Τετάρτη 8 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κούρος και ιερό του Αχιλλέα

Η περιοχή όπου βρέθηκε το ιερό του Αχιλλέα
Η περιοχή όπου βρέθηκε το ιερό του Αχιλλέα
«Μοναδικό και υψίστης σημασίας» χαρακτηρίζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία έναν κούρο, ύψους 2 μέτρων, ο οποίος ανακαλύφθηκε στον Κεραμεικό, σε πολύ καλή κατάσταση, από αρχαιολόγους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Το εύρημα χρονολογείται από την πρωτοαρχαϊκή περίοδο και είναι από τους ελάχιστους κούρους της εποχής αυτής που έχουν βρεθεί. Εντοπίστηκε σε θέση πρηνηδόν και σε μικρό βάθος.

Οι έρευνες στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού ξεκίνησαν από το Γερμανικό Ινστιτούτο πριν από μερικές βδομάδες για να καθαριστεί ο αγωγός που συνδέεται με τον αρχαίο ποταμό Ηριδανό. Τα ευρήματα, όμως, ήταν τόσο σημαντικά, που το ΚΑΣ παρέτεινε την ανασκαφή για τρεις εβδομάδες, προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Ο κούρος φωτογραφήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, κλείστηκε σε κιβώτιο και φυλάσσεται για να μελετηθεί, να συντηρηθεί και στη συνέχεια να εκτεθεί.

Εξάλλου, ακόμη μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε στο Καμάρι της Θήρας, όπου βρέθηκε ιερό του Αχιλλέα, το μοναδικό, μέχρι στιγμής, ιερό αρχαϊκής εποχής που ταυτίζεται με τη λατρεία του μυθικού ήρωα. Εκτός αυτού, με την ανακάλυψη αυτή αποδεικνύεται και πως ο ήρωας λατρευόταν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας εκτός από τη Θεσσαλία. Η λατρεία του Αχιλλέα ήταν γνωστή μόνο από γραπτές πηγές, αλλά τώρα έρχεται και η αρχαιολογική απόδειξη.

Πρόκειται για θεμέλια αρχαϊκού κτίσματος που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο σωστικών ανασκαφών, στο οποίο βρέθηκε ιωνική κύλιξ (ποτήρι), με επιγραφή που φέρει το όνομα του αναθέτη και το όνομα του ήρωα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ