Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Αλλη μια δολοφονία γυναίκας σε κακοποιητικό περιβάλλον

Από τη συμβολική παρέμβαση της ΚΝΕ στο σημείο που δολοφονήθηκε η 40χρονη γυναίκα
Από τη συμβολική παρέμβαση της ΚΝΕ στο σημείο που δολοφονήθηκε η 40χρονη γυναίκα
Ενα ακόμη έγκλημα με θύμα γυναίκα σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα. Μια 40χρονη υπήκοος Αλβανίας έπεσε νεκρή στη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αριστοτέλους στο Μενίδι. Η γυναίκα εντοπίστηκε από περίοικους που ειδοποίησαν την ΕΛ.ΑΣ., με τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο να βρίσκουν την άτυχη γυναίκα αιμόφυρτη στον δρόμο με ένα μαχαίρι καρφωμένο στην κοιλιακή χώρα. Για το έγκλημα αυτό έχει συλληφθεί ως βασικός ύποπτος ο 50χρονος εν διαστάσει σύζυγός της, επίσης υπήκοος Αλβανίας, με τον οποίο είχε δύο παιδιά.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά για τη νέα αυτή αποτρόπαιη υπόθεση, που έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις δολοφονιών γυναικών από πρώην συμβίους ή συζύγους, η άτυχη γυναίκα είχε προχωρήσει σε τρεις καταγγελίες κατά του 50χρονου τα τελευταία 10 χρόνια για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Μάλιστα, η τελευταία καταγγελία είχε γίνει στις 7 Μάη, όταν η 40χρονη είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα Αχαρνών και είχε υποβάλει σχετική μήνυση σε βάρος του κακοποιητή της. Τότε οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει τον 50χρονο και τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου μετά από αναβολή της διεξαγωγής της δίκης αφέθηκε ελεύθερος. Τραγική ειρωνεία ότι αναμενόταν σήμερα, 17 Μάη, να γίνει εκ νέου το δικαστήριο.

Στην γυναίκα μετά και την τελευταία καταγγελία είχε προταθεί από τις αστυνομικές αρχές η χρήση του λεγόμενoυ «κουμπιού πανικού» ή και η φιλοξενία σε δομή, κάτι που ίδια θεώρησε ότι δεν ήταν απαραίτητο. Ωστόσο, πέρα από την ατομική απόφαση είναι φανερό ότι το θεσμικό πλαίσιο και οι κρατικές δομές προστασίας με τις ανάλογες υπηρεσίες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και πάλι ήταν ανεπαρκέστατες, και δεν αποτράπηκε η τραγωδία. Οπως συνέβη και στην πιο πρόσφατη δολοφονία άλλης μιας νέας κοπέλας, της 28χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αναργύρων από τον πρώην συμβίο της, όπου και εκεί η νεαρή κοπέλα είχε απευθυνθεί για βοήθεια. Θυμίζουμε ότι για αυτή την υπόθεση έγινε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, που αποδίδει στους αστυνομικούς ευθύνες για τον τρόπο που την χειρίστηκαν.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για την αποτρόπαιη δολοφονία της γυναίκας στο Μενίδι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Μια ακόμα γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και της κρατικής αδιαφορίας και έλλειψης όλων των αναγκαίων μέτρων ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας και στήριξης των γυναικών.

Οσο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ως "κόστος" και αποκλειστικά ατομική ευθύνη την ανάγκη των γυναικών να ξεφύγουν από μία βίαιη και παθογόνα σχέση, όσο παραμένει ο "Γολγοθάς" των χρονοβόρων και πολυδάπανων νομικών διαδικασιών, τόσο θα μετράμε αποτρόπαια εγκλήματα και η συζήτηση θα εξαντλείται στα panic button και στην αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών, η οποία - όσο αναγκαία κι αν είναι - από μόνη της δεν αρκεί».

Χτες το βράδυ μέλη της ΚΝΕ προχώρησαν σε συμβολική παρέμβαση στον τόπο δολοφονίας της νέας γυναίκας στον κεντρικό δρόμο του Μενιδίου με κεντρικό σύνθημα: «Καμία μόνη, ξεσηκωμός! Ελπίδα προστασίας θα γίνει ο λαός!».

Στον σύντομο χαιρετισμό της η Δημοφίλη Χαλκιώτη, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, τόνισε: «Πραγματοποιούμε αυτή τη στιγμή συμβολική δράση της ΚΝΕ στο σημείο όπου δολοφονήθηκε η 40χρονη γυναίκα, ένα ακόμα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και της κρατικής αδιαφορίας και έλλειψης όλων των αναγκαίων μέτρων κοινωνικής προστασίας και στήριξης των γυναικών. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους είναι εγκληματικές, αφού αντιμετωπίζουν ως "κόστος" αυτές τις ανάγκες. Καμία μόνη! Δυναμώνουμε τη φωνή μας για να παρθούν γενναία μέτρα ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ