Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Πολλά τα «παραδοτέα στον τομέα της Ασφάλειας»

Μια σειρά μέτρα που προώθησε το Τόκιο την τελευταία διετία αναβάθμισαν δραστικά τα περιθώρια της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο χτες

Copyright 2024 The Associated

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο χτες
Στον Λευκό Οίκο χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, με άφθονα εκατέρωθεν σχέδια ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Κισίντα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ περιέγραψε τη διμερή σχέση ως «μια παγκόσμιας σημασίας εταιρική σχέση» και ξεχώρισε τα πολλά «παραδοτέα θέματα στον τομέα της Ασφάλειας» που η Ουάσιγκτον προσδοκά να περιληφθούν στα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

«Εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε ισχυρότερους δεσμούς στην τεχνολογία, σε κοινές επενδύσεις σε κάθε κατεύθυνση, προγραμματισμό που προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα στον Ειρηνικό και στη Νοτιοανατολική Ασία», ανέφερε, για να προσθέσει ότι η συνεργασία Ουάσιγκτον - Τόκιο αποτελεί «θεμελιώδη επικύρωση της στρατηγικής του Προέδρου Μπάιντεν για τον Ινδο-Ειρηνικό, η οποία επιδιώκει να ανυψώσει τον ρόλο των εταίρων και των συμμάχων σε συνεννόηση μαζί μας, καθώς επιδιώκουμε να διατηρήσουμε μια ανοιχτή, ασφαλή και ζωτικής σημασίας περιφέρεια στον Ινδο-Ειρηνικό».

Υπενθύμισε δε ότι μόνο την τελευταία διετία η ιαπωνική ηγεσία έχει λάβει κρίσιμα μέτρα, αλλάζοντας δεδομένα δεκαετιών και αναβαθμίζοντας δυναμικά τα περιθώρια δράσης της στον τομέα της Ασφάλειας. Οπως είπε:

- Η Ιαπωνία αύξησε το ανώτατο όριο των στρατιωτικών της δαπανών από το 1% στο 2% του ΑΕΠ «κι αυτό πριν καν εμφανιστεί ένα ρωσικό τανκ στα ουκρανικά σύνορα», σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται να γίνει η τρίτη χώρα με τις περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο».

- Ενίσχυσε την «ικανότητα αντεπίθεσής» της με πυραύλους «Tomahawk», «η οποία θα έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αξιοπιστία της συλλογικής μας αποτροπής».

- Ηρε το ανώτατο όριο στις εξαγωγές αμυντικής τεχνολογίας, μέσα από αναθεώρηση διατάξεων στο μεταπολεμικό της Σύνταγμα οι οποίες διατηρήθηκαν για καιρό, στο όνομα μιας δήθεν «πασιφιστικής» προσέγγισης.

- «Μαζί μας» οι Ιάπωνες «ενίσχυσαν τη σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ιαπωνία - Νότια Κορέα, όπως είδαμε και στο Καμπ Ντέιβιντ» (την τριμερή Σύνοδο που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, για πρώτη φορά, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να γεφυρώσουν διαφωνίες των δύο συμμάχων τους στην Ασία σε διάφορα θέματα), σε ένα «επίπεδο σταθερότητας που μετατόπισε το στρατηγικό τοπίο στον Ινδο-Ειρηνικό».

Και, βέβαια, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ιαπωνία επέλεξε κυρώσεις και μια σειρά άλλα μέτρα απέναντι στη Ρωσία (μεταξύ άλλων διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις για την επίσημη σύναψη ειρήνης, που ακόμα εκκρεμεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν, αναδεικνύοντας πόσο στοχευμένα προχωρά η διεύρυνση της διμερούς «αμυντικής συνεργασίας», επανέλαβε ότι «για πρώτη φορά θα αλλάξουμε τη δομή των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουμε στην Ιαπωνία, ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το νέο κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων, που αποτελεί μέρος του αμυντικού προϋπολογισμού, και να υπάρχει πραγματική ικανότητα να ενσωματώσουμε τις δυνάμεις μας». Μετά δε και την άρση του ανώτατου ορίου στις εξαγωγές άμυνας, που αποφάσισε το Τόκιο, θα εξεταστούν άμεσα σχέδια για «συμπαραγωγή αμυντικών όπλων» και έτσι «η βιομηχανική ικανότητα και η ισχύς της Ιαπωνίας, που ήταν πάντα στο περιθώριο, θα έρθουν σε επαφή με ένα από τα αδύναμα σημεία που έχουμε αυτήν τη στιγμή, το ότι δεν έχουμε το εύρος ζώνης στην αμυντική παραγωγική ικανότητα που χρειαζόμαστε για τις στρατηγικές μας εφαρμογές».

Σημειωτέον, στο πλαίσιο και της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν και ο Κισίντα αναμένεται να έχουν για πρώτη φορά Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή και του Προέδρου των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, στην πρώτη τέτοια τριμερή συνάντηση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ιαπωνική εφημερίδα «Yomiuri Shimbun» μετέδωσε χτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Νότια Κορέα διαπραγματεύεται με Κίνα και Ιαπωνία τη διεξαγωγή τριμερούς Συνόδου Κορυφής στα τέλη Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ