Πέμπτη 18 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν θα συμβιβαστούμε με τη φτώχεια, οργανωνόμαστε και παλεύουμε για τη ζωή μας

Αποσπάσματα από την ομιλία του Βάλσαμου Συρίγου στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

«

Η σημερινή απεργιακή μάχη εξέφρασε την ισχυρή θέληση των εργαζομένων να μη συμβιβαστούν με τα λίγα, με την ακρίβεια, με τη φτώχεια. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη, η σημερινή απεργία κλιμακώνει τον αγώνα μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις. Για μια ζωή προστατευμένη από την επιθετικότητα του κεφαλαίου, το οποίο έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε κρεματόρια», σημείωσε ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοτάξιο του Ελληνικού.

Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης υπενθύμισε τον τραγικό απολογισμό που μετρά τουλάχιστον 24 νεκρούς εργαζόμενους, οι 12 εκ των οποίων στις Κατασκευές, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. «Αυτοί μετράνε κέρδη και εμείς γυρνάμε όλο και λιγότεροι σπίτια μας. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εξαφανισμένοι και όσοι έλεγχοι γίνονται είναι για το θεαθήναι», κατήγγειλε και απαίτησε: «Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων, να γίνουν μεικτά κλιμάκια των επιτροπών με τα σωματεία. Τα ουσιαστικά μέτρα είναι να σταματήσει η δουλειά ήλιο με ήλιο. Να αυξηθεί το μεροκάματο για να φτάνει να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να μην υποχρεωνόμαστε να δουλεύουμε σαν σκλάβοι».

Με οργάνωση και αγώνα να επιβάλουμε το δίκιο μας

Ο Β. Συρίγος στάθηκε ακόμα στην απάντηση που έδωσε η απεργία στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι σε μοιρασμένους ρόλους προσπαθούν να υπονομεύσουν την οργανωμένη μαζική κινητοποίηση. «Η απάντηση στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς δίνεται σήμερα με δεκάδες Ομοσπονδίες και σωματεία στον δημόσιο τομέα που απεργούν κόντρα στην απεργοσπαστική απόφαση της ΑΔΕΔΥ, όπως δόθηκε και στις 28 Φλεβάρη, που για πολλοστή φορά έγινε πανελλαδική απεργία χωρίς απόφαση της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Ολοι αυτοί, κυβέρνηση, κόμματα της πλουτοκρατίας, εργατοπατέρες βάζουν πλάτη στην εκμετάλλευση και στη φτώχεια, λένε στον κόσμο να μην αγωνιστεί, να υποταχθεί στη χαμοζωή. Απειλούν και διώκουν όποιον αγωνίζεται, κλιμακώνουν την καταστολή», επισήμανε.

Κόντρα στα παραπάνω, μετέφερε το αγωνιστικό μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς, με την οργάνωση και τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους, για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις: Σε εργοστάσια στο Μέταλλο, στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ, στο εργοστάσιο εμφιάλωσης «ΖΑΓΟΡΙ» στα Γιάννενα, στη ΛΑΡΚΟ. «Με οργάνωση και αγώνα μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας. Μια σειρά Ομοσπονδίες μπαίνουν στη μάχη για κλαδική σύμβαση, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υπογραφούν συμβάσεις που να προστατεύουν τους εργαζόμενους από τη λαίλαπα του πληθωρισμού. Αλλά και για τα θεσμικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ωράριο, τα διαλείμματα, τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας», τόνισε.

Στην κατεύθυνση αυτή, στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη ίδρυση Σωματείου στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης στο Ελληνικό. Η εργοδοσία στοχοποίησε τους πρωτοπόρους εργαζόμενους και επιχείρησε να προχωρήσει σε πέντε απολύσεις, που αποτράπηκαν χάρη στην αποφασιστικότητα όλων των συναδέλφων τους να τους υπερασπιστούν. «Η ικανοποίηση των συναδέλφων με την ανακοίνωση της δημιουργίας του σωματείου, το "προχωράτε και είμαστε όλοι μαζί", οι μαζικές εγγραφές στην πρώτη εξόρμηση από συναδέλφους όλων των εθνικοτήτων είναι οι πρώτες μας νίκες. Συνεχίζουμε κάθε μέρα τη μαζική εγγραφή συναδέλφων, την προσπάθεια να φτάσουμε σε όλους», επισήμανε.

Την 1η Μάη απεργούμε!

Ο Β. Συρίγος αναφέρθηκε στον επόμενο μεγάλο σταθμό του αγώνα, που δεν είναι άλλος από την Πρωτομαγιά, παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης. «Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία. Η κυβέρνηση ας κάνει ό,τι θέλει την αργία, εμείς την Τετάρτη 1η Μάη απεργούμε», ξεκαθάρισε.

Μέχρι τότε κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να μετρήσουν «ακόμα περισσότερες υπογραφές συμβάσεων, τη δημιουργία νέων σωματείων, περισσότερες νέες εγγραφές στα σωματεία».

Επίσης, εξέφρασε τη στήριξη των συνδικάτων στην πρωτοβουλία για διοργάνωση εργατικού - λαϊκού αγώνα δρόμου, αφιερωμένου στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. «Η θυσία τους φωτίζει τους αγώνες μας, δείχνει τη διέξοδο και την προοπτική της πάλης για μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές, χωρίς πολέμους, χωρίς φτώχεια. Δίνουμε νέο ραντεβού την Πρωτομαγιά, στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων, στο Σύνταγμα, στις 10.30 το πρωί. Καλή δύναμη και καλούς αγώνες», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ