Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Προσδοκίες για «πιο αποτελεσματική συνεργασία» με τη Γερμανία

Ενα ευρύ φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων, αλλά και οι διμερείς σχέσεις, απασχόλησαν τη χτεσινή συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην ευρασιατική χώρα.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη για κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση πιεστικών ανησυχιών για την ασφάλεια.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι Τουρκία και Γερμανία «έχουμε έντονες σχέσεις σε κάθε τομέα, από την ασφάλεια μέχρι την οικονομία. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον όγκο των οικονομικών σχέσεων από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια και θέλουμε να αφαιρέσουμε τους περιορισμούς στην αμυντική βιομηχανία από την ατζέντα μας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «δεν θα μιλάμε πλέον για εμπόδια αλλά για κοινή παραγωγή». Δεν παρέλειψε δε να θίξει το θέμα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματική συνεργασία» και ότι «περιμένουμε αλληλεγγύη».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του επικεφαλής συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς, που εξήγησε ότι η Αγκυρα αναμένει από το Βερολίνο να αντιταχθεί στην προκατειλημμένη πολιτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Αγκυρα στον δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ. Πρόσθεσε ότι «έχουμε θέματα για τα οποία έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά έχουμε πολλά άλλα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και να δράσουμε μαζί». Παρατήρησε ότι αν και η σημερινή γερμανική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ όπως πολλές προηγούμενες, οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν επιβραδυνθεί. Αναφερόμενος δε σε διμερή παζάρια για εξοπλισμό που η τουρκική πλευρά θέλει να αγοράσει, ο Κιλίτς είπε ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες έχουν ευθύνες η μια απέναντι στην άλλη, αλλά, «δυστυχώς, η Γερμανία δεν επιδεικνύει την υποστήριξη που πρέπει να εκφράσει ένας σύμμαχος. Η Γερμανία μπλοκάρει την πώληση ορισμένου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία και γνωρίζουμε ότι αυτό έχει πολιτική άποψη. Ανησυχούμε για αυτή τη στάση, η οποία είναι το αποτέλεσμα της στάσης ορισμένων πολιτικών κομμάτων στη Γερμανία. Αυτό θα είναι στο τραπέζι (κατά την επίσκεψη του Σταϊνμάγερ) (...) Είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας να επιβάλλονται περιορισμοί σε έναν άλλο σύμμαχο».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, δήλωσε ότι «στο παρελθόν, ανοίχτηκαν υποθέσεις διακοπής λειτουργίας κομμάτων για υποστήριξη της τρομοκρατίας», παραπέμποντας στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα HDP και προειδοποιώντας τον πολιτικό του απόγονο, DEM, ότι «εάν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, τότε αυτό θα αντιμετωπίσει την ίδια μεταχείριση», για να καταλήξει ότι πρέπει η ηγεσία του να κρατήσει «αποστάσεις από την τρομοκρατία».

Από τη μεριά του DEM ο συμπρόεδρός του Τουντσέρ Μπακιρχάν, δήλωσε εν αναμονή δικαστικής απόφασης σε υπόθεση για σύνδεση στελεχών του κόμματός του με την «τρομοκρατία», ότι «δεν πρέπει να μας κουνάνε το δάκτυλο. Επαναλαμβάνω, η πολιτική διακοπής λειτουργίας, του εκβιασμού και των απειλών έχει τελειώσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ