Τρίτη 23 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟΪΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Στη Σούδα η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών των ΗΠΑ

Σε μόνιμο σημείο στάθμευσης του ΝΑΤΟικού στόλου έχει μετατραπεί πλέον η βάση της Σούδας, αφού όλο και πιο συχνά υποδέχεται ΝΑΤΟικά πλοία και αποβατικές δυνάμεις των ΗΠΑ, μεγαλώνοντας την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ούτε μήνας δεν πέρασε από την προηγούμενη πρόσδεση του αεροπλανοφόρου «USS Gerald Ford» στον κόλπο της Σούδας και το Σάββατο 20 Γενάρη υπήρξαν νέες αφίξεις.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου έφτασε η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (26th MEU) των ΗΠΑ, συμμετέχοντας στην Ομάδα Αμφίβιας Ετοιμότητας Bataan, που αποτελείται από το ελικοπτεροφόρο «USS Bataan» (LHD 5), το αποβατικό πλοίο «USS Carter Hall» (LSD 50) και το αμφίβιο μεταφορικό πλοίο «USS Mesa Verde» (LPD 19).

Η ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας ήρθε από τον Βόλο, όπου είχε συμμετάσχει στην άσκηση μεγάλης κλίμακας «Odyssey Encore» μαζί με την 32η Ελληνική Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών έχει έδρα την Πολιτεία της Β. Καρολίνας και αναπτύχθηκε στη Σούδα μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα. Θεωρείται από τις επίλεκτες μονάδες των Αμερικανών πεζοναυτών, καθώς στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό πολεμικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας, «κατά την παραμονή της στο λιμάνι η "Ομάδα Bataan" και η "26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών" θα πραγματοποιήσουν τη συνήθη συντήρηση μετά από αρκετούς μήνες κατανεμημένων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων εντός των περιοχών επιχειρήσεων του 5ου και 6ου Στόλου των ΗΠΑ από τον Ιούλιο του 2023».

«Οι τελευταίοι έξι μήνες ανέδειξαν την αξία, τη χρησιμότητα και την επιχειρησιακή ευελιξία που παρέχουν μια προωθημένη αμφίβια δύναμη και μια εκστρατευτική μονάδα πεζοναυτών όσον αφορά την εκστρατεία και την αντιμετώπιση κρίσεων», δήλωσε ο συνταγματάρχης Dennis «Dolf» Sampson, διοικητής της 26th MEU.

Στο μεταξύ, στο επιβατικό τμήμα του λιμανιού της Σούδας βρίσκεται και η βρετανική φρεγάτα «HMS Richmond».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ