Πέμπτη 9 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΟΡΑΚΙΩΝ!
Με νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις αποτράπηκαν πλειστηριασμοί και μπήκε φρένο σε εκβιασμούς

Με παρέμβαση στις εταιρείες «doValue» και «Intrum» σωματεία και φορείς έβαλαν χτες φρένο σε εκβιασμούς και πιέσεις σε βάρος βιοπαλαιστών δανειοληπτών, καθώς και στην απειλή πλειστηριασμών των σπιτιών τους.

Στην «doValue», σωματεία και φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη τους σε μια εργαζόμενη και έναν επαγγελματία.

Στην πρώτη περίπτωση, η εργαζόμενη, συμβασιούχος σε δήμο της Αττικής που κατοικεί στους Αγίους Αναργύρους, αντιμετώπιζε τις παράλογες αξιώσεις και τις πιέσεις να δώσει προκαταβολή προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές της, αλλά και μηνιαία δόση μεγαλύτερη από αυτή που ήδη πλήρωνε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το αρχικό κεφάλαιο του δανείου υπολογίζεται σε 22.000 ευρώ, η εταιρεία τής γνωστοποίησε ότι ...οφείλει 69.000 ευρώ, λόγω τόκων. Μάλιστα, της ζητούσαν να δώσει προκαταβολή και να αυξήσει το ύψος της μηνιαίας δόσης σε επίπεδα στα οποία το εισόδημά της δεν της επιτρέπει να ανταποκριθεί.

Στο πλευρό της εργαζόμενης βρέθηκαν συνάδελφοί της από το Συνδικάτο ΟΤΑ, από σωματεία σε μια σειρά από δήμους και στην Περιφέρεια Αττικής, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Θοδωρής Σκολαρίκος και Εφη Καλτέκη, καθώς και πολλοί γείτονές της. Μετά τη συνάντηση, μπήκε τέλος στην αξίωση για προκαταβολή, αποσπάστηκε δέσμευση για διαγραφή μέρους των τόκων και διαμόρφωση της δόσης με βάση τις δυνατότητες της εργαζόμενης.

Στη δεύτερη περίπτωση, μικρός επαγγελματίας από την Καισαριανή απειλούνταν με πλειστηριασμό του πατρικού του σπιτιού στη Μυτιλήνη, για χρέη που αφορούν επαγγελματικά δάνεια. Ο πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες αποτράπηκε. Παράλληλα, η εταιρεία δέχθηκε να ξεκινήσει συζήτηση για ρύθμιση των οφειλών, ενώ στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν προηγηθεί με τον επαγγελματία αναλωνόταν σε εκβιασμούς. Στο πλευρό του επαγγελματία βρέθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.

«Τράπεζες και funds σφίγγουν τη "θηλιά" σε μικρούς επαγγελματίες, βιοπαλαιστές, ευάλωτα νοικοκυριά», κατήγγειλε η Εφη Χαλιού, εκ μέρους της Επιτροπής του ΠΑΜΕ ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. «Κερδίζουν πάνω στις δικές μας πλάτες», πρόσθεσε, αναφερόμενη στα κέρδη των τραπεζών που κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ. «Αυτό που αποδείξαμε και σήμερα είναι ότι μπορούμε με την αλληλεγγύη να σώζουμε τα σπίτια μας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ετσι θα συνεχίσουμε, δεν το βάζουμε κάτω», ξεκαθάρισε.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση στην «Intrum», με την οποία αποτράπηκε η έξωση μιας οικογένειας δύο συνταξιούχων από την πρώτη κατοικία τους στην περιοχή της Νίκαιας και έγινε διακανονισμός, με όρους που η οικογένεια να μπορεί να τηρήσει. Σε δήλωσή του, ο Γιάννης Γκρατσινόπουλος, δικηγόρος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε πάλη προκειμένου κανένα σπίτι να μην πέσει σε χέρια τραπεζίτη, fund ή οποιουδήποτε αρπακτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ