Πέμπτη 30 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διεργασίες και παζάρια με την ακροδεξιά

Λεπέν και φον ντερ Λάιεν βλέπουν με «καλό μάτι» την Μελόνι

Οξυνση διεργασιών στη συντηρητική αλλά και στην ακροδεξιά «πτέρυγα» της ΕΕ αναδεικνύει το κάλεσμα της Μαρίν Λεπέν, βουλευτή και στελέχους της γαλλικής «Εθνικής Συσπείρωσης», προς την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας», για συνεργασία στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Με φόντο ευρύτερες συζητήσεις για το πώς η αναμέτρηση με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα θα αναπτυχθεί με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, η Λεπέν μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» είπε για μια ενδεχόμενη συνεργασία «Συσπείρωσης» - «Αδελφών» ότι «αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Μιλώντας για «ανεπανάληπτη ευκαιρία» που δεν πρέπει «να περάσει ανεκμετάλλευτη», υποστήριξε ότι η ίδια και η Μελόνι συμφωνούν «σε ουσιαστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να ανακτήσουμε τον έλεγχο των χωρών μας».

Από τη δική της πλευρά η Μελόνι, σχολιάζοντας στο RAI σχετικές διεργασίες, είπε ότι δεν έχει «κόκκινες γραμμές» σε πιθανές συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία. «Για όλα τα άλλα, θα δούμε». Πρόσθεσε δε ότι «δεν θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλη η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κύριος στόχος μου είναι να οικοδομήσω μια εναλλακτική πλειοψηφία σε σχέση με αυτήν που κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια. Μια κεντροδεξιά πλειοψηφία, με άλλα λόγια, που θα στείλει την αριστερά στην αντιπολίτευση στην Ευρώπη».

Σημειωτέον, για ενδεχόμενο συνεργασίας με τους «Αδελφούς» μίλησε στο πρόσφατο debate και η νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προερχόμενη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αναφερόμενη στην Μελόνι, επιδοκίμασε ιδιαίτερα το ότι είναι φιλοευρωπαία, ότι έχουν «συνεργαστεί εξαιρετικά», λέει «ναι» σε συνεργασίες με όσους είναι υπέρ της Ευρώπης, καθώς επίσης ότι είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν. Συνεχίζοντας, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι σε περίπτωση που το ΕΛΚ δεν έχει την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο και η κεντροαριστερά με τους φιλελεύθερους δεν θέλουν να συνεργαστούν για να βγουν οι 361 έδρες, τότε δεν θα είχε πρόβλημα να συνεργαστεί με το κόμμα των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών» (ECR), στο οποίο σήμερα συμμετέχουν και ακροδεξιά κόμματα, όπως οι «Αδελφοί της Ιταλίας».

Υπέρ της συνεργασίας Λεπέν - Μελόνι τάχθηκε και ο ακροδεξιός Ούγγρος Πρόεδρος Βίκτορ Ορμπαν.

Η «Συσπείρωση» της Λεπέν μέχρι σήμερα ανήκει στην ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID), μαζί και με την ιταλική «Λέγκα» (που συγκυβερνά στην Ιταλία με τους «Αδελφούς»).

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες η ID «απέβαλε» τη γερμανική «Εναλλακτική» (AfD), εξέλιξη που συνδέθηκε μεταξύ άλλων με δηλώσεις στελεχών της AfD υπέρ των SS.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις (π.χ. στο «Pοlitico») εμφανίζουν την ID να κερδίζει 68 έδρες και τους ECR 71, δηλαδή αθροιστικά 139 από τις συνολικά 720 έδρες. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εκτιμάται ότι θα κατακτήσει 174 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές 144.

Πάντως στην ίδια τη Γαλλία η Λεπέν έχει σημαντικό προβάδισμα, διατηρώντας στις δημοσκοπήσεις την πρώτη θέση, με 30% - 31%. Ακολουθεί η κυβερνητική παράταξη του Μακρόν με 17%.

Τα γερμανικά μονοπώλια θέλουν να ανοιγοκλείνει η κάνουλα της μετανάστευσης

Στη Γερμανία επικρατεί ανησυχία σε τμήμα του μεγάλου κεφαλαίου για τη «σταθερότητα» του ακροδεξιού - εθνικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, προβάλλοντας αντιμεταναστευτική ατζέντα. Είναι κάτι που δεν θέλουν οι βιομήχανοι (μεγάλα μονοπώλια όπως BMW, BASF, «Siemens», «Mercedes»), αφού όπως λένε τα εργοστάσια δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε μία μέρα χωρίς τους ξένους εργάτες. Ετσι, καλούν τους εργαζόμενους να μη στηρίξουν την AfD.

Διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων INSA για λογαριασμό της κυριακάτικης «Bild» δίνει για τις ευρωεκλογές 17% στην AfD, ίδιο ποσοστό με τον Απρίλη. Οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU /CSU) παραμένουν πρώτοι με 30%, ενώ ακολουθούν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού: Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) στο 14%, οι Πράσινοι στο 13% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 4%.

Στο κρατίδιο της Θουριγγίας, για την εκλογή περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων η AfD περνάει στον δεύτερο γύρο σε 8 περιφέρειες, ενώ μόνο σε μία κατέλαβε την πρώτη θέση. Οι τοπικές εκλογές θεωρούνται «δημοσκόπηση» για τις κρατιδιακές εκλογές της 1ης Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ και η ...«όχι και τόσο ακροδεξιά» Μελόνι(2024-06-18 00:00:00.0)
Η ΕΕ ενάντια στην ακροδεξιά: Το πιο σύντομο ανέκδοτο...(2024-06-08 00:00:00.0)
«Δυσκολίες συντονισμού» στο Ευρωκοινοβούλιο προβλέπει η AfD(2019-04-05 00:00:00.0)
Υψηλοί τόνοι αλλά κοινή αντιλαϊκή στρατηγική(2017-05-05 00:00:00.0)
Συνάντηση εθνικιστικών ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων(2017-01-24 00:00:00.0)
ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ(2002-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ