Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Προβάδισμα για το Δημοκρατικό Κόμμα

Μέχρι και 200 έδρες στην 300μελή Βουλή εκτιμάται ότι μπορεί να περάσουν στον έλεγχο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, μετά τις γενικές εκλογές που έγιναν χτες στη Νότια Κορέα, με φόντο την πολύπλευρη κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα αλλά σύμφωνα με τα exit polls που οργάνωσαν οι μεγαλύτερες δημοσκοπικές εταιρείες (KBS, MBC, SBS), το Δημοκρατικό Κόμμα Κορέας (DPK) αναμένεται να συγκεντρώσει από μόνο του από 178 μέχρι 197 έδρες, ενώ στο προηγούμενο Σώμα είχε 156.

Το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας (ΡΡΡ - από το οποίο προέρχεται και ο Πρόεδρος, Γιουν Σουκ - γεόλ, που εκλέχτηκε το 2022 για μια 5ετία) αναμένεται να εκλέξει από 85 μέχρι 110, ενώ είχε 114.

Αν η αντιπολίτευση ξεπεράσει τις 200 έδρες, αυτό θα αυξήσει εμπόδια που θα μπορεί η Βουλή να θέτει σε σχέδια που έχει εγκρίνει η προεδρία.

Μεταξύ άλλων συζητιέται έντονα ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το νεοσύστατο Κόμμα Ανοικοδόμησης της Κορέας, που ίδρυσε πριν από λίγο καιρό ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σο Κουκ, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, αν και ο ίδιος τις αρνείται. Σύμφωνα με τα exit polls, το συγκεκριμένο κόμμα μπορεί να κερδίσει 12 - 14 έδρες.

Προχτές, ο ηγέτης του ΡΡΡ, Χαν Ντονγκ Χουν, υποστήριξε σε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Σεούλ ότι μια νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος μπορεί να «ανατρέψει τη συμμαχία Νότιας Κορέας - ΗΠΑ» και να στρέψει τη χώρα «υπέρ της Κίνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ