Πέμπτη 9 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μπει τέλος στην απληρωσιά των εργαζομένων στη ΜΚΟ «Φάρος Ελπίδας»

Το θέμα των καθυστερήσεων μισθοδοσίας αλλά και της απληρωσιάς δεδουλευμένων στη ΜΚΟ «Φάρος Ελπίδας» φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με σχετική Ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ΜΚΟ, εργαζόμενοι της οποίας απασχολούνται σε κοινωνικές υπηρεσίες ορισμένων δήμων της Αττικής, όπως κοινωνικά φαρμακεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Μάλιστα, η ΜΚΟ έχει ενταχθεί σε χρηματοδότηση ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Αττικής.

Οπως σημειώνει η Ερώτηση του Κόμματος, «αυτό το διάστημα υπάρχουν πολλές καταγγελίες, οι οποίες έχουν επαληθευτεί, ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ οφείλει στους εργαζομένους της τα δεδουλευμένα 3 μηνών και συγκεκριμένα παραμένουν απλήρωτοι από τον Φλεβάρη του 2024, όπως π.χ. στους δήμους Ελευσίνας, Μοσχάτου - Ταύρου και αλλού. Στον δήμο Ελευσίνας μετά από τις καταγγελίες υπήρξε δέσμευση της ΜΚΟ ότι αυτές τις μέρες θα καταβληθεί η μισθοδοσία του Φλεβάρη, ενώ παραμένει αόριστο τι θα γίνει με τις μισθοδοσίες των υπόλοιπων μηνών.

Μάλιστα, τον τελευταίο 1,5 χρόνο, δεν υπάρχει σταθερή μηνιαία καταβολή της μισθοδοσίας. Οι μισθοδοσίες κατατίθενται άναρχα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να κάνουν κανέναν οικονομικό οικογενειακό προϋπολογισμό, να συσσωρεύονται χρέη, να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας και η άναρχη καταβολή της οφείλονται στο γεγονός ότι η ΜΚΟ "Φάρος Ελπίδας" "συνδέει", πέρα και έξω από κάθε λογική και νομιμότητα, τη ροή της καταβολής της μισθοδοσίας με αυτή της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, με την ανοχή των διοικήσεων της Περιφέρειας Αττικής και των αντίστοιχων δήμων.

Είναι προκλητική και πρέπει να διερευνηθεί η στάση εκπροσώπων της ΜΚΟ που ισχυρίζονται ότι "οι εργαζόμενοι κακώς διαμαρτύρονται, αφού όταν υπέγραφαν τη σύμβαση, γνώριζαν ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα τους", την ίδια στιγμή που στο μνημόνιο συνεργασίας, που είχε υπογράψει η ΜΚΟ για να πάρει τη χρηματοδότηση, αναφέρεται ρητά ως όρος η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Δηλαδή, η συγκεκριμένη ΜΚΟ ομολογεί ότι είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους για τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας αλλά και των ίδιων των όρων της συμφωνίας για να ενταχθεί στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ μέσω Περιφέρειας Αττικής».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, «τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την πλήρη εξόφληση όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων της ΜΚΟ "Φάρος Ελπίδας", καθώς και για την εξασφάλιση της σταθερής καταβολής της μισθοδοσίας σε μηνιαία βάση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ