Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανοιγμα σε κάθε χώρο δουλειάς και πολύμορφη δράση από τα σωματεία

Σήμερα, Παρασκευή, η μεγάλη συναυλία με τις Μ. Φαραντούρη και Φ. Βελεσιώτου στην Πάτρα

Ανεβάζουν «στροφές» Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε όλη τη χώρα, μπροστά στον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και την απεργία την Τετάρτη, προκειμένου να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς και εργαζόμενο.

Παράλληλα, προετοιμάζονται εκδηλώσεις, συναυλίες και δράσεις προς τιμήν των νεκρών που είχε διαχρονικά η εργατική τάξη στους αγώνες της, ανάμεσά τους πρωτοπόροι εκατοντάδες κομμουνιστές.

Στη Δυτική Ελλάδα

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιεί μεγάλη συναυλία σήμερα, Παρασκευή (8 μ.μ.), με τις Μ. Φαραντούρη και Φ. Βελεσιώτου, από κοινού με τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και ΟΑΕΕ, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τον λαό της πόλης.

Ταυτόχρονα προχωρά σε σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως την Κυριακή 28 Απρίλη, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, σε μεγάλη περιοδεία και συζήτηση με Ελληνες και μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα και στη Δυτική Αχαΐα.

Την Δευτέρα, 29 Απρίλη (9 π.μ.), προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Πάτρα, απαιτώντας άμεσα μέτρα υγείας και ασφάλειας, προστασίας της ζωής των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς, ένταση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επίσης, την Τρίτη, 30 Απρίλη, εκδήλωση με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων, στις 8 μ.μ., όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι».

Καθημερινά, επιπλέον, πραγματοποιούνται περιοδείες σε χώρους δουλειάς και από τα συνδικάτα, σε κάθε κλάδο. Κλιμάκια συνδικαλιστών έχουν βρεθεί σε εργοστάσια τροφίμων - ποτών, τηλεπικοινωνιών, μετάλλου, όπως και σε οικοδομές και προγραμματίζεται αντίστοιχη συνέχεια στους κλάδους του εμπορίου, του επισιτισμού, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στην Υγεία.

Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο συνεχίζει περιοδείες στα μεγάλα έργα, όπως στην αντλιοταμίευση στην Αλευράδα Ορεινού Βάλτου, στα έργα και τις οικοδομές. Παράλληλα, περιοδείες θα πραγματοποιηθούν σε εργοστάσια γάλατος - ποτών - τροφίμων, ενώ για Δευτέρα και Τρίτη (29 - 30 Απρίλη) έχουν προγραμματιστεί, με αφετηρία το ΕΚ Αγρινίου, πανεξορμήσεις ενημέρωσης σε όλους τους χώρους δουλειάς. Την Πρωτομαγιά, με κατάθεση στεφάνων και απαγγελίες ποιημάτων, θα τιμηθούν στο μνημείο της εργατικής τάξης στο Δημοτικό Πάρκο, μετά την απεργιακή πορεία, όσοι έχασαν και τη ζωή τους στους αγώνες των εργαζομένων.

Στην Ηλεία, μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Οικοδόμων προγραμματίζει την παρουσία του σε όλο τον νομό, όπως στα έργα της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, στις οικοδομές σε Πύργο, Αμαλιάδα, Ανδρίτσαινα, Κρέστενα κ.α.

Σε νησιά του Ιονίου

Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο καλεί την Πρωτομαγιά στις 10 π.μ. στην πλατεία Αγίου Μάρκου, όπου θα πραγματοποιηθεί και συναυλία - αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι με τους Γιάννη Πολυστάρη και Ζωή Σελίμη.

Αντίστοιχα στην Κεφαλονιά, σήμερα, Παρασκευή, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων προχωρά στην κατάθεση αιτήματος προς την Επιθεώρηση Εργασίας και κάθε αρμόδιο φορέα, απαιτώντας την ένταση των ελέγχων για την τήρηση των ωραρίων στους χώρους δουλειάς.

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης προγραμματίζει δράσεις τιμής για την Πρωτομαγιά με την κατάθεση στεφάνων, την ίδια μέρα, στις 9.30 π.μ., στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών στις Βινάριες και στις 10 π.μ. στην πλάκα των εκτελεσμένων προέδρων του εντός των γραφείων του.

Προγραμματίζει, επιπλέον, μουσική - ιστορική συναυλία στον προαύλιο χώρο του στις 7.30 μ.μ., με τους Πέτρο Μποφυλάτο, Δημήτρη Αραγιάννη, Γεράσιμο Τζανετάτο και Βάσω Κουτρούλη.

Σε Στερεά και Εύβοια

Αγωνιστικό σταθμό κλιμάκωσης της πάλης αποτελεί η Πρωτομαγιά στη Στερεά - Εύβοια, με τους εργαζόμενους σε μια σειρά χώρων δουλειάς να συνεχίζουν την πάλη για τις ΣΣΕ. Ανάμεσά τους οι εργαζόμενοι στη ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ στη Θήβα και το Σωματείο τους, που κόντρα στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας συνεχίζουν να διεκδικούν αγωνιστικά, με επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια, την υπογραφή ΣΣΕ.

Αντίστοιχα οι συνάδελφοί τους στη φαρμακοβιομηχανία της ΦΑΜΑΡ, οι εργαζόμενοι στην ΤΕΜΠΟ ΑΕ στο Βασιλικό Χαλκίδας και σε μια σειρά ακόμη χώρων δουλειάς σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, που οργανωμένα και συλλογικά διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, δικαιώματα, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους.

Ενώ οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Εύβοιας, συνεχίζοντας τη δράση τους, χτες πραγματοποίησαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο Επιμελητήριο Εύβοιας, όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, απαιτώντας να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω στη ΣΣΕ που έχουν καταθέσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ