Παρασκευή 24 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Κινεζικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

Νέα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνει σήμερα η Κίνα, λίγα 24ωρα μετά την πρόσφατη ορκωμοσία του νέου ηγέτη στο νησί, Λάι τσινγκ - τε, στην οποία παραβρέθηκε και αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Αμυνας της Κίνας η άσκηση φέρει την κωδική ονομασία «Joint Sword-2024A» και διεξάγεται στα βόρεια, νότια και ανατολικά της νήσου Ταϊβάν, καθώς και σε περιοχές γύρω από τα νησιά Kinmen, Matsu, Wuqiu και Dongyin.

Ο Λι Σι, εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε ότι σε αυτήν συμμετέχουν τμήματα του Ναυτικού, της Αεροπορίας αλλά και της πυραυλικής δύναμης της τοπικής μονάδας των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων και ότι «επικεντρώνεται σε κοινή περιπολία πολεμικής ετοιμότητας θαλάσσης - αέρος, από κοινού κατάληψη ολοκληρωμένου ελέγχου πεδίου μάχης και κοινά πλήγματα ακριβείας σε βασικούς στόχους». Είπε ακόμα ότι η άσκηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περιπολία σκαφών και αεροπλάνων, για να δοκιμαστούν οι από κοινού πραγματικές δυνατότητες για μάχη που έχουν οι δυνάμεις της τοπικής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων - όπως αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του υπουργείου - ο εκπρόσωπος ανέφερε «ότι τα γυμνάσια χρησιμεύουν και ως ισχυρή τιμωρία για τις αυτονομιστικές ενέργειες των δυνάμεων της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" και μια αυστηρή προειδοποίηση ενάντια στην παρέμβαση και την πρόκληση από εξωτερικές δυνάμεις».

Από τη πλευρά του, ο Λάι επισκέφτηκε χτες την 66η ταξιαρχία του Σώματος Πεζοναυτών στο Ταογιουάν, δηλώνοντας: «Η ευθύνη μου είναι να προστατεύσω το έθνος και την ασφάλεια όλων των πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ