Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις με θέμα τη βία κατά των γυναικών

Εκδηλώσεις με θέμα την πολύμορφη βία κατά των γυναικών, με αφορμή τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων την 1η Απρίλη, πραγματοποιήθηκαν από μαζικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Αγίων Αναργύρων - Καματερού με θέμα «Χτίζουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στη βία και στη γυναικεία ανισοτιμία». Μίλησαν η Αθηνά Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, και η Γιώτα Ανδρικοπούλου, δικηγόρος. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Παραρτήματος Δυτικών Συνοικιών του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, του Συνδικάτου Εργαζομένων Δήμου Αγ. Αναργύρων - Καματερού, της Ενωσης ΕΒΕ Αγ. Αναργύρων - Καματερού και της Θεατρικής Σκηνής «Εκτός Σχεδίου». Μετά από το τέλος των ομιλιών έγιναν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους φορείς.

Οπως τόνισε ανάμεσα σε άλλα η Α. Λαζαρίδου, «η ΟΓΕ δεν προβάλλει επιλεκτικά μόνο ορισμένες μορφές βίας κατά των γυναικών, κυρίως αυτήν του άνδρα προς τη γυναίκα στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, όπως κάνουν κυβερνήσεις, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κόμματα και ΜΚΟ, αλλά και όλα τα μέσα που διαθέτει η εξουσία, όπως η Εκπαίδευση, τα ΜΜΕ, τα ΜΚΔ, πλήθος κινηματογραφικών, θεατρικών, λογοτεχνικών έργων στα οποία βλέπουμε μια φαινομενική καταδίκη της βίας κατά των γυναικών. Οι χιλιάδες σκοτωμένες γυναίκες στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, γυναίκες και παιδιά που πεθαίνουν από πείνα, έλλειψη εμβολίων και φαρμάκων, με ευθύνη του αδυσώπητου καπιταλιστικού ανταγωνισμού, δεν καταγράφονται ως θύματα βίας». Και ανέδειξε ότι «η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών εξαρτάται από όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους, να στέκονται στα πόδια τους, να είναι χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά. Οσο παραμένει η ανισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τόσο θα αναπαράγονται οι παθογόνες συμπεριφορές και μέσα στην οικογένεια. Θα εκφράζεται η κοινωνική παθογένεια της επιβολής της πειθαρχίας, της υποταγής μέσα στην οικογένεια ή στη συμβίωση».

Εκδήλωση για το ίδιο ζήτημα πραγματοποίησε την Κυριακή ο Σύλλογος Γυναικών 7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, με θέμα «Ασπίδα προστασίας ο αγώνας μας! Δεν υπάρχουν λύσεις μαγικές».

Παράλληλα, μαθητές σε σχολεία του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας προχώρησαν χτες σε συμβολικές δράσεις στα σχολεία τους. Εβαψαν με κόκκινη μπογιά τις παλάμες τους, συμβολίζοντας το αίμα της αδικοχαμένης Κυριακής. Με τις δράσεις τους και με το σύνθημα «Την λέγαν Κυριακή, δεν έψαχνε ταξί, του κράτους η ευθύνη δολοφονική» να επικρατεί, έστειλαν το μήνυμα ότι απέναντι στη δυσωδία η μόνη ανάσα βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική διεκδίκηση και αλληλεγγύη, υψώνοντας «ασπίδα προστασίας» για να μπορεί κάθε παιδί, κάθε γυναίκα να ζει μια ζωή αξιοπρεπή, απαλλαγμένη από κάθε μορφής βία, εκμετάλλευση και καταπίεση.

Παρέμβαση - κινητοποίηση πραγματοποίησε ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Δημαρχείου.

Στη διάρκεια της παρέμβασης πραγματοποιήθηκε πλατιά εξόρμηση και διαβάστηκε η ανακοίνωση - κάλεσμα του Συλλόγου. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με ένα πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο που οργάνωσε και παρουσίασε η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς, ενώ το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε στην αυριανή μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ