Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Κίνα από χτες ο Μπλίνκεν

Με συναντήσεις επιχειρηματικών στελεχών στη Σαγκάη άρχισε χτες η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, λίγες μόλις βδομάδες αφού είχε βρεθεί στη χώρα και η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζανετ Γέλεν, απευθύνοντας - πότε σε διπλωματικό και πότε σε έντονο τόνο - διάφορες προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίαζε ανώνυμα σε ΜΜΕ ότι «εμείς δεσμευόμαστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», αναφερόμενος μεταξύ άλλων και σε σχέδια κυρώσεων που εξετάζει η Ουάσιγκτον προκειμένου να ανακόψει τη στήριξη του Πεκίνου προς τη Μόσχα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι θα στοχοποιηθούν «εταιρείες που λαμβάνουν μέτρα αντίθετα προς τα συμφέροντά μας και με τρόπους που υπονομεύουν σοβαρά την ασφάλεια στην Ουκρανία και συνολικά στην Ευρώπη», και ότι «αυτό θα είναι ένα βασικό θέμα συζήτησης όσο βρισκόμαστε στο Πεκίνο». Η «Wall Street Journal» ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέταζε κυρώσεις ειδικά κατά των κινεζικών τραπεζών. Αλλος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωνε ότι «το έχουμε καταδείξει ξεκάθαρα: Μια υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για να προστατεύουμε τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, και πιθανώς και τον Πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

Στο μεταξύ, το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την έντονη αντίδραση της χώρας για το νέο πακέτο στήριξης στην Ταϊβάν που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο, ύψους 8 δισ. δολαρίων αυτήν τη φορά. Οπως είπε ο εκπρόσωπός του, Ουάνγκ Ουενμπίν, η βοήθεια αυτή «θα οξύνει την ένταση και θα αυξήσει τον κίνδυνο σύγκρουσης και στις δύο πλευρές του Στενού» της Ταϊβάν, ενώ πρόσθεσε ότι «η ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν δεν θα προσφέρει ασφάλεια στην Ταϊβάν». Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει «αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», ζητώντας οι ΗΠΑ «να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν, να πάψουν να δημιουργούν νέες εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν και να πάψουν να θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα και στις δύο πλευρές του Στενού».

Από την πλευρά του ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε (θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Μάη), δήλωσε ότι η αμερικανική βοήθεια «θα ενισχύσει την αποτροπή έναντι του αυταρχισμού» και «θα διασώσει την ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ