Τετάρτη 22 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ
«Megalopolis» για τον Κόπολα και αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη από την Μπλάνσετ

Με το φόρεμά της η Κέιτ Μπλάνσετ, καθώς περπατούσε στο κόκκινο χαλί στις Κάννες, σχημάτισε τη σημαία της Παλαιστίνης ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις απαγορεύσεις...
Με το φόρεμά της η Κέιτ Μπλάνσετ, καθώς περπατούσε στο κόκκινο χαλί στις Κάννες, σχημάτισε τη σημαία της Παλαιστίνης ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις απαγορεύσεις...
«Το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε, η πιο όμορφη λέξη νομίζω σε οποιαδήποτε γλώσσα, είναι ελπίδα! Και σε αυτό αφιερώνω αυτή την ταινία. Η ελπίδα και τα παιδιά. Φτιάξτε τον κόσμο για τα παιδιά». Με αυτά τα λίγα λόγια ο σπουδαίος σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα απευθύνθηκε στο κοινό που παρακολούθησε την πρεμιέρα της ταινίας του «Megalopolis» στις Κάννες και δεν σταμάτησε να χειροκροτά.

Μια ταινία που την ιδέα της πρωτοσυνέλαβε το 1977 και την αφιέρωσε στην γυναίκα του, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο μήνα. Το παραβολικό «Megalopolis» μετατρέπει τη Νέα Υόρκη του καιρού μας στην αρχαία Ρώμη. Αντλώντας έμπνευση από τη συνωμοσία Κατιλίνα για την ανατροπή της ρωμαϊκής δημοκρατίας, ο Κόπολα ανάφερε ότι όσο ασχολιόταν με την ταινία, τόσο περισσότερο του θύμιζε την Αμερική του σήμερα. «Η αίσθησή μου ήταν να κάνω ένα ρωμαϊκό έπος στη σύγχρονη Αμερική και δεν είχα ιδέα ότι η σημερινή πολιτική θα το έκανε τόσο επίκαιρο...», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στην παρουσία του στις Κάννες δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι καλλιτέχνες, λέγοντας ότι «ο ρόλος του καλλιτέχνη και των ταινιών είναι να φωτίζουν τη σύγχρονη ζωή, να φωτίζουν και να προβάλλουν τι συμβαίνει στον κόσμο», ενώ σχολιάζοντας και τον ρόλο των μεγάλων εταιρειών που κυριαρχούν στον κινηματογραφικό τομέα, σχολίασε ότι «η κινηματογραφική βιομηχανία έχει γίνει περισσότερο θέμα προσλήψεων ανθρώπων για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επειδή τα στούντιο έχουν μεγάλα, μεγάλα χρέη. Και η δουλειά δεν είναι τόσο να κάνεις καλές ταινίες, αλλά να φροντίζεις να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».

Ομως στα «χαρακώματα» των Καννών - γιατί μόνο χαρακώματα θυμίζουν με τόσες απαγορεύσεις που έχουν τεθεί με επίκεντρο την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη - η Κέιτ Μπλάνσετ με μια συμβολική κίνηση και έναν απίστευτα ευφυή τρόπο κατάφερε να «παρακάμψει» τις απαγορεύσεις, ακόμα και αν η ενέργειά της δεν άρεσε στα ειδησεογραφικά μέσα, που ακόμα ψάχνουν να δουν αν υπονοούσε κάτι... Η πολυβραβευμένη ηθοποιός την ώρα που περπατούσε στο κόκκινο χαλί ντυμένη με ένα φόρεμα που ήταν μαύρο στο μπροστινό μέρος και απαλό ροζ πίσω, στάθηκε μπροστά στους φωτογράφους επιδεικνύοντας το πράσινο εσωτερικό του φορέματός της, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο εικαστικά την παλαιστινιακή σημαία.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο Φεστιβάλ των Καννών απαγορεύεται οτιδήποτε... θυμίζει Παλαιστίνη. Από την καρφίτσα στο πέτο μέχρι το βέτο στην πραγματοποίηση διαδηλώσεων σε όλη την πόλη για όσο καιρό διαρκέσει το Φεστιβάλ. Η Μπλάνσετ δεν είναι η πρώτη φορά που με την εμφάνισή της παίρνει θέση για κάποιο φλέγον ζήτημα του καιρού μας, αλλά σίγουρα δεν είναι και η πρώτη φορά που «μιλάει» για κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη. Ηδη από τον περασμένο Νοέμβρη, ως πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών, καλούσε το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο.

Η ηθοποιός βρίσκεται στις Κάννες για την πρεμιέρα της νέας της ταινίας «Rumours» και απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους μίλησε για τις ζωές των προσφύγων. «Οι άνθρωποι που εκτοπίζονται έχουν φωνή, έχουν ιστορία. Οι ιστορίες τους είναι τόσο απίστευτες και εμπνευσμένες. Πάντοτε αναρωτιόμουν γιατί οι περισσότερες ταινίες δεν μιλούν άμεσα ή έμμεσα για εκείνους...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ