Τρίτη 23 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Δεκάδες κατασκοπευτικές πτήσεις στη Γάζα από τις βρετανικές βάσεις

Διαδρομή πτήσης βρετανικού αεροσκάφους από την Κύπρο προς τη Γάζα την προηγούμενη Δευτέρα
Διαδρομή πτήσης βρετανικού αεροσκάφους από την Κύπρο προς τη Γάζα την προηγούμενη Δευτέρα
Νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν τη βαθιά εμπλοκή της Κύπρου στην πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με αιχμή τον ρόλο - «κλειδί» που παίζουν οι βρετανικές βάσεις στο νησί, δημοσιοποιεί η ερευνητική ιστοσελίδα «Declassified UK».

Μετά τις βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Υεμένης, που είχαν ως αφετηρία τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου, μετά τις αποκαλύψεις ότι η Κύπρος και οι βρετανικές βάσεις έχουν γίνει έδρα και για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, η ιστοσελίδα «Declassified UK» με νέο δημοσίευμά της αποκαλύπτει ότι η βρετανική Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει 50 κατασκοπευτικές πτήσεις πάνω από τη Γάζα από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, με αφετηρία τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι.

Το στοιχείο αυτό προέρχεται από τα αρχεία παρακολούθησης πτήσεων που ανέλυσε η ιστοσελίδα, αφού η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει σχετικά στοιχεία.

Οι εν λόγω πτήσεις πραγματοποιούνται από αεροσκάφη Shadow R1, τα οποία είναι γνωστά ως «αεροσκάφη πληροφοριών, επιτήρησης, απόκτησης στόχων και αναγνώρισης (ISTAR)».

Οι βρετανικές πτήσεις από την Κύπρο ξεκίνησαν στις 3 Δεκέμβρη, όταν δύο αεροσκάφη R1 πέταξαν πάνω από τη Γάζα. Από τότε, οι πτήσεις αυτές είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ αρκετές μέρες πραγματοποιούνται δύο πτήσεις και στις 3 Γενάρη πραγματοποιήθηκαν τρεις. Η διάρκεια κάθε πτήσης είναι περίπου 6 ώρες.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε στις 2 Δεκέμβρη ότι θα ξεκινούσε πτήσεις «επιτήρησης» πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο όνομα της «υποστήριξης των επιχειρήσεων διάσωσης των ομήρων» που κρατούνται εκεί.

Το υπουργείο μάλιστα επικαλούνταν την «ασφάλεια των Βρετανών πολιτών» και διαβεβαίωνε ότι «μόνο πληροφορίες που σχετίζονται με τη διάσωση ομήρων θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές», δηλαδή στο Ισραήλ.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι μόνο δύο Βρετανοί πολίτες κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

Η βρετανική ερευνητική ιστοσελίδα επισημαίνει ότι ο πολύ μεγάλος αριθμός των κατασκοπευτικών πτήσεων, όπως και το γεγονός ότι ξεκίνησαν δύο μήνες μετά τη σύλληψη των ομήρων κι ενώ ήδη το Ισραήλ πραγματοποιούσε χερσαίες επιχειρήσεις μέσα στη Γάζα, δημιουργούν ερωτήματα για το κατά πόσο οι πτήσεις αυτές περιορίζονται μόνο στη συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών για τους ομήρους.

Εξάλλου, ήδη από τις 7 Νοέμβρη, ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας για τις Ενοπλες Δυνάμεις, James Heappey, είχε δηλώσει στο Κοινοβούλιο ότι βρετανικές «πτήσεις παρείχαν υποστήριξη παρακολούθησης στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων της αποτροπής μεταφοράς όπλων σε τρομοκρατικές ομάδες και υποστήριξης στην ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ