Τετάρτη 22 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Τον «Εξηνταβελόνη» παρουσιάζει το Αρμα Θέσπιδος

Πρεμιέρα στην Πάτρα την Παρασκευή 24 Μάη

Τον «Εξηνταβελόνη» του Κωνσταντίνου Οικονόμου, ένα από τα σημαντικότερα έργα του νεοελληνικού διαφωτισμού, θα παρουσιάσει το Αρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μάη (9.30 μ.μ.), στον Πολυχώρο εκδηλώσεων της Ιχθυόσκαλας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων.

Το έργο γράφτηκε το 1816 και αποτελεί ελληνική μεταφορά του «Φιλάργυρου» του Μολιέρου, που εστιάζει σε κοινωνικά θέματα της εποχής του. Η ιδιωματική του γλώσσα, οι κωμικές καταστάσεις, καθώς και οι αντιπροσωπευτικοί χαρακτήρες της εποχής που εκτυλίσσεται το έργο, του προσδίδουν μια ιδιαίτερη θέση στο νεοελληνικό δραματολόγιο.

Στη Σμύρνη του 19ου αιώνα, ο Εξηνταβελόνης θεωρείται ο πλουσιότερος και, ταυτόχρονα, ο πιο σκληρός τσιγκούνης της περιοχής. Αν και κατέχει μεγάλη περιουσία, τα παιδιά και οι υπηρέτες του ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ωστόσο, ο υπηρέτης του, που έχει βασανιστεί από την απάνθρωπη τσιγκουνιά του, αποφασίζει να τον εκδικηθεί. Με την αναπάντεχη συμμαχία του γιου του Εξηνταβελόνη, καταστρώνει ένα σκοτεινό σχέδιο που θα δώσει μια δίκαιη λύση στην ανάλγητη τσιγκουνιά του και θα ανατρέψει τα σχέδια της άγριας φιλαργυρίας του.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία - διασκευή: Χρήστος Στρέπκος. Σκηνικά - κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν. Κινησιολογία: Καμίλο Μπέντανκοφ. Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Στρέπκος. Φωτογράφιση: Βασίλης Ζαβέρδας. Βιντεοσκόπηση: Κωνσταντίνος Λιόπετας. Μακιγιάζ: Ινα Τσέλιου. Παίζουν: Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Κουκιάς, Αλίκη Οικονόμου, Βάλια Τζιτζικάκη, Βασίλης Τσόρλαλης.

Πληροφορίες στο τηλ. 2610.623.730 και στο www.dipethepatras.gr


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ