσε ο Μπορέλ, ενώ σαν να... «ανακάλυψε» τώρα το μακελειό στη Γάζα που στηρίζει η ΕΕ και τις στοχεύσεις του, «αναρωτήθηκε» υποκριτικά: «Ποιες είναι οι άλλες λύσεις που έχετε υπόψη; Να αναγκάσουμε όλους τους Παλαιστίνιους να φύγουν; 'Η να τους ξεπαστρέψουμε;».

Στο πλαίσιο της χτεσινής συνόδου πραγματοποιήθηκε επίσης γεύμα εργασίας με τους ΥΠΕΞ Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «Euractiv» κάνει λόγο για ένα «σχέδιο 10 σημείων» της ΕΕ για το Παλαιστινιακό, για μια «αξιόπιστη, συνολική λύση». Σε ολόκληρο το εκτεταμένο ρεπορτάζ για το έγγραφο που έχει ετοιμαστεί από τις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει καμία αναφορά για εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επιστροφή όλων των προσφύγων κ.ο.κ.

Κεντρικό σημείο του σχεδίου είναι μια «προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη» στην οποία θα συμμετέχουν «βασικοί παράγοντες» όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο ΟΗΕ, που θα είναι σε συνεχή επαφή με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Αυτοί θα έχουν στη διάθεσή τους ένα έτος για να σχεδιάσουν το πλαίσιο «ειρηνευτικού σχεδίου», «λαμβάνοντας υπόψη την ανατροφοδότηση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις προηγούμενες προσπάθειες διαμεσολάβησης».

Αυτό το σχέδιο με τη σειρά του θα παρουσιαστεί στα «μέρη της σύγκρουσης» και θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση «για τις τελικές διαπραγματεύσεις»...

Ακόμα και για αυτό το «σχέδιο 10 σημείων», ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι είναι αμφίβολη η επίτευξη συμφωνίας στην ίδια την ΕΕ.

Παλαιστινιακή Αρχή: Λένε «κράτος», αλλά κανείς δεν λέει πώς και σε ποια σύνορα

Ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής με δηλώσεις του απάντησε σε όλες τις παραπάνω «διαρροές» και τοποθετήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», ανέφερε ότι «οι αναφορές για ένα παλαιστινιακό κράτος εμφανίζονται συνεχώς ως τίτλος από διάφορες πλευρές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κανένα περίγραμμα που θα μπορούσε να δείξει ότι οι ηγεσίες τους έχουν πραγματικά την πρόθεση να προωθήσουν ένα πολιτικό σχέδιο».

«Περιμένουμε και ελπίζουμε να λάβουμε ένα σαφές σχέδιο και περίγραμμα και όχι μόνο συνθήματα», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε: «Λένε συνέχεια "κράτος", αλλά κανείς δεν λέει πώς και μέσα σε ποια σύνορα. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε ακούσει ούτε μια φορά την αναφορά 1967» (αναφορά στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967).

Ο δε Παλαιστίνιος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αμπού Ρουντέινα, δήλωσε ότι «αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης, και όχι μόνο να μιλούν για μια λύση δύο κρατών».

Παρεμβάσεις από ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ εντείνουν τα παζάρια και με αραβικές χώρες - συμμάχους τους στην περιοχή.

Η «Wall Street Journal» αναφέρει πως οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ ασκούν πιέσεις σε Χαμάς και Ισραήλ να δεχθούν ένα «συνολικό» σχέδιο που θα «τερματίσει τον πόλεμο», θα απελευθερώσει τους ομήρους και τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα και θα οδηγήσει στην πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τις γειτονικές αραβικές χώρες, οδηγώντας σε συνομιλίες για ίδρυση «ενός παλαιστινιακού κράτους».

Το σχέδιο προβλέπει χρονοδιάγραμμα μερικών μηνών ώστε σε πρώτο στάδιο να τερματιστούν οι συγκρούσεις, να απελευθερωθούν οι όμηροι με αντάλλαγμα ταυτόχρονη απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, παύση των πτήσεων ισραηλινών drone επιτήρησης και διπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας.

Σε μία έμμεση συμμετοχή στο γενικότερο παζάρι γύρω από το Παλαιστινιακό, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε στο CNN πως το Ριάντ δεν πρόκειται να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας ή να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, δίχως «αξιόπιστο και μη αναστρέψιμο μονοπάτι» για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Την Κυριακή το Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο μεταφοράς των φόρων που συλλέγει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής και τους οποίους έχει σταματήσει να παραδίδει, ως οφείλει, στις παλαιστινιακές αρχές, επειδή θέλει τάχα να εξασφαλίσει πως τα κεφάλαια που αναλογούν στην περιοχή της Γάζας δεν θα πέσουν «στα χέρια της Χαμάς». Υπό το σχέδιο που εγκρίθηκε, τα κεφάλαια των φόρων που προορίζονται για τη Λωρίδα της Γάζας θα μεταφέρονται σε ένα καταπίστευμα που θα διαχειρίζεται η κυβέρνηση της Νορβηγίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ