Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ
Τους πνίγει η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στον Ε65

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Την ώρα που η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για την παράδοση τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα Φθιώτιδας και σε άλλα καμποχώρια του Σπερχειού παραμένουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να πνιγούν στην επόμενη βροχόπτωση.

Κίνδυνος που έχει γίνει ακόμη πιο έντονος τα τελευταία χρόνια, καθώς η κατασκευή του Ε65 και της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής που διέρχονται από τον κάμπο της Λαμίας, δεν συνοδεύτηκε με όλα τα αναγκαία έργα και μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας των χωριών, της ζωής και της περιουσίας του λαού της περιοχής.

Ηταν Δεκέμβρης του 2021 όταν οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα Λαμίας αλλά και ολόκληρο το νότιο τμήμα της πόλης έζησαν πρωτόγνωρες στιγμές, όταν κυριολεκτικά μετά από μία δυνατή βροχόπτωση η περιοχή μετατράπηκε σε λίμνη. Το χωριό εκκενώθηκε με ...βάρκες, δεκάδες σπίτια, κτιριακές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες πλημμύρισαν, με ανυπολόγιστες καταστροφές.

Από την πρώτη στιγμή οι πληγέντες έδειξαν ως βασική αιτία για την έκταση του πλημμυρικού φαινομένου τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα και ιδιαίτερα τον ανισόπεδο κόμβο Ε65 της Λαμίας. Κατήγγειλαν ότι λειτουργεί ως ανάχωμα στη φυσική ροή του νερού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται λίμνη που πνίγει την περιοχή. Συγκρότησαν Επιτροπή Πλημμυροπαθών και ξεκίνησαν δυναμικό αγώνα, αξιοποιώντας κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους. Δικαιώθηκαν δικαστικά, κερδίζοντας ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν και τα οποία ανάγκαζαν την κατασκευάστρια εταιρεία και την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οπως όμως καταγγέλλουν οι πλημμυροπαθείς, 2,5 χρόνια μετά έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα και οι όποιες παρεμβάσεις δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας, μία μέρα πριν από την κυβερνητική φιέστα των εγκαινίων του Ε65, η Επιτροπή Πλημμυροπαθών πραγματοποίησε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην είσοδο στο χωριό Κόμμα, συνεχίζοντας τον αγώνα για μέτρα ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, συνεχίζοντας την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους. Την περιοχή είχε επισκεφτεί τον Γενάρη του 2023 και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος είχε συνάντηση με την Επιτροπή Πλημμυροπαθών και κατοίκους της περιοχής. Το ΚΚΕ έχει αναδείξει το πρόβλημα με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, αλλά και στην Ευρωβουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ