Πέμπτη 18 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαζικό και δυναμικό απεργιακό «παρών» από τη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες οι απεργοί, νέκρωσαν χώρους δουλειάς και διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης

MotionTeam

Με μια πολύ μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης έστειλε δυνατό μήνυμα ενάντια στην πολιτική που τον καταδικάζει στη φτώχεια, στην ακρίβεια και τιμολογεί ακριβά το δικαίωμα στην Υγεία και την Παιδεία. Πρόβαλε τις διεκδικήσεις του και βροντοφώναξε την απαίτησή του για απεμπλοκή της χώρας από τους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

Από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης σε μια σειρά χώρων δουλειάς. Οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», που παλεύουν για υπογραφή ΣΣΕ, έκλεισαν το εργοστάσιο, τα εργοτάξια νέκρωσαν, σε όλα τα μεγάλα έργα και στον flyover, σε μια σειρά ακόμα επιχειρήσεων οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στη συνέχεια πήραν μέρος στις προσυγκεντρώσεις των κλάδων.

Οι διανομείς της «e-food» πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην πλατεία ΧΑΝΘ και μοτοπορεία προς τα γραφεία της εταιρείας. Στη συνέχεια ενώθηκαν με τους χιλιάδες απεργούς στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Εκεί έδωσαν το «παρών» και οι φοιτητές, μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες που διαδήλωσαν με τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, τους φορείς του αντιπολεμικού κινήματος.

Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις η απαίτηση των εργατών!


MotionTeam

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Στο πέρασμά τους οι χιλιάδες απεργοί με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την πολιτική που τους εξαθλιώνει: «Κουπόνια για το ρεύμα, κουπόνια για φαΐ, σε λίγο θα μας δώσετε κουπόνια για ζωή» και «Εδώ, εδώ με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ». Και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για «Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις των μισθών, αυτή 'ναι η απάντηση των εργατών», «Οχτάωρο, Ασφάλιση, σύνταξη, Υγεία, δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία».

Με ενδιάμεσο σταθμό το αμερικάνικο προξενείο, όπου αντήχησαν δυνατά τα αντιπολεμικά συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Καμιά συμμετοχή καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί» αλλά και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Εκεί κατήγγειλαν την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας που κυριολεκτικά έζωσε με διμοιρίες των ΜΑΤ το υπουργείο. Και έστειλαν για άλλη μια φορά δυνατό το μήνυμα: «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας».

«Ηχησαν» οι σειρήνες του πολέμου: Καμία εμπλοκή!

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, σε μια ανατριχιαστική υπενθύμιση της βαρβαρότητας του πολέμου στον οποίο εμπλέκει τη χώρα η κυβέρνηση, ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου για να εκφραστεί στη συνέχεια μυριόστομο το μήνυμα απαίτησης του λαού για απεμπλοκή.


Απευθύνθηκε επίσης κάλεσμα για συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που οργανώνει η ΕΔΥΕΘ, το Σάββατο 20 Απρίλη, στις 11 π.μ., έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού.

Φτάνει πια με την εργασιακή ομηρία, τις απολύσεις, τον αυταρχισμό και τους μισθούς πείνας

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Πριποράς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ και γραμματέας του Συνδικάτου Πωλητών, Οδηγών και Βοηθών Τυποποιημένων Τροφίμων Βόρειας Ελλάδας, που στάθηκε στον μεγάλο αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα» για την ανάκληση των παράνομων απολύσεων και την επιστροφή όλων στην εργασία, αλλά και στους συναδέλφους τους στην εταιρεία «Τσάνταλη» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και διεκδικούν καταβολή των δεδουλευμένων τους και άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Ο Χρήστος Αγγελίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, αναφέρθηκε στην κατάσταση της «Αμεσης Βοήθειας», τονίζοντας ότι έχει φτάσει στο απροχώρητο. «Οι ιδιώτες έχουν μπει και διακομίζουν όλα τα περιστατικά. Τα νοσοκομεία σηκώνουν ψηλά τα χέρια. Οι διοικητές, οι ΥΠΕάρχες, οι υπουργοί και όλοι όσοι εμπλέκονται με το ΕΣΥ το πάνε από την καταστροφή στη χειρότερη καταστροφή που μπορεί να γίνει. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ βροντοφωνάζουμε ότι δεν θα περάσουν τα σχέδια και τα νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας».

Ο Γιώργος Χατζηκωστής, από τους εργολαβικούς εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μίλησε για την εργασιακή ομηρία που βιώνουν. Οπως είπε, «είμαστε 20 και 30 χρόνια εργαζόμενοι. Δεν παίρνουμε τίποτα από όσα παίρνουν οι μόνιμοι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ, ούτε ανθυγιεινό επίδομα ούτε επίδομα βάρδιας, επίδομα πολυετίας κ.ά.». Αναφερόμενος στη μεγάλη απεργιακή μάχη της 28ης Φλεβάρη τόνισε ότι εκείνη τη μέρα «δεν έγινε καμία φόρτωση χημικών στα ΕΛΠΕ επειδή εμείς οι εργολαβικοί απεργήσαμε». «Και σήμερα ξαναβγήκαμε στον δρόμο για να μας ακούσει η εταιρεία. Διεκδικούμε αύξηση μισθών τουλάχιστον 400 ευρώ, ανθυγιεινό επίδομα με προσαύξηση 10% στον μισθό μας και μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις», σημείωσε.

Η Μαίρη Μπουικίδου, εργαζόμενη στο «Mediterranean Cosmos», μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στους άθλιους μισθούς, στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και στην προσπάθειά τους να οργανώσουν τον αγώνα τους και σε πρώτη φάση να διεκδικήσουν πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ για τη μετακίνησή τους, καθώς και για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Η Μαργαρίτα Γεωργιάδου, μέλος της Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), κατήγγειλε την πρωτοφανή, αλλά και αποκαλυπτική επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης της ΝΔ να προσφύγει για να ακυρώσει την κινητοποίηση που είχαν εξαγγείλει οι γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι για απεργία - αποχή, κηρύσσοντάς την παράνομη και καταχρηστική. «Επαληθεύτηκε έτσι για άλλη μια φορά το διαχρονικό συμπέρασμα ότι η κάθε αντιλαϊκή πολιτική πάει πακέτο με τον αυταρχισμό», είπε. Ανέδειξε ότι η πολιτική της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, «η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που υπονομεύει τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών από τις πυρκαγιές, την πρωτογενή παραγωγή και την αγροτική οικονομία και όχι ο δικός μας αγώνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, με σκοπό τη διασφάλιση των δημόσιων αγαθών».

Ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτεθεί στους εργαζόμενους στη συγκοινωνία, την ώρα που ετοιμάζεται να την ιδιωτικοποιήσει στη Θεσσαλονίκη με νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή. Κάλεσε τον λαό της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους εργαζόμενους να βάλουν εμπόδια σε αυτήν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θα φέρει χειροτέρευση και αύξηση του κόστους. Να παλέψουν για συγκοινωνίες ενταγμένες σε ενιαίο κρατικό φορέα, χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών.

Η Χρύσα Κοφίνα, πρόεδρος της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ που σαμποτάρισαν την απεργία και προσπάθησαν να περιχαρακώσουν τον κλάδο των εκπαιδευτικών από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο κατηγοριοποιημένο σχολείο της αγοράς, των χορηγών και της υποχρηματοδότησης, για Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, για μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

Μήνυμα αντεπίθεσης σε κυβέρνηση και ΕΕ

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, ο οποίος κάλεσε τον λαό της Θεσσαλονίκης να δυναμώσει την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, να βρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα γιατί η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, καθώς στη γειτονιά μας τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατότερα από ποτέ.

Αναφέρθηκε ακόμη στον άλλο πόλεμο, που μαίνεται στους χώρους δουλειάς, με τα εργοδοτικά εγκλήματα να αυξάνονται δραματικά. Και σημείωσε: «Σήμερα, με τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση, με την ακούραστη πάλη μας όλο αυτό το διάστημα, στέλνουμε μήνυμα στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, που κάθε οδηγία της είναι κόλαση για τους λαούς της Ευρώπης. Απαντάμε με τον πιο μαχητικό τρόπο, μαζικά, ταξικά, ότι δεν θα σταματήσουμε την πάλη μας για τα δικαιώματά μας, για το εισόδημά μας, για την ίδια μας τη ζωή (...) Οι μάχες που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα, σε κάθε κλάδο, σε κάθε επιχείρηση, δείχνουν τον δρόμο. Μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε ενάντια στην εργοδοσία, που πλουτίζει σε όλους τους κλάδους σε βάρος μας, και στο κράτος της, που με τους νόμους του κάνει τις πλάτες στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενάντια στην ΕΕ που οι οδηγίες της γίνονται νόμοι».

Χαιρετισμοί εργαζομένων που βρίσκονται σε αγώνες

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε χαιρετισμός των εργαζομένων του ξενοδοχείου «Νικόπολις» που έκλεισε και τους άφησε απλήρωτους και στην ανεργία. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να εξοφληθούν άμεσα και για όλους όλα τα δεδουλευμένα, να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα επιδόματα. Επιδότηση για όλο το διάστημα που θα μείνουν εκτός εργασίας. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Να προσληφθούν όλοι από τον εργοδότη που θα αναλάβει την εκ νέου λειτουργία του ξενοδοχείου.

Επίσης διαβάστηκε ο χαιρετισμός των απεργών μεταλλωρύχων της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» που παλεύουν για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και διασφάλιση των αργιών, κόντρα στην επιδίωξη της εργοδοσίας να επιβάλει 12ωρη εργασία 365 μέρες τον χρόνο. «Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής κάνουμε καθαρό ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο τη βαρβαρότητα, ότι θα παλέψουμε για να ζήσουμε όπως μας αξίζει (...) Γνωρίζουμε ότι αν περάσει η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, τα 12ωρα, συνολικά η αύξηση του εργάσιμου χρόνου, θα δοθεί συντριπτικό χτύπημα όχι μόνο στις δικές μας ζωές αλλά και σε όλο τον κλάδο και σε όλη τη χώρα, αφού θα ανοίξει ο δρόμος και η όρεξη όλων των μεγάλων εταιρειών.

Με την ορμή της σημερινής πετυχημένης απεργιακής απάντησης, συνεχίζουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ