Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Τετάρτη 1η Μάη η εκδήλωση για τους καπνεργάτες στο Αγρίνιο

Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας

Το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο της μπροσούρας
Το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο της μπροσούρας
Μεγάλη αποδοχή στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης γνωρίζει η πρόσκληση που απευθύνουν οι Οργανώσεις της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, για την ξεχωριστή εκδήλωση που προετοιμάζει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος με θέμα «Η Ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στο Αγρίνιο», την Τετάρτη 1η Μάη στις 7.30 μ.μ. στη γειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου.

Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας. Την ίδια μέρα θα γίνουν στον χώρο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το καπνεργατικό κίνημα, που φιλοτεχνεί ο Φίλιππος Βαλεράς και στο οποίο η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας υπογράφει: «Στους ξεσηκωμένους του πικρού καπνού... που ψήλωσαν το μπόι της τάξης μας!».

Τη δική του συμβολή θα έχει και το μουσικό θεατρικό αφιέρωμα με αναφορά στους αγώνες των καπνεργατών την περίοδο του Μεσοπολέμου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα.

Ανοιγμα που ξυπνά μνήμες

Μέσα από τη δουλειά που έχει πραγματοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα η Οργάνωση, στόχος είναι να φωτιστούν σημαντικές πλευρές της Ιστορίας του καπνεργατικού κινήματος που συνδέονται με την πόλη, τους εργαζόμενους, τον λαό της συνολικά, σε μια μεγάλη πορεία χρόνων μέχρι και τις μέρες μας.

Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τον εργατικό - λαϊκό κόσμο με τον οποίο έρχονται σε επαφή οι Οργανώσεις του Κόμματος στην πόλη, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση. Στη προσφυγογειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου η συγκίνηση και η θέληση για συμμετοχή εκφράζονται και με τις μνήμες που ξυπνούν στο άκουσμα του θέματος.

Στην περιοχή αυτή, όπως αναφέρεται και από τους κατοίκους της σήμερα, δεν υπήρχε οικογένεια που να μην έχει έναν εργαζόμενο στα καπνεργοστάσια και στις καπναποθήκες, ενώ πολλοί απ' αυτούς ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν εκεί, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μετά την Καταστροφή του 1922.

«Εδώ ζούσαμε απ' αυτές τις δουλειές», αναφέρει κόσμος, σημειώνοντας ότι παρά τη φτώχεια και την εκμετάλλευση από καπνεμπόρους και καπνοβιομηχάνους οι εργαζόμενοι δεν το έβαζαν κάτω, πάλευαν, διεκδικούσαν, μοχθούσαν για καλύτερη ζωή.

Αντίστοιχη είναι η απήχηση και σε μεγάλα πρώην καπνοχώρια, όπως το Παναιτώλιο και το Καινούργιο, όπου μοχθούσαν για ένα μεροκάματο και χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να έχουν αντικαταστήσει τις καλλιέργειές τους. Ακόμα και στην αναφορά του θέματος ανοίγει η κουβέντα, φαίνεται η αποδοχή για την προσπάθεια.

Μια ξεχωριστή εκδοτική προσπάθεια

Πολλά και σημαντικά στοιχεία αναφέρονται και στην μπροσούρα που θα κυκλοφορήσει από την ΕΠ Δυτ. Ελλάδας τη μέρα της εκδήλωσης και η οποία προετοιμάστηκε ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό. Μέσα από τις σελίδες της παρουσιάζεται η Ιστορία του καπνεργατικού κινήματος, από τις πρώτες καλλιέργειες καπνού μέχρι τις καταστροφικές συνέπειες από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και τις μέρες μας.

Για την υλοποίηση της έκδοσης η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας ευχαριστεί για την πολύτιμη προσφορά (σε ιστορικό υλικό κ.λπ.) και βοήθεια το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, το Μουσείο Τύπου της ΕΣΙΕΠΗΝ, τα ΓΑΚ Αιτωλοακαρνανίας, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Πατρέων, την Εθνική Πινακοθήκη, την Ειρήνη Οράτη, πρόεδρο της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσου», τον Σωτήρη Κατσικιώτη, πολιτικό μηχανικό, και τον Σπύρο Μπερερή, φωτογράφο και την Μαριάννα Κατράκη, για την παραχώρηση αρχειακού υλικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ