Πέμπτη 30 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Οικονομία και πόλεμος στην ατζέντα των συνομιλιών Σολτς - Μακρόν

Μέτρα για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ έναντι ΗΠΑ και Κίνας

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Γερμανού καγκελάριου και του Γάλλου προέδρου

Copyright 2024 The Associated

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Γερμανού καγκελάριου και του Γάλλου προέδρου
Συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για έναν γαλλογερμανικό «οδικό χάρτη» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, είχαν προχτές έξω από το Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ενώ είχαν κοινές συνεδριάσεις και τα υπουργικά τους συμβούλια.

Οικονομία και πόλεμος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη και της γενίκευσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, οι δύο κυβερνήσεις διαπραγματεύονται τους κεντρικούς άξονες για τη λεγόμενη «αυτονομία» της ΕΕ σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της Αμυνας, της τεχνολογίας, της Ενέργειας.

Στην προοπτική ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφάλειας που θα «βασίζεται λιγότερο στις ΗΠΑ», οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεσή τους για την από κοινού ανάπτυξη όπλων ακριβείας. «Είμαστε έτοιμοι για μακροπρόθεσμη συνεργασία», διαβεβαίωσε ο Μακρόν.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας για την επέκταση ευρωπαϊκών αμυντικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων.

Προηγουμένως, ο Γάλλος Πρόεδρος, σε ομιλία του στη Δρέσδη, κάλεσε σε μια «κοινή έννοια ασφάλειας (...) Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα και να σκεφτόμαστε εθνικιστικά, ή να κοιτάζουμε μόνο προς την Αμερική. Πρέπει ως Ευρωπαίοι να είμαστε αποφασιστικοί», είπε.

Ο Μακρόν υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ανάπτυξης νέου οικονομικού μοντέλου, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο κυρίαρχη και ανεξάρτητη στην οικονομική πολιτική, ειδικά ενόψει του ανταγωνισμού με την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Εκανε λόγο για «επενδυτικό σοκ», που θεωρεί απαραίτητο στην ΕΕ, με σκοπό να περιοριστεί η φυγή κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ, ιδίως στον τομέα της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Αναφέρθηκε στην «Ενωση Κεφαλαιαγορών» (CMU), ένα «σούπερ μάρκετ χρηματοδότησης» που προσπαθεί να δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στους κόλπους της ΕΕ. Παρίσι και Βερολίνο δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε όλους τους όρους αυτού του προγράμματος. Αναφέρθηκε ακόμη στη ρύθμιση κοινών φορολογικών προτύπων και του δικαίου περί αφερεγγυότητας στην ΕΕ, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για διπλασιασμό του προϋπολογισμού της ΕΕ και ανάληψη αμοιβαίου χρέους, όπως με το ταμείο NextGenEU κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο καγκελάριος Σολτς, από την πλευρά του, εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο θέμα, θυμίζοντας ότι οι πόροι αυτού του ταμείου δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί.

«Αποφασίσαμε από κοινού να ζητήσουμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αποταμιευτικού προϊόντος», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γερμανία με τον Σολτς, εκφράζοντας λύπη που λόγω έλλειψης επαρκών μέσων σήμερα, εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ «φεύγουν από το ευρωπαϊκό έδαφος για επενδύσεις» στις ΗΠΑ.

Η ΕΕ συζητά προτάσεις εδώ και χρόνια για να επωφεληθεί από ανάλογα αποτελέσματα συγκρίσιμα με την αμερικανική αγορά. Ωστόσο, αυτές οι συζητήσεις προσκρούουν σε διαφορετικά συμφέροντα εντός των «27».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ